Αδειάζει Καραμανλή και επιβραβεύει Παπανδρέου ο Σταϊκούρας για το δημόσιο χρέος

28.8.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινή παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για το δημόσιο χρέος στη Βουλή:

(...)Το δημόσιο χρέος, στο κλείσιμο του 2009, μετά τις επαναταξινομήσεις λογαριασμών και την αναθεώρηση του ΑΕΠ που αφορούσαν την περίοδο 2006 – 2009 και που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2010 και 2011, ανήλθε στο ύψος των 299,7 δισ. ευρώ (ή 129,7% του ΑΕΠ). Στο κλείσιμο του 2010 ανήλθε στα 329,5 δισ. ευρώ (ή 148,3% του ΑΕΠ). Στο κλείσιμο του......2011 έφτασε στα 355,2 δισ. ευρώ (ή 170,3% του ΑΕΠ). Και το 2012 έκλεισε στα 303,9 δισ. ευρώ (ή 156,9% του ΑΕΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

α) Μόνο από το άθροισμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της τετραετίας 2010 - 2013, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσαρμογές ροών-αποθέματος, το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να είχε αυξηθεί κατά 70 δισ. ευρώ (ή 38,4% του ΑΕΠ του 2013).

Και δεν έχει αυξηθεί σ’ αυτό το επίπεδο.

β) Εάν στο δημόσιο χρέος του 2011 (355 δισ. ευρώ), πριν το 2012 που έγινε η αναδιάρθρωση, προσθέσουμε την ελλειμματική δραστηριότητα του δημοσίου κατά τα έτη 2012 και 2013 (26 δισ. ευρώ) τότε στο τέλος του 2013 το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 380 δισ. ευρώ ή το 208% του ΑΕΠ. Στα παραπάνω στοιχεία δεν έχουμε προσθέσει τα τοκοχρεολύσια που εξοικονομήσαμε λόγω της αναδιάρθρωσης.

Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει, αφού στο τέλος του έτους εκτιμούμε ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει ή ελάχιστα θα ξεπεράσει τα 320 δισ. ευρώ ή το 174% του ΑΕΠ. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι στο «φρενάρισμα» αυτό συνέβαλλε η αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω του PSI και της επαναγοράς.
Με τους χειρισμούς αυτούς το δημόσιο χρέος ελαφρύνθηκε το 2012 κατά 126 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ.

Δηλαδή κάλυψε μεγάλο μέρος των δημοσίων ελλειμμάτων, αλλά και των αναγκών που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και αναφέρομαι στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και όχι σ’ αυτό της Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο είναι τμήμα της Γενικής και παραδοσιακά λίγο υψηλότερο από το τελικό, αυτό της Γενικής Κυβέρνησης.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας κινείται στη γραμμή αυτής εδώ της ανάλυσης που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

Πρόκειται για μια ιστορική παραδοχή που τον τιμά. Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται ότι παρά την τεράστια δυναμική του χρέους πριν το 2010 και παρά τις τεράστιες ανάγκες κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της περιόδου, το δημόσιο χρέος δεν αυξήθηκε όσο θα έπρεπε, κυρίως λόγω των χειρισμών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επίσημη ταφόπλακα στα ψευδο-οικονομικά επιχειρήματα των νοσταλγών του Καταλληλότερου οι οποίοι πίστευαν ότι η φωτιά άναψε λόγω των...πυροσβεστών.

26 σχόλια:

 1. Λέει ότι μόνο με τα ελλείμματα 2010-2013 θα έπρεπε να ήμασταν σήμερα στα 380 δισ χρέος και είμαστε στα 310. Φαντάσου να συνεχίζαμε με ελλείμματα τύπου Καραμανλή, 30,35 δισ κάθε χρόνο, πόσο χρέος θα έιχαμε σήμερα. 400; 450;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μας ξέκανε ο Καραμανλής... Αλλά αυτουνού καρφί δεν του καίγεται... Όλο διακοπές είναι... Αλήθεια, διακοπές από τι? Από τις ταβέρνες????

   Διαγραφή
  2. ναι αλλα αυτος κ το κομμα του εχουν ως φαινεται ασυλια , για ολα αποκλειστικα κ μονο το Πασοκ φταιει

