Φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

3.12.13

Ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την Πρωτοχρονιά. Μαζί με τον φόρο ακινήτων και το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έρχεται και η κατάργηση του δικαιώματός τους να εκχωρούν στο δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά.

Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους μαζί με τον υφιστάμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγονται μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από κακόπιστους ή δύστροπους ενοικιαστές. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση και να φορολογηθούν.


Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δηλαδή με το κείμενο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, η δυνατότητα της εκχώρησης των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί καταργείται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν έως ότου προχωρήσουν σε έξωση του δύστροπου ενοικιαστή ή έως την οικειοθελή αποχώρησή του.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Για ακόμα μια φορά, το Κράτος, που χρωστά παντού και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, απαιτεί κάτι φοβερά παράλογο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε μια εποχή που αυξάνονται εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν καν το ενοίκιο τους.

Προσωπικά, η νέα ρύθμιση μου μοιάζει με κίνητρο μίσθωσης ακινήτων χωρίς απόδειξη και συμβόλαιο. Ποιος έχει σήμερα την οικονομική δυνατότητα προκαταβολής φόρους για εισόδημα που ίσως να μην λάβει στο τέλος ποτέ;