Κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Ευχές, λέξεις στη σειρά και κανένας αριθμός

3.12.13


Διάβασα με προσοχή τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κυρίως γιατί στην αρχή της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ήρθα για να σας εκθέσω τις ορίζουσες της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία».Για να δούμε όμως τι είπε τελικά. Αρχικά, έκανε λόγο για «τρεις μεταρρυθμίσεις» και συγκεκριμένα:

Για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος: για ένα απλό, διαφανές, σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας και φορολογίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης: για μια αντιγραφειοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αποκεντρωμένη και φιλική προς τον πολίτη και την παραγωγική ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Απογαλακτισμένη από την κομματική εξάρτηση, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.

Για το άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Γιατί στην Ελλάδα την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά τα καρτέλ της διαπλοκής. Τα οποία λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο. Νέμονται τα αναπτυξιακά κονδύλια. Νοθεύουν τους κανόνες της αγοράς. Και αποτρέπουν τις παραγωγικές πρωτοβουλίες.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει στην πραγματικότητα απολύτως τίποτα. Βάζει απλώς κάποιες λέξεις στη σειρά, τις συνοδεύει από επιθετικούς προσδιορισμούς και ξεμπέρδεψε. Δεν περιγράφει ούτε στο 1% τον τρόπο που σκοπεύει να τα πετύχει όλα αυτά.

Προς το τέλος της ομιλίας του, φαίνεται ότι νιώθει την ανάγκη να γίνει κάποιος πιο σαφής ως προς το που θα βρει τα χρήματα, χωρίς φυσικά να αναφέρει κάποιον αριθμό:.

Θα το πετύχουμε με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων εσόδων από δύο κύριες πηγές:

1. τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος και να περιοριστούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και οι ενδοομιλικές συναλλαγές,

2.την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως και των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. 

Στη συνέχεια αναφέρεται στο ρόλο των τραπεζών και κάνει λόγο για «κοινωνικό έλεγχο» τους. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Θα αναδιοργανώσουμε τις δημόσιες δαπάνες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε, κατά προτεραιότητα, την ανθρωπιστική κρίση.Θα θέσουμε υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλες τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα.

Εμείς θέλουμε τις τράπεζες υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.Για να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.Μόνο έτσι το τραπεζικό σύστημα θα τεθεί στην υπηρεσία της ανάπτυξης του τόπου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα νομοθετήσουμε τη «νέα σεισάχθεια», δηλαδή το «κούρεμα» στις οφειλές των δανειοληπτών, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η καταναλωτική ικανότητά τους.

Απολύτως ασαφείς είναι και οι δεσμεύσεις για την «αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»:

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.Τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αποκλεισμένους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εκεί όμως που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ρέστα είναι στην «ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας». Από ισχυρή βιομηχανία μέχρι εναλλακτικό τουρισμό. Απολαύστε κλισέ και ευχές στη σειρά:

 Αφετηρία της ανασυγκρότησης της παραγωγικής διαδικασίας είναι η στρατηγική επιλογή εξωστρεφών τομέων της οικονομίας που αναδεικνύουν τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.
Είναι, επίσης, η στρατηγική ενίσχυσης μιας ανταγωνιστικής εγχώριας βιομηχανίας υποκατάστασης εισαγωγών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οι συνέπειες της κρίσης στην Ευρωζώνη για την ελληνική οικονομία επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής που έχει απομείνει, αλλά  και για την καινοτομική, τεχνολογική ανασυγκρότηση των βιομηχανικών-παραγωγικών δομών.

Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί ελληνική οικονομία.Έχουμε λοιπόν σχέδιο για την αναγκαία αναδιοργάνωση του θεσμικού υπόβαθρου της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Όλοι οι αναπτυξιακοί θεσμοί του παρελθόντος, από τους εξειδικευμένους οργανισμούς τύπου ΕΟΜΜΕΧ μέχρι τις τράπεζες ειδικού σκοπού, όπως η ΕΤΒΑ και η ΑΤΕ, έχουν διαλυθεί.

Χρειαζόμαστε νέους.Τη βασική υποδομή αναπτυξιακών θεσμών θα συναρθρώσουν ένα νέο χωροταξικό συμβούλιο, με δυνατότητες σχεδιασμού, συντονισμού και αδειοδοτήσεων σε επίμαχα θέματα.Δίκτυα εξειδικευμένων ινστιτούτων σε πληθώρα τομέων – περιβάλλον, ενέργεια, αγροτική οικονομία.

Τράπεζες ειδικού σκοπού, δημόσιες ή συνεταιριστικές. Οι νέες αναπτυξιακές δυνατότητες θα προκύψουν από συντεταγμένες παρεμβάσεις στους παραγωγικούς τομείς, στη γεωργία και τη μεταποίηση.

