Αλιβιζάτος: Πιο κοντά στη συντηρητική παράταξη παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο των 58 λόγω της συγκυρίας

22.10.13

Ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και  τη Νόνη Καραγιάννη για το κείμενο των 58 το οποίο και υπέγραψε:

Δεν είναι νέο κόμμα, είναι μία προσπάθεια να συγκλίνουν μερικοί άνθρωποι που συμφωνούν στα βασικά σε έναν κοινό φορέα. Δεν σας κρύβω ότι απώτερος στόχος -για εμένα θα ήταν ενδεχομένως ευκταίο να γινόταν από την αρχή-, θα ήταν η διάλυση των σημερινών κομμάτων και η δημιουργία -με βάση και τα υφιστάμενα-, κάποιου φορέα, που θα μπορούσε πραγματικά να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας... Η φθορά του πολιτικού προσωπικού και των κομμάτων είναι τεράστια. Η περσινή ανατροπή, νομίζω, μας βάζει όλους ενώπιον των όποιων ευθυνών μας.

Πάλι διάβαζα σήμερα διάφορα που γράφονται, ξέρετε, “αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν χωρίς την εξουσία”. Σας μιλάει κάποιος ο οποίος δεν είχε ποτέ τέτοιες ευθύνες, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι εκεί μέσα. Το μεγάλο μειονέκτημα, όπως άλλωστε και των περισσότερων, τονίστηκε, είναι η ηλικία. Δεν είμαι -δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι άλλη συζήτηση-, σε φάση που θα ξεκινήσω σε αυτή την ηλικία πολιτική σταδιοδρομία. Η ιδέα μας είναι να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις των σημερινών μηχανισμών, τη φθορά προσώπων τα οποία νομίζω ότι καλό θα ήταν σιγά - σιγά να αποσύρονται και να πάνε σπίτια τους και να προωθήσουμε καινούργιους ανθρώπους, σε έναν χώρο ο οποίος είναι ο μεταρρυθμιστικός κεντροαριστερός χώρος, που έχω την εντύπωση ότι θα διεκδικήσει τον ρόλο του.

Ασκείται μία κριτική ότι την εποχή των μνημονίων έχουν εκλείψει οι διαφορές μεταξύ της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, συντηρητικής παράταξης και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή είναι η κριτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Έχω την εντύπωση ότι είναι εντελώς ανιστορική και κοντόφθαλμη άποψη. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι την εποχή που κινδυνεύει η πατρίδα, όλοι μαζί προσπαθούμε να τη σώσουμε. Λυπάμαι που δεν το βλέπουν μερικοί αυτό. Από την στιγμή που θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, είναι τελείως προφανές ότι η συντηρητική παράταξη έχει διαφορετικά οράματα από ό,τι ο χώρος για τον οποίο συζητούμε...

Έχω την εντύπωση ότι κάνοντας την επιλογή ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να κινδυνεύσει η σταθερότητα, για να βγούμε από την κρίση, αυτό το κείμενο -είτε μας αρέσει, είτε όχι-, είναι πιο κοντά προς τη συντηρητική παράταξη, παρά προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επαναλαμβάνω, λόγω της συγκυρίας που επιβάλει αυτή τη συνεργασία σε αυτή τη φάση.

(...)
-Η σύνθεση του κοινοβουλίου, μετά τις πρόσφατες εκλογές, τυπικά τουλάχιστον έδωσε ένα στίγμα ανανέωσης...

Το σύμβολο της ανανέωσης είναι ο κ. Τσίπρας... Καταρχάς, να διευκρινίσω ότι δεν μιλάω για εξηντάρηδες, στους οποίους ανήκω και εγώ. Μιλάω για νέους ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος χώρος για τον οποίο μιλήσαμε, να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις, που μεταφέρουν -αν θέλετε-, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στους σαραντάρηδες... Ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνω -ξεχνάμε την ουσία και τις τυχόν διαφωνίες κ.λπ.-, φέρνει κάτι καινούργιο, σαν ύφος, σαν τόνος...».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Νομίζω ότι πρόκειται για την πλέον έντιμη και ειλικρινή υπεράσπιση του κειμένου των 58, αν και προσωπικά διαφωνώ, όπως έγραψα χθες κι εδώ.