Βενιζέλος: Θέλουμε οικονομική διαπραγμάτευση με έγκυρους,ευφυείς και νομιμοποιημένους θεσμικούς συνομιλητές

3.12.13


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών κι αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικός αξιωματούχος απευθύνει τέτοιες κατηγορίες στην Τρόικα.

Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

-Όλα αυτά, δυστυχώς, υπερκαλύπτονται από την επανεμφάνιση μιας άδικης και αδικαιολόγητης δήθεν εκκρεμότητας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, κυρίως το ΔΝΤ για το εάν η Ελλάδα θέλει ή για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής. Για το εάν η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από την κρίση ή υπαναχωρεί.

Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργούν μια άδικη, διεθνή και εσωτερική ατμόσφαιρα και υπονομεύουν στην καρδιά τους τόσο τις εθνικές προσπάθειές μας, όσο και τις προσπάθειες συνολικά της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Αυτό συμβαίνει δυστυχώς σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Συμβαίνει με τους θεσμούς που μετέχουν στην τρόικα και με τους άλλους θεσμικούς μας εταίρους. Δηλαδή αυτό συμβαίνει στο επίπεδο του διεθνούς δημόσιου τομέα, ενώ ο διεθνής ιδιωτικός τομέας δείχνει να καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και να τοποθετείται καθαρά σε σχέση με την Ελλάδα. Πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έξοδο από την κρίση.(...)

-Υπάρχει ένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα εμείς; Ενδεχομένως. Υπάρχει μια γενική ευρωπαϊκή αμηχανία λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών και της ανάγκης να συγχρονιστούν διάφορες εξελίξεις σε διάφορες χώρες; Ίσως.

Αλλά δε μπορεί στην περίπτωση της Ελλάδος να λειτουργούν οι λεγόμενοι «παιδαγωγικοί λόγοι». Γιατί ο ελληνικός λαός με πολύ μεγάλη συνέπεια, σχεδόν αδιαμαρτύρητα, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της πίεσης και των θυσιών, έχει πετύχει ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίτευγμα. Άρα η ανακύκλωση της συζήτησης αυτής, είναι απολύτως άδικη και απολύτως αντιπαραγωγική.

Επίσης δεν έχει τεχνικό περιεχόμενο, δε βγάζει νόημα από τεχνικής πλευράς, γιατί η συζήτηση για το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και η συζήτηση για το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό», είναι μια συζήτηση που παραπέμπει στη βιωσιμότητα του χρέους, μόνο που η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξαρτάται από παράγοντες μόνο δημοσιονομικούς, που αφορούν τον αριθμητή του κλάσματος «χρέος προς ΑΕΠ», αλλά από παράγοντες μακροοικονομικούς, από στόχους δηλαδή που συνδέονται και με τον παρανομαστή του κλάσματος.(...)

-Αυτό λοιπόν που θέλουμε ως χώρα, ως έθνος, ως κοινωνία είναι αυτό που είπα. Πρώτον, πραγματική και όχι ρητορική ή εικονική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού αλλά και κατανόηση των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Δεύτερον, θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι για τους λόγους που εξήγησα, είναι παντελώς περιττή κι επικίνδυνη οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Άρα όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που κανιβαλίζουν τους μακροοικονομικούς στόχους.

Το τρίτο, είναι ότι θέλουμε μια έγκαιρη, δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές, σοβαρή θεσμική συζήτηση με τους εταίρους μας, για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας και των δυνατοτήτων αποκλιμάκωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους χωρίς προβλήματα με καμία άλλη χώρα, με κανένα άλλο Κοινοβούλιο και χωρίς πραγματική επιβάρυνση κανενός φορολογούμενου Ευρωπαίου πολίτη.(...)

-Η μόνη περίπτωση να επιβαρυνθεί προϋπολογισμός άλλου κράτους μέλους και φορολογούμενος πολίτης άλλου κράτους μέλους, είναι να υπονομευθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να μη μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Αλλά αυτό φαντάζομαι δεν το θέλει κανείς, δε θα γίνει.

-Άρα λοιπόν, αυτό που θέλουμε δεν είναι μια πολιτική διαπραγμάτευση που μας κάνει χάρες σε οικονομικό επίπεδο. Όχι. Θέλουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση με έγκυρους και ευφυείς θεσμικούς συνομιλητές που είναι νομιμοποιημένοι, που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και που δεν έχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η Ευρώπη πάντως ζητά ακριβώς τα ίδιο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα:

α) Να μην υπονομεύει το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας η ίδια η κυβέρνηση με υποσχέσεις για «όχι νέα μέτρα» και διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

β) Να υπάρξει μια οικονομική πραγματικότητα με έγκυρους και ευφυείς Έλληνες συνομιλητές κι όχι με παλαιοκομματικούς ρήτορες που πιστεύουν ότι οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία.

γ) Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Δεν δανειστήκαμε χρήματα από φιλανθρωπικά ιδρύματα της ηπείρου.