Δηλαδή, εκεί όπου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγικής αναβάθμισής τους.Προέχει η στροφή σε νέα ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και η ανάπτυξη μικρών και ευέλικτων έργων υποδομών, που αρμόζουν στην ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.

 Συγκεκριμένα παραδείγματα βελτίωσης εθνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, τα οποία σταχυολογώ από τα πέντε παραγωγικά συμπλέγματα του εθνικού σχεδίου μας για την ανασυγκρότηση, είναι ο ποιοτικός και θεματικός, εναλλακτικός τουρισμός, η ελληνική διατροφή, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

51 σχόλια:

 1. Ενώ τα προγράμματα σαμαροβενιζέλων, γιωργάκη και σια ήταν σοβαρά, μελετημένα και κυρίως αξιόπιστα, κάναν ό,τι έταζαν . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, εσείς οι Συριζαίοι δε λέτε πως είστε διαφορετικοί; Ε τι συγκρίνετε εαυτούς με ό,τι πιο σάπιο στο πολιτικό σύστημα; Σούργελα...

   Διαγραφή
  2. τον συριζαίο τον καταλαβαίνεις από την πρώτη λέξη του σχολίού του. Κατά 90% όταν ασκείται κριτική στο συριζιάρικο μόρφωμα η απάντηση ξεκινά με την λέξη "ενώ"! Τελικά πέρα από οικονομικά αναλφάβητοι είναι και λειτουργικά αναλφάβητοι καθώς αν θεσπιστεί ένας νόμος που απαγορεύει τη λέξη "ενώ" στα σχόλια του διαδικτύου, οι συριζαίοι δε θα μπορούν γράψουν σχόλιο!

   Διαγραφή
  3. κομπλεξικοί συριζαίοι

   Διαγραφή
  4. Εσύ ρε μεγάλε που είσαι οικονομικά μορφωμένος, για πες μας ποιο οικονομικό εγχειρίδιο παρουσιάζει τις πολιτικές του μνημονίου ως τρόπο αντιμετώπισης της ύφεσης;

   Διαγραφή
  5. @ Ανώνυμος3 Δεκεμβρίου 2013 - 2:50 μ.μ.

   Ιδού ποια είναι η διαφορά: όταν επί 40 χρόνια έχεις αποδειχτεί αναξιόπιστος και ακατάλληλος να προασπίσεις το δημόσιο συμφέρον τότε είναι γελοίο να βγαίνεις και να κουνάς το δάχτυλο στον οποιονδήποτε.

   Και για να χρησιμοποιήσω και τη προσφιλή σε σας γραμμή: ΟΚ, ας δεχτούμε για την οικονομία της κουβέντας ότι ο σύριζα δεν είναι η λύση. Τι προτείνετε;

   Διαγραφή
  6. @kleinmein Οπα τις! Πρώτη φορά όσο καιρό σε παρακολουθώ σε βρίσκω απογοητευτικά συστημικό.Και για να μη τα μασάω τα λόγια μου θα στο πω το γιατί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η λύση γιατί όταν προτεινόταν σαν τέτοια και έφτασε το 27%, μετά από αυτό το ποσοστό, έκανε στροφή 180 μοιρών, ανέβηκε κάποια σκαλοπάτια στο ΔΝΤ και εμείς οι αποσβολωμένοι ψηφοφόροι του είδαμε και πάθαμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ της αριστεράς και όχι κάποιο τυπικό αστικό κόμμα που μάλιστα αποφάσισε-αυτό δείχνουν ΟΛΕΣ οι επιλογές του-αντί να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή γραμμμή να υπηρετήσει με ζήλο που θα τον ζήλευε και υπήκοος των ΗΠΑ κάτοχος διαβατηρίου την αμερικανοκρατία-κόντρα σε κάθε παράδοση της Ευρωπαϊκής ανανεωτικής αριστεράς. Εσύ βέβαια σαν κάτοικος των ΗΠΑ έχεις πιο χαλαρά αντανακλαστικά σ'αυτό το θέμα αλλά για ρώτα κι εμάς που δεν ζούμε εκεί και που νιώθουμε οργανικά συνδεδεμένοι με την Ευρώπη.

