Οι ενδιαφέρουσες δηλώσεις Τσαυτάρη για τους ελέγχους ΕΦΕΤ στα «ληγμένα» τρόφιμα

5.9.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ fm 99.5 και τους δημοσιογράφους, Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη:

-Να πάμε σε ένα άλλο θέμα όμως, το οποίο είναι πολύ σοβαρό, αυτό που αποκαλούμε εμείς οι δημοσιογράφοι τα ληγμένα τρόφιμα. Έχουμε ένα θέμα με τον ΕΦΕΤ από ότι ξέρουμε, που είναι στην αρμοδιότητά σας. Οι εργαζόμενοι μιλάνε για μία ομηρία η οποία παραλύει τους ελέγχους, τι γίνεται με αυτή την υπόθεση τώρα; Γιατί φαντάζομαι υπάρχει και εμπλοκή...



...όσον αφορά στον έλεγχο αυτών των προϊόντων κι όχι μόνο, συνδυάζεται και με τους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία εν όψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Πως θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα. Ας πάρουμε το θέμα των ληγμένων, όπως το αναφέρετε πλέον μονολεκτικά. Θα σας πω κάτι και να μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω την εμπειρία, γιατί έζησα το θέμα αυτό για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. Εκεί τι γινόταν; Λίγο πριν λήξει ένα προϊόν, βάσει της ημερομηνίας που αναγράφεται στην ετικέτα του και λίγο πριν έρθει αυτή η ημερομηνία, το σούπερ μάρκετ είχε ένα σετ από ράφια, τα προϊόντα αυτά είχαν ως ένδειξη μια μεγάλη κίτρινη ετικέτα και τα διέθετε προς πώληση έχοντας μειώσει κατά περίπου 20% την τιμή του και επέλεγε ο καταναλωτής αν θα το αγόραζε ή όχι γνωρίζοντας όμως ότι έχει μικρή διάρκεια έως τη λήξη του.
Αυτό το σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί εδώ και αυτή ήταν και η δική μου πρόταση, όταν συζητούσαμε τα σχετικά θέματα με τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Τώρα, όμως με τη διάθεση των προϊόντων μετά τη λήξη τους, θέλει επισταμένο έλεγχο, καθώς όσο πιο ευαίσθητα είναι τα προϊόντα και μιλούμε για φρεσκάδα ημερών, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Γιατί αν πρόκειται για μακαρόνια ή φακές δεν είναι επικίνδυνο να τα καταναλώσεις για παράδειγμα 20 μέρες ή ένα μήνα μετά τη λήξη της ημερομηνίας και κανένας μας δεν το πετάει. Όσο όμως πάμε σε πιο ευαίσθητα προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το γάλα ή τα αυγά όπου οι παραπάνω ημερομηνίες, όταν μάλιστα δεν είναι συνυφασμένες με ένα αυστηρό έλεγχο των συνθηκών συντήρησης στη διάρκεια της διακίνησής τους, τότε εκεί υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό και οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ λένε ότι θέλει πιο επισταμένο έλεγχο, να σιγουρέψουμε ότι δε τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

-Μπορείτε να εγγυηθείτε απολύτως ως πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΕΤ ότι εφόσον αρχίσει να λειτουργεί αυτή η διαδικασία των τροφίμων που έχουν ξεπεράσει τη διατηρησιμότητά τους, ας το πούμε έτσι, για να μην πούμε ληγμένα, θα είναι απολύτως διασφαλισμένο το καταναλωτικό κοινό με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή; 

Δεν μπορεί κανείς να μιλά απόλυτα. Εμείς έχουμε χρέος να κάνουμε, αυτό άλλωστε πηγάζει κι από τις υποχρεώσεις μας βάσει του νόμου ως ελεγκτικοί φορείς για την Πολιτεία, ό,τι είναι δυνατόν, όπως και το κάνουμε.

Αλλά όπως και στο παρελθόν, πριν έρθει το θέμα των ληγμένων, επανειλημμένα «πιάσαμε» καταστάσεις και τιμωρήθηκαν άνθρωποι ή αλυσίδα διακίνησης σούπερ μάρκετ, γιατί δεν τηρούσαν τους κανόνες που επιβάλλει ο νόμος, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Αν εντοπίσουμε κάποιον που παρανομεί σίγουρα θα τιμωρηθεί, επομένως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι «ξέρεις δε θα υπάρξει ποτέ κανένα τέτοιο συμβάν».