15 σχόλια:

 1. Εννοεί ευφυείς ομιλητές όπως είναι ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Βενιζέλος ευφυής!!! Το πιό σύντομο ανέκδοτο. Ο εκδιώξας την Τρόϊκα και εν συνεχεία πατέρας του προσωρινού χαρατσιού! Ο ανατροπέας της κυβέρνησης Παπανδρέου! Ο συντάκτης του Νόμου ανευθύνης υπουργών! Ο συντάκτης του νόμου Βασικού Μετόχου! Ο συντάκτης του νόμου κατάσχεσης της τ. Βασιλικής περιουσίας χωρίς αποζημίωση! Ο χορηγός της PROTON BANK με 100.000.000 Ευρώ. Ο συντάκτης του νόμου απαλλαγής από ευθύνες του χορηγού (δηλ. του εαυτού του) της PROTON BANΚ! O συντάκτης του νόμου απαλλαγής από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις (παλαιές και μελλοντικές!) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επί Γερμανικής ιδιοκτησίας . ο απαλλάξας από την υποχρέωση υλοποίησης των αντισταθμιστικών οφελών κατά την κατασκευή των υποβρυχίων. Ο συντάκτης του νόμου απαλλαγής των κατόχων πλαστών πτυχίων του Α.Π.Θ. Ο επί 15μηνο υπεξαιρέτης της Λίστας Λαγκάρντ (που δεν την είχε διαβάσει αλλά είχε δεί μόνον κάτι Εβραίους μέσα). Ο συγκυβερνών με τον Αντώνη Σαμαρά, τέως πρόεδρο της ΠΟΛ.ΑΝ χορηγηθείσας από την SIEMENS με 850.000 Γερμανικά Μάρκα.Ο Εκτελεστής Πολιτικών Συμβολαίων. Ο ενταφιαστής του ΠΑΣΟΚ.

   Διαγραφή
  2. Και λίγα του γράφεις! Κακώς όμως ασχολούμαστε ακόμη μαζί του.

   Διαγραφή
  3. Χαράς το κουράγιο σου αδελφέ να ασχολείσαι με τον Βενιζέλο. Εγώ τον έχω σιχαθεί τόσο αυτόν και την ομάδα του που δεν τους χαραμίζω ούτε σάλιο για φτύσιμο...

   Διαγραφή
 2. Ο Βαγγέλης πήρε το όπλο του. Επιτέλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε ο Βαγγέλης αποφάσισε να βάλει τέλος στην ξένη κατοχή που μας έβαλε η συμμορία του γιωργάκη , σύντομα θα το δούν και δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν (πλην του γιωργάκη που πάντα κρύβεται στην αμερική)

   Διαγραφή
  2. Φιλε ο Βαγγελης θα βαλει τελος στην κατοχη και στην ιδιοκτησια πρωτης, δευτερης και τριτης κατοικιας των Ελληνων οπου το προσωρινο χαρατσι το μετετρεψε σε μονιμο λαιμητομο για τους νοικοκυραιους, αυτο θα κανει. Ο Γιωργος ειναι εδω και σημερα και χθες και προχθες και θα ειναι και αυριο και δεν κρυβεται. Αυτα.....

   Διαγραφή
 3. ΕΛΑ..
  ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΕΛΟΣ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπα. Μπορεί να θέλει και ΑΝΤΙπλανητάρχης ή ότι άλλο αρχίζει από ΑΝΤΙ.

   Διαγραφή
 4. Το πρόβλημα είναι πως μπορει Σαμαράς και Βενιζέλος, να είναι αρεστοί στην ΘατσεροΜέρκελ, αλλά της δίνουν την άνεση να ΜΗΝ τους παίρουν σοβαρα . . .
  με τα success story, τα "ουδείς αναμάρτητος" και "εγώ ανέλαβα τις αμαρτίες"

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. H διανομή του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ σε αντάλλαγμα της υποχρέωσης να πάρουμε νέα μέτρα εάν είχαμε υστέρηση.Δεν είναι καθόλου δημαγωγία.Είναι δικαίωμά μας και πολύ καλά η κυβέρνηση το διακηρύσσει και μόλις επιβεβαιωθεί ΘΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΕΙ γιατί έτσι πρέπει.
  Πέρυσι έγινε μία συμφωνία.Εάν υπάρξει υστέρηση θα πάρουμε νέα μέτρα ενώ εάν υπάρξει υπέρβαση των στόχων το επί πλέον θα μοιρασθεί.
  Γιατί η εκτέλεση των συμφωνηθέντων είναι υπονόμευση;Μήπως κάποιοι δυσφορούν επειδή για πρώτη φορά με Σαμαρά - Στουρνάρα ο προϋπολογισμός πήγε καλύτερα από τα προβλεπόμενα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και ο Παπανδρέου έχει μιλήσει απαξιωτικά για την Τρόικα και τους δανειστές, αλλά δεν είδα να ευαισθητοποιηθείς ανάλογα, Παραπολιτική, εκτός αν τον θεωρείς ευφυή συνομιλητή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι βέβαια μια φορά κάτι πήγε να ψελλίσει για δημοψήφισμα , έφαγε τις φάπες του από Σαρκό - Μέρκελ και την έκανε νύχτα άνευ εκλογών . . .

   Διαγραφή
  2. ...με την βοήθεια και του Βενιζέλου που τον πόνεσε η κοιλίτσα του κι εκεί στο κρεββάτι του πόνου είδε το φως το αληθινό και είπε να αλλάξει γνώμη για το δημοψήφισμα και από λυτρωτικό (ένα βράδυ πριν στον ΑΝΤ1) να το χαρακτηρίσει καταστροφικό και να ρίξει την κυβέρνηση... άνευ εκλογών!!!

   Διαγραφή