   Διαγραφή
  7. @ 9.12 Και ποιός σου είπε ότι το ζητούμενο για μια χώρα με 15% δημοσιονομικό έλλειμμα, χρέος 130%, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών 15,5% το 2009 είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης;

   Διαγραφή
  8. (Δεν ειμαι ο 2.50)
   Αγαπητε kleinmein, ας αρχισουμε απο τα βασικα. Στην λυση πρεπει να υπαρχουν και κανα δυο αριθμοι, δεν συμφωνεις? Ε, ας αρχισει ο δικος σου να δινει αυτους τους αριθμους και συζηταμε απο εκει και μετα.
   Η 'δικια μας' γραμμη ειναι του μνημονιου. Αυτο που ζουμε, προφανως δεν ειναι το μνημονιο γιατι απλουστατα αυτα που εφαρμοζουμε ειναι οι ελληνικες τσαχπινιες, τα ελληνια ισοδυναμα, τα Ζαππεια, η ηπια προσαρμογη etc. Ολες οι αλλες χωρες που εφαρμοσαν τα μνημονια που τους 'επιβληθηκαν', δανειζονται κανονικα και ειναι πλεον μη-εξαρτημενες απο την εξωτερικη βοηθεια. Δεν σε παραξενευει αυτο? Μονο σε εμας εκαναν 'λαθη' οι Τροϊκανοι? Μονο εμας θελουν να καταστρεψουν? Τοσο πολυ απελπισμενοι ειναι να αγορασουν κοψοχρονια την Ακροπολη? Το Ελληνικο πασχιζουμε να πουλησουμε ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ BIDDER ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?

   Ξυπνατε εκει στην αριστερα. Ξυπνατε. Περασαν 3 χρονια, πρεπει καποια στιγμη να πειτε και εναν αριθμο. Εστω εναν. Γιατι εαν λες οτι θα πας τον κατωτατο μισθο στα 700, εγω λεω να τον παω στα 10,000. Γιατι μονο 700 κυριε? Δεν θελετε λεφτα για τους φτωχους? Οση αξιοπιστια εχει το 10,000 το δικο μου, αλλο τοσο εχει και το δικο σας το 700. Το δικο σας ειναι χειροτερο γιατι θα εφαρμοστει απο Λαφαζανωφ και Στρατουλωφ.

   Για αυτο ειστε γελοιοι. Γιατι κανετε πλακα σε σοβαρα θεματα. Ξυπνατε λοιπον. Τερμα το 'Greece is a special case'. Τωρα πρεπει να πεις που θα βρεις τα λεφτα...... Αν και ο δικος σου εκανε ωραια αρχη προχθες.... ειναι ετοιμος να κυβερνησει ξεροντας οτι θα παραλαβει 'καμμενη γη'..... Το 700αρι ξεχνα το λοιπον. ... Παρε καμια κονσερβα καλου κακου λοιπον και ασε τις φιλοσοφικες συζητησεις....

   Διαγραφή
  9. Ο Αλέξης σύντομα θα κυβερνήσει και θα σώσει τη χώρα είτε το θέλετε είτε όχι, ξύδι και σκούξιμο καθυστερημένα γκαποπούλια.

   Διαγραφή
  10. @ Ανώνυμος3 Δεκεμβρίου 2013 - 11:29 μ.μ.

   Δεν βλέπω πως ακριβώς με το σχόλιό σου απαντάς στο ερώτημά μου. Επαναλαμβάνω: ας δεχτούμε ότι ο σύριζα δεν είναι η λύση. Τι προτείνετε; Τους διεφθαρμένους Χρεοκοπίστας που τώρα το παίζουν εθνοσωτήρες πλασάροντας λιτότητα;

   Κατά τα άλλα, ένα μικρό σχόλιο για αποσβολωμένους ψηφοφόρους κομμάτων που υποστηρίζουν "τρίτους", "τέταρτους" κτλ δρόμους. Η ιδέα ότι πλούσιοι και φτωχοί θα συνυπάρχουν μαζί ευτυχισμένοι σε μια ντεμέκ καπιταλιστική/σοσιαλιστική οικονομία είναι ΑΠΑΤΗ. Για κάποιο λόγο μεγάλα γκρουπ ανθρώπων ("σοσιαλδημοκράτες", "κεντροαριστεροί" κτλ) πίστεψαν ότι μπορούν να κρατήσουν τους πάντες ευτυχείς αν οι πλούσιοι έκαναν ό,τι επιθυμούσαν, αλλά παράλληλα δάνειζαν και στους φτωχούς ώστε οι δεύτεροι να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τα προϊόντα τα οποία παράγουν οι ίδιοι στα εργοστάσια των πρώτων. Ε, όπως διαπιστώσαμε όλοι, η φούσκα (ξανα)έσκασε το 2008. Ποιος ο λόγος να φουσκώσουμε μια νέα;

   Διαγραφή
  11. @ Ανώνυμος4 Δεκεμβρίου 2013 - 12:27 μ.μ.

   1) Δεν έχω κανένα "δικό μου". Ξεκίνησες λάθος τα βασικά.