   Διαγραφή
 2. Τα νούμερα είναι αυτά που είναι και κανείς εκτός Ελλάδας δεν τα αμφισβητεί. Αυτό είναι ένα από τα καλά του μνημονίου: Οι έλληνες πολιτικοί πλέον δεν μπορούν εύκολα να παπαρολογούν με νούμερα που βγάζουν από τον πισινό τους. Καιρός είναι να αποδεσμευτεί και τη μπανανία η στατιστική από την "πολιτική βούληση" του κάθε καραγκιόζη. Για να μην ξεχνιόμαστε, και αυτό ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΓΑΠ που έκανε ανεξάρτητη αρχή την ΕΛΣΤΑΤ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάψε να απασχόλησε με τον γαπ υπήρξε ο μέχρι τώρα χειρότερος πρωθυπουργός στη ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Τίποτα στον κοσμο δεν μπορεί να το αλλάξει κι αυτό γιατι σήμερα η ιστορία γράφεται στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο από πραγματικους ανθρώπους και ο οχι από οτι θα μας τσαμπουνίσει ο κάθε μελλοντικος "πιασμέμος" δηθεν φωτισμένος ιστορικός. Παραφράζοντας τον Τσωρτσιλ σου λεω οτι η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με τον Παπανδρέου γιατι ήδη δυστυχώς για αυτόν έχει γραφτεί από τους άμεσα ενδιαφερομένους. Και δικαιως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την ιστορία σε όλο το κόσμο τη γράφουν ιστορικοί σε χρονική απόσταση από τα γεγονότα και αυτό εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αντικειμενικότητα στην προσέγγιση και παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων. Αυτό δεν αλλάζει.
   Αν εσύ πιστεύεις ότι οι ιστορικοί είναι "πιασμένοι" ή ότι μας ψεκάζουν ή ότι όποιος γράφει δυο τρεις μ***κιούλες στο διαδίκτυο, γράφει και ιστορία, μάλλον χρειάζεσαι γιατρό.

   Διαγραφή
  2. Την ιστορία σε όλο το κόσμο τη γράφουν ιστορικοί σε χρονική απόσταση από τα γεγονότα και αυτό εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αντικειμενικότητα στην προσέγγιση και παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων. Αυτό δεν αλλάζει.
   Αν εσύ πιστεύεις ότι οι ιστορικοί είναι "πιασμένοι" ή ότι μας ψεκάζουν ή ότι όποιος γράφει δυο τρεις μ***κιούλες στο διαδίκτυο, γράφει και ιστορία, μάλλον χρειάζεσαι γιατρό.

   Διαγραφή
  3. Εσύ πρέπει να ήσουν από αυτούς που το 1930 θεωρούσαν ότι ο Βενιζέλος χρεωκόπησε τη χώρα... αλλά η Ιστορία έγραψε και για σένα και τους ομοίους σου...

   Διαγραφή
  4. Γιατί,ποιός τη χρεωκόπησε;Κάποιος άλλος;Δυστυχώς για σας πριν από αυτόν είχε προηγήθεί η δικτατορία Πάγκαλου επίσης "δημοκρατικής" προελεύσεως.Δημοκρατική δικτατορία,τέλος πάντων.Το βασικό είναι ότι δεν είχε προηγηθεί "δεξιά" κυβέρνηση για χρόνια και έτσι το ρούφηξε το αυγό η "δημοκρατική παράταξη" των απατεώνων βενιζελικών για χρόνια.
   Αλλά ξέρω : Δεν έφταιγαν οι βενιζελικοί αλλά η διεθνής κρίση.
   Ενώ το 2009 από του οποίου το έλλειμμα προσπαθείτε αγωνιωδώς να πιαστείτε δεν υπήρχε διεθνής κρίση.Τέλειωσε και το ΠΑΣΟΚ και ο παπανδρεισμός.

   Διαγραφή
  5. @5:24
   Το 1929 όπως και το 2008 υπήρχε διεθνής κρίση. Ξανατσεκαρε τα στοιχεία σου. Ο χοντρός σου τελείωσε τις διακοπές του ή ακόμη αρμενίζει στο Αιγαίο με τα δικά μας λεφτά;

   Διαγραφή
 4. Eξοχη αναλυση . Τώρα το μόνο που απομένει να απαντηθεί ειναι γιατι στα τελη του 2011 παρά τις διαβεβαιωσεις των Παπανδρεου Παπακωνσταντίνου και την αμέριστη αρωγή του Παραπολιτικού δεν καταφεραμε να βγούμε στις αγορές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ κουτοπόνηρη η ερώτησή σου.Δηλαδή το αν θα βγαίναμε το 2012 στις αγορές ή όχι,εξαρτιόταν μόνο από την Ελλάδα;Ήταν μόνο στο χέρι του Παπανδρέου;Εδώ κινδύνεψε να μπει στο μνημόνιο η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης(Ιταλία) και η Ισπανία,η Γαλλία έχασε τα τρία Α στην αξιολόγησή της και εσένα σου φταίει ο Παπανδρέου που η Ελλάδα δεν βγήκε στις αγορές το 2012;Όταν η κρίση βάθαινε στην ευρωζώνη,τότε πώς να έβγαινε η Ελλάδα στις αγορές;Καλά εσύ πού ζεις τα τελευταία 3 χρόνια;

