Τσίπρας: Αντικατάσταση του Μνημονίου και επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις πρώτες 100 μέρες μας

19.11.13


Την ώρα που τα παραδοσιακά ΜΜΕ επέλεξαν να προσπαθήσουν να κατασκευάσουν ένα σενάριο «αποστασίας» από τον Αλέξη Τσίπρα, η συνέντευξη που αυτός παρέθεσε στην Αυγή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις δεσμεύσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:

-Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών για την κυβέρνησή σας;

Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα κάνει στις πρώτες 100 μέρες του, ο Τσίπρας λογικά δείχνει ότι έχει ήδη συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του. Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταθέσει αναλυτικά τις σχετικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, για να αξιολογηθεί κι από αυτές.

Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να μας πει πόσο εκτιμά ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός τις πρώτες 100 μέρες από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κι από που θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τη διαφορά.