   Πάμε να δούμε και τα περίπλοκα:

   2) Εφόσον οι δανειστές συνεχίζουν να δίνουν δάνεια αυτό σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ συνεργασίας με τους Χρεοκοπίστας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

   3) Σχετικά με τα άλλα κράτη: http://yanisvaroufakis.eu/2013/11/22/the-emerald-isle-remains-in-chains/

   4) Καλό θα ήταν να αφυπνίσετε πρώτα αυτούς που πιστεύουν ότι η λιτότητα θα ωφελήσει τη χώρα.

   5) Το πρόβλημα είναι ότι προ μνημονίων λέγατε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης κάτω από τα 700. Τελικά τα ρίξατε στα 500 και συνεχίζετε τα ψέματα περί μη λήψης νέων μέτρων. Αν οι αριστεροί πρέπει να αποδείξουν πως από τα 500 θα πάνε στα 700, εσείς πρέπει να απολογηθείτε γιατί είπατε ψέματα. Απολογηθείτε λοιπόν και μετά συζητάμε αν δικαιούστε να κουνήσετε το δάχτυλο.

   6) Από όλα τα παραπάνω καθώς και από την εκ μέρους σας χρήση καφενειακών εκφράσεων όπως "ΤΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?" (με caps και αγγλικό ερωτηματικό) και "Ξυπνάτε" γίνεται φανερό ποιοι είστε οι γελοίοι. Επίσης, δεν απαντήσατε στο ερώτημά μου: "αν όχι ο συριζα τότε ποιόν προτείνετε;" Είπατε θέλετε μνημόνιο. Ποιος θα το εφαρμόσει αν όχι οι Χρεοκοπίστας; Θα κατέβει μόνο του στην Ελλάδα ως άλλη Δέσποινα Βανδή από το ταβάνι μέσα σε ένα σύννεφο και περιτριγυρισμένο από εξαπτέρυγα και τότε θα ζήσουμε τη Βασιλεία του Μνημονίου; Θα το εφαρμόσει ο Μάνος; Ο Τζήμερος; Θα έρθει για sabbatical ο Σόιμπλε στην Ελλάδα; Πείτε μας...

   Διαγραφή
  12. @Kleinmein. Και ποιος σούπε καλέ μου ότι το κρίσιμο στη συζήτηση είναι το ερώτημα σου, το εκβιαστικό, βαθιά συστημικό, διλημματικό σου ερώτημα, που θυμίζει το αλήστου μνήμης Καραμανλής ή Τανκς; Αν το θέλεις κι επειδή σ'αυτή τη νύξη απαξίωσες να απαντήσεις, αν τίθενται έτσι τα διλήμματα στο αντιγυρίζω και σού λέω ότι το δίλημμα είναι πια άλλο παρά : Ευρώπη ή Αμερική. Κι εκεί η απάντηση είναι πιο εύκολη, γιατί το δίλημμα δείχνει τη γεωστρατηγική-καμια σχέση πια με ιδιεολογίες-φύση του.

   Διαγραφή
  13. 12.27->kleinmein

   1) Ειναι προφανες οτι εχεις 'δικο σου'. Μην ντρεπεσαι, μια παρεα ειμαστε.

   2) Και με τον ΣΥΡΙΖΑ εχουν εξασφαλισει μινιμουμ συνεργασιας. Βλεπε συμμετοχη Σταθακη στο RBC call τον περασμενο Ιουνιο(2012). Οποτε η αγνοτητα λειπει και απο την αλλη πλευρα. Χαλαρωσε. Τι νομιζεις? Οτι ο Τσιπρας ειναι ο μεγας ηγετης?

   3) Δεν εχω σχολια για τον Γιανη. Ειναι ντροπη να μιλαμε για αυτον τον τηλεμαϊντανο. ΟΤΙ εχει πει (ΟΛΑ) ειναι εκτος πραγματικοτητας και μετα απο 1-2 μερες αλλαζει γνωμη. Απλα μιλαει με γενικοτητες. Να σε ενημερωσω οτι μετα απ προσωπικη συννομιλια μαζι του (νομιζω οτι το ειχε γραψει και στ twitter του), ο Γιανης παραδεχτηκε οτι οτι ζουμε ηταν αναποφευκτο, απλα αυτος θα εφαρμοζε ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ λιτοτητα με την ελπιδα οτι η 'πτωση' θα ηταν πιο γρηγορη και οχι αυτο που ονομαζει 'αργος θανατος'. Ελπιζω να σε καλυψα. Το link που μας εδωσες ειναι απο καποιον που ηθελε περισσοτερα και σκληροτερα μετρα. Εαν δεν το καταλαβαινεις, εχεις γενικοτερο προβλημα.