   Διαγραφή
 5. Δε θα ξεχάσω ποτέ πως υποδέχτηκαν ΜΜΕ και αντιπολίτευση τον Παπανδρέου όταν επέστρεψε από τις Βρυξέλες τον Οκτώβριο του 2011.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. το πασοκ και ο γιωργος τιμωρηθηκαν απο τον ελληνικο λαο αδικα.επραξαν το σωστο. ολοι οι αλλοι λενε ψεματα και λαικιζουν.ο λαος πρεπει να τους τιμωρησει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όταν ο Παπανδρέου αγωνιζόταν να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος και να εφαρμόσει το PSI,ο Σταϊκούρας και η ΝΔ έλεγαν μέσα στη Βουλή ότι όπως καταψήφισαν το μνημόνιο 1 έτσι θα καταψηφίσουν και το μνημόνιο 2.Η συνέχεια είναι γνωστή.Χάρη στο όλον ΠΑΣΟΚ(Βενιζέλος,Χρυσοχοϊδης,Καϊλή,Γρηγοράκος,Σαλαγιάννης,Λιντζέρης)έδιωξαν τον Παπανδρέου και έφεραν τον Σαμαρά στην πρωθυπουργία με τον οποίο κυβερνάνε σε πλήρη αρμονία και ειρήνη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ειμαστε αρκετοι αυτοι που υποστηριξαμε απο την αρχη οτι οι συνομωτες του Πασοκ θα τιμωρηθουν απο τον κοσμο του Πασοκ εκλογικα και ηδη δημοσκοπικα αυτο φαινεται. Οι υπολοιποι θα τιμωρουντε καθε μερα που περναει και δικαιωνεται ο ΓΑΠ. Οσο για τα διευθαρμενα ΜΜΕ και για ορισμενους εδω μεσα που συνεχιζουν απο μισος να βαλλουν κατα ΓΑΠ, τους απανταμε οτι ειμαστε σταθερα με τον ''Προδοτη''.
  Οι κολωτουμπες οι Ζαππειοι ειναι δεσμιοι του προγραμματος ΓΑΠ για την σωτηρια της Χωρας και ειτε αυτοι ειτε οι επομενοι αυτο τον δρομο θα ακολουθθησουν και θα μπει οριστικα ταξη στο Δημοσιο εστω και με δυσκολιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οσο για τα διεφθαρμένα ΜΜΕ, να θυμίσω πως το Μεγκα ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του Παπανδρέου, όταν το ΣΔΟΕ κατέσχεσε δεξαμενόπλοιο, συμφερόντων Βαρδινογιάννη που έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων.

   Διαγραφή
  2. Οι δεξιοί είναι δέσμιοι ενός δεξιότατου προγράμματος που ονομάσθηκε μνημόνιο.Ωραίο ανέκδοτο.

   Διαγραφή
 9. Το μεγαλύτερο λάθος του Παπανδρέου είναι πως υποχώρησε στους εκβιασμούς της Μερκελ και του Σαρκοζί και δεν έκανε το δημοψήφισμα. Αν το έκανε θα προκαλούσε ενα ντόμινο δημοκρατίας που θα σάρωνε την Ευρώπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 8.48'συμφωνω και ειμαι και εγω με τον ''προδοτη'' Γαπ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 8:48 σωστα τα λες . Ειμαστε σταθερα με τον "προδοτη" , και ειμαστε πολλοι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε λεωφορείο δεν γεμίζετε.Ας κάνει άλλο κόμμα ο ΓΑΠ να μετρήσει τους οπαδούς του.

   Διαγραφή
  2. 5.27, Εστω και εαν ειναι οπως τα λες και να γεμισει μονο ενα λεωφοριο, να ξερεις οτι αυτο θα ειναι λευκο, πεντακαθαρο και δεν θα εχει χωρο για κανενα βρομιαρη-λαμογιο και κρατικοδιαιτο τομαρι. Αυτα..

   Διαγραφή
 12. @@@@@@@@@@@@@@@@
  Καλώς τον κι ας άργησε !!!!!
  Έτσι σιγά σιγά και ένας ένας .
  Όλοι θα προσκυνήσετε.
  Κρίμα στο λαό που θα πληρώσει την εμπάθεια σας , το αντιπολιτευτικό σας μένος και την κοντόφθαλμη πολιτική σας .
  Ελπίζω ο λαός να σας τιμωρήσει όπως σας αξίζει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γεια σου ρε ΓΑΠ παλικάρι. Όταν οι άλλοι υπόσχονταν να μηδενίσουν το έλλειμμα σε 12 μήνες, εσύ και ορισμένοι άξιοι υπουργοί σου πήρατε τη χώρα στην πλάτη σου...

  Η ιστορία θα τον δικαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Είναι ο πιο αδικημένος πολιτικός της Μεταπολίτευσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τελικά ο πυροσβέστης ΓΑΠ διώχτηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος και ο εμπρηστής ΚΑΚ απολαμβάνει το απυρόβλητο.

   Διαγραφή