   4) Εσωτερικη υποτιμηση λεγεται. Και ναι, θα την ωφελησει, εκτος και αν πιστευεις οτι ενα σπιτι στην Αθηνα θα μπορουσε να ειναι ακομα οσο ακριβο ειναι το West Hampstead, ή ο καφες πιο ακριβος απο οτι τον πινεις στην Fontana di Trevi, ή οτι ο μισθος ενος ΔΥ μεγαλυτερος απο ενος ΙΥ, η οτι μπορουμε να εισαγουμε 1.5δις Ευρω κρεας καθε χρονο ή οτι ο καθε Ελληνας μπορει να εχει 5-6 καρτες, 2-3 κινητα, 2-3 αυτοκινητα κλπ. Οχι δεν μπορει. Δεν εχει λεφτα,. Δανεικα ηταν. Τωρα ηρθε η ωρα της πληρωμης. Με τις υγειες σας.

   5) Με μπερδεψες με ΠΑΣΟΚοΝΔητη. Εγω ειμαι του μνημονιου. Ο μισθος θα παει στο επιπεδο που ειναι ανεκτο για τον πληρωτη! Αυτος που πληρωνει, αυτος εχει και τα λεφτα. Εαν μπορει να δινει 1 Ευρω το μηνα, τοσο θα παει η τιμη. Το κρατος μπορει να θεσει καποιους κανονες βεβαια, αλλα στην ελευθερη αγορα, η 'αγορα' καθοριζει την τιμη. Ακομα και για τις συνταξεις. Στην Αγγλια οι συνταξεις ειναι 400 λιρες το μηνα. Εχεις δει Αγγλους παπουδες να πεθαινουν στο δρομο? Επι την ευκαιρια, εαν εσυ εχεις μια επιχειρηση που πληρωνει 5-6 χιλιαρικακια το μηνα σε παρακαλω στειλε μου το link να κανω αιτηση.

   6) Σου εξηγησα απο πανω. Αυτο που η 'Χρεοκοπιστας' εφαρμοζουν ΔΕΝ ειναι το μνημονιο. Ειναι οι ελληνικες μαγκιες, τα ελληνικα ισοδυναμα, η ηπια προσαρμογη, τα Ζαππεια. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?

   Διαγραφή
  14. @ Ανώνυμος5 Δεκεμβρίου 2013 - 4:27 μ.μ.

   Μόνος σου επέλεξες να εμπλακείς σε διάλογο μαζί μου, δε σε κάλεσα εγώ. Κατά τα άλλα δεν έχεις να προτείνεις κάτι διαφορετικό. Στη κριτική όλοι καλοί είστε.

   @ Ανώνυμος5 Δεκεμβρίου 2013 - 6:52 μ.μ.

   1) Προφανώς δεν είναι τόσο προφανές όσο νομίζεις.

   2) Το έχω εμπεδώσει ότι έχεις κόμπλεξ με το συριζα. Αν πρόσεξες έγραψα παραπάνω: "ας δεχτούμε για την οικονομία της κουβέντας ότι ο σύριζα δεν είναι η λύση". Προχώρα παρακάτω.

   3) Να υποθέσω έχεις διαβάσει όλα τα Modest Proposals;

   4) Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η λιτότητα σε περιόδους ύφεσης χειροτερεύει τη κατάσταση. Με τις υγείες σας.

   5, 6) Προφανώς και εφαρμόζουν το μνημόνιο εφόσον υπάρχει σύμπλευση με τη Τρόικα. Αν δε σου αρέσει η εκδοχή του μνημονίου που εφαρμόζουν οι Χρεοκοπίστας τότε πρότεινε άλλους που θα εφαρμόσουν την εκδοχή που επιθυμείς. Περιμένω να ακούσω ονόματα.

   Διαγραφή
  15. @Kleinmein: Μ'αρέσει η βολική αυταπάτη σου-που μπορεί και νάναι και απάτη-να νομίζεις ότι ο υμνητής του ΔΝΤ και το ανδρείκελο της αμερικανοκρατίας Τσίπρας φαντάζει στο στρατευμένο σου μυαλουδάκι σαν κάτι διαφορετικό. Μνημόνιο αλά αμερικαίν θα εφαρμόσει καμάρι μου και θα το συνδυάσει με ξεπούλημα στρατηγικών πόρων για να πάρει μπροστάντζα και να εδραιώσει την εξουσία της συμμορίας του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λαμογιότεροι ΠΑΣΟΚοι στράφηκαν προς τα κει και φυσικά ούτε ακόμη περισσότερο ότι η ηγετική συμμορία της Κουμουνδούρου τους άνοιξε την αγκαλιά της. Το να μας προτείνεις σαν μόνη εναλλακτική τον Τσίπρα είναι σαν να μας παραπέμπεις στη βιβλιογραφία της Ναόμι...Κάμπελ! που θάλεγε και το εφηβικό ίνδαλμα σου(Κλάιν; ποια είναι η κυρία).Μας μοστράρεις τόσο καιρό μούρη αντιμνημονιακή για να μας προτείνεις σαν λύση τον εξυμνητή του ΔΝΤ και του Ομπάμα!

   Διαγραφή
  16. @ Ανώνυμος6 Δεκεμβρίου 2013 - 2:54 μ.μ.

   Το εμπεδώσαμε το κόμπλεξ σου με το ΣΥΡΙΖΑ και το Τσίπρα μεγάλε. Φτάνει, προχώρα παρακάτω. Τι προτείνεις;

   Διαγραφή
  17. @Kleinmein. καθαρή απογοήτευση! Σε διαβάζω περίπου τρία χρόνια και πάντα έβρισκες ευφυείς και συγκροτημένες απαντήσεις. Ξαφνικά απόκτησες τη παγωμάρα της εξουσίας στο νέο στυγνό σου μπλογκοπρόσωπο. Πετάς ένα χαρακτηρισμό ατυχή-παρεμπιπτόντως μιλάς σε ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012-οκ, όχι ιδιαίτερα φανατικό τον Ιούνιο αλλά εν πάση περιπτώσει τόριξα το κουκί-και αντί να προβληματιστείς-προφανώς και από τα γραφόμενα μου δεν βγάζω ούτε στο ελάχιστο μνημονιακό προφίλ-μού πετάς την κεραμίδα της μόνης εναλλακτικής: ο δογματισμός που εκδιώχυθηκε από την πόρτα ξαναμπαίνει πάλι πανηγυρικά από την Πύλη αυτή τη φορά. Είσαι πολύ χρήσιμος για μένα kleinmein.Αρνητικά χρήσιμος. Ξέρω πια να φυλάγομαι και από το είδος που εκπροσωπείς.

   Διαγραφή
  18. @ Ανώνυμος9 Δεκεμβρίου 2013 - 11:58 π.μ.

   Α: Τι θέλεις να φάμε σήμερα;
   Β: Δε θέλω φασολάδα.
   Α: ΟΚ, δε θα φάμε φασολάδα. Τι θέλεις να φάμε σήμερα;
   Β: Δε θέλω φασολάδα.
   Α: Ναι, το είπαμε, δε θα φάμε φασολάδα σήμερα. Τι θέλεις να φάμε;
   Β: Δε θέλω φασολάδα...

   Συγγνώμη που από τον παραπάνω διάλογο δε μπόρεσα να βγάλω άκρη για το τι θέλεις να φάμε.

   Διαγραφή
  19. @kleinmein. Αν εκεί είναι το πρόβλημα σου δεν έχω πρόβλημα να σού απαντήσω. Αν όμως 'ήσουν ένας καλοπροαίρετος ευφυής και όχι ένας κουτοπόνηρος κακοπροαίρετος που μας λέει να μην φάμε ευρωπαϊκά φασόλια αλλά αμερικάνικα, σού απαντάω: σαφέστατα ευρωπαϊκά. Και πάρε και τα υποπροϊόντα της ευρωπαϊκής διατροφής μας να πορεύσεσαι. Αμερικανάκι! Που θέλεις να μας εγκαταστήσεις ξανά πιουριφόιδες. Τόπαιζες και αντιμνημονιακός τρομάρα σου ενώ εισαι μεταλλαγμένος Γιωργάκης.

   Διαγραφή
  20. @ Ανώνυμος10 Δεκεμβρίου 2013 - 2:45 π.μ.

   Εάν έλεγα ότι λυπάμαι ειλικρινά για τη σύγχυση (Αμερικανοί, Γιωργάκης, αντιμνημόνιο) που επικρατεί στο μυαλό σου θα έλεγα ψέματα.

   Διαγραφή
 2. σίγουρα καλύτερα να αλλάξουμε χώρα...
  παιδική χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω την εντύπωση ότι τα ίδια έχω διαβάσει και στα προεκλογικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον τον Μάϊο και Ιούνιο του 2012. Είχα προσπαθήσει τότε να συγκρίνω τις υποσχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δε βρήκα καμία διαφορά, αποφάσισα να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ ( το ΒΒ, τον ήξερα ότι είναι παπατζής, αλλά και για τον Αλέξη δεν αμφέβαλλα..)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ένα κόμμα της συγκυρίας-με κομματική σύνθεση συγκυριακή κι αυτή και όπου η στρατηγική του προεκλογικά και μετεκλογικά είναι η μέρα με τη νύχτα, είναι λογικό να κινείται στις ριψοκίνδυνα ανώριμες συγκυριακές γραμμές που το έφεραν από το 4% στο σχεδόν 30%.Καμιά ζύμωση της κοινωνίας δεν το έφερε σ'αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό αλλά μόνο η δραματική συγκυρία και σύγχυση ενός λαού πολυχαστουκωμένου. Και μόνο ότι αυτό το απολύτως συγκυριακό μόρφωμα με τις αποκλίνουσες ιδεολογικά- διαλυτικές επί τις ουσίας-γραμμές των επί μέρους μελών και συνιστωσών του-βρίσκει σαν ιδεολογικά εγγύτερο και πιθανά κυβερνητικό του εταίρο τους ΑΝΕΛ του ανεκδιήγητου και επίσης συγκυριακού Καμμένου τα λέει όλα. Το κακό είναι όμως ότι αυτή η συνειδητά αντιευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, έχει πια ισχυρές αναφορές στις ΗΠΑ και είναι φανερό ότι λειτουργεί για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το χειρότερο είναι πως ο ίδιος και οι γύρω του πιθανότατα νομίζουν πως αυτό είναι σοβαρό κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις.

  Το ακόμα χειρότερο είναι πως δεν αντιλαμβάνονται την κεντρική αντίφαση του κειμένου: Ενώ στο πρώτο μέρος καταγγέλλουν τη γραφειοκρατία και τον κρατικό παρεμβατισμό στο δεύτερο μιλούν ξεκάθαρα για ενίσχυση και επέκταση της κρατικής περέμβασης στην οικονομία, με παρεμβατικούς οργανισμούς (ΕΤΒΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΑΤΕ), "αναπτυξιακούς θεσμούς" και "εξειδικευμένα ινστιτούτα" με "δυνατότητες σχεδιασμού και συντονισμού", "κοινωνικό έλεγχο τραπεζών" και άλλα τέτοια όμορφα. Δηλαδή το μήνυμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο παρεμβατικός από τους προηγούμενους αλλά δεν θα καταλήξει διαπλεκόμενος γραφειοκράτης όπως εκείνοι, προφανώς επειδή έχει άλλη ηθική συγκρότηση.

  Εν ολίγοις, η κεντρική ιδέα του κειμένου είναι ηθικολογική - σωτηριολογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλά κάνει που δεν λέει τον τρόπο παραπολιτικέ. Αν τον πει, θα στραφεί η μεγαλοαστική τάξη εναντίον του και απλά δεν θα εκλεγεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βρε τον μπαγάσα θα την φέρει πάλι στο σύστημα... και την μεγαλοαστική τάξη

   Διαγραφή
 7. Μωρέ αυτή η σηκωμένη γροθιά κάποιον μού θυμίζει, κάποιον μού θυμίζει. Κάποιον που, μετά, τη γροθιά του τη φάγαμε στη μούρη. Μόλις τον θυμηθώ θα επανακάμψω. μα να ξεχνάω κι εγώ τόσο εύκολα! να δεις που κι άλλοι έχουν ξεχάσει.Αν υποψιαστώ ότι θα πάρει και 44% τότε μπορεί και να θυμηθώ τη γροθιά του προηγούμενου πολιτικού απατεώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τόση ανοησία με τάχα εξυπνάδα μπράβο, άξιος ο μισθός σου

   Διαγραφή
  2. @8:35μμ Είσαι σε καλό δρόμο. Αφού το πήρες το μήνυμα-παρόλο ότι δεν έκανα καμιά συγκεκριμένη ονομαστική συμπεριφορά-σημαίνει ότι αναγνώρισες κι εσύ αυτό που αναδεικνύω. Είσαι μόλις ένα βήμα για να συμφωνήσεις μαζί μου, απλά αυτή τη περίοδο σε καθοδηγεί ακόμη το συναίσθημα. Με το καιρό η λογική θα την κάνει τη ζύμωση στο θυμικό σου και θα ξαναβρεθούμε μαζί, στις κοινές αφετηρίες μας, απόπου κάποιος μας ξεστράτισε.

   Διαγραφή
  3. Τελικά η γροθιά του γυαλούμπακα ήταν πολύ πιό γερή, ούτε απο σίδερο να ήταν.

   Διαγραφή
 8. Γιατί να αναφερθεί σε νούμερα και αριθμούς όταν είναι γνωστό ότι οι αριθμοί δε φέρνουν την ευτυχία; Οι άνθρωποι είναι πάνω από τα νούμερα ή αλλιώς πρώτα ο άνθρωπος που θα λεγε και ο Άκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Άρες μάρες κουκουνάρες...
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η ομιλία του Τσίπρα είναι πολύ πιό ενδιαφέρουσα από την τοποθέτηση του Βενιζέλου στο ίδιο συνέδριο, που παρατιθεται στο επόμενο θέμα. Ο Τσίπρας αναπτύσσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.Ο Βενιζέλος από την άλλη ανέπτυξε ένα ευχολόγιο να έχει περισσότερη κατανόηση η Τρόικα. ' Οποιος αμερόληπτα δαβάσει και τα δύο θέματα θα βγάλει τα συμπεράσματά του .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γενικά αυτό που έχω καταλάβει με τη συμπλεγματική συμπεριφορά του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ-και φυσικά των προβατοπαδών του-είναι ότι ουσιαστικά αντιπολιτεύονται το Βενιζέλο, παρόλο ότι θεσμικά σαν κόμμα είναι πολύ υποδεέστερο τους το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει και κανένας καλός ψυχαναλυτής πια και μόνο με πολιτική ανάλυση πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτά τα συμπλέγματα, που είναι αλήθεια ότι σε μεγάλο βαθμό τα ερμηνεύει. Αλλά θεραπεία η συμπλεγματική ψυχή δεν θα βρει, γιατί η ανεπάρκεια της φαίνεται ακόμη και στον καθρέπτη του ασθενούς, που οσονούπω ετοιμάζεται να γίνει-με την υπεραταλαντική βοήθεια-εξουσία.

   Διαγραφή
  2. Θα μας τρελάνεις έτσι; Το κάνεις επίτηδες; Άκου ο Τσίπρας αναπτύσσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και μεις (ούτε καν το Ντι Λίνκε) δεν μπορούμε να καταλάβουμε οι χαζοί... Και ο φυσικά ο Βενιζέλος είναι αποτυχημένος πολιτικός αλλά έστω και λίγο στοιχειωδως σοβαρότερος πολιτικός από τον Τσίπρα και τους συριζιάρηδες!

   Διαγραφή
  3. Άμα είσαι αμερόληπτος, πάντως...

   Διαγραφή
  4. Ποιό ΠΑΣΟΚ παιδάκια; Αν το ψηφίσει κανένας παπούς ,που νομίζει λόγω άνοιας ότι ψηφίζει Ανδρέα, και πολύ είναι! Εγώ όσους οπαδούς του ξέρω, ακόμη και φανατικούς, ούτε να το ακούσουν δεν θέλουν τώρα! Περιμένετε τις ευρωεκλογές και τότε θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας!

   Διαγραφή
 11. Και << γαμώ>> τα Ζάπεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τι περιμένετε ρε παιδιά από τον έρμο Αλέξη και που αρθρωνει λόγο σε τέτοια συνεδρια πολύ του είναι, θέλετε να βγάζεις και νόημα από αυτά που λέει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. για τις "ορίζουσες" κάτι θα είχε ακούσει κάποτε.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Όσο υπάρχει τόσος κόσμος που δεν χρειάζεται αριθμούς και χειροπιαστά επιχειρήματα για να τον ακολουθήσει, ποιος ο λόγος να αναλώνεται ένας πολιτικός αρχηγός σε αυτά; Όσο πιο αφηρημένα και λιγότερο συγκεκριμένα πράγματα λέει, τόσο λιγότερο δεσμεύεται.
  Χαμένος βγήκε ο Σαμαράς με τις ασυναρτησίες των 3 Ζαπείων, όταν μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση, επανεκίνηση της οικονομίας, ανάπτυξη και άλλα συναφή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 3:27 ακριβως οπως τα λες ειναι. Θα ηταν κοροιδο να μπλεξει αριθμους οταν ελαχιστοι παρακολουθουν τα οικονομικα νουμερα!!! Τι καλυτερο παραδειγμα απο τον Ζαπειο !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Κλασσικός ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πυξίδα, χωρίς πλάνο, μια πολύ καλή έκθεση ιδεών! Πετράν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μεγάλες στιγμές! Κουτοπόνηρη λογική και λογική του μπακάλη! Είναι έξυπνο κολπάκι αυτό που δεν βάζουμε νούμερα... Αν έρθει η ώρα να κυβερνήσουμε, επειδή σίγουρα θα τα σκατώσουμε, να είμαστε καλυμμένοι! Πως; Ε δεν θα έχουμε κάποια απόδειξη... Ναι είπαμε θα μειώσουμε το έλλειμμα αλλά... το μειώσαμε 0,1... Έτσι δεν θα μας την πει κανείς κάτι που σίγουρα θα συνέβαινε αν γράφαμε 0,5! Έξυπνο; Λαρούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Έχουν όραμ οι άνθρωποι βρε! Και το όραμα δεν μπαίνει σε καλούπια... Τι να γράψουν; Έτσι πως είναι στριμόκωλα τα πράγματα δεν θα έχουμε περιθώρια για καλή μίζα... Οπότε το αφήνουμε ανοιχτό κι ότι αρπάξει ο ... μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης! Στα μαθηματικά ήταν σκράπας με το νου στις καταλήψεις που να προλάβει... Γι'αυτό και το οικονομικό του επιτελείο δεν βάζει νούμερα. Κάποια στιγμή θα πρέπει ο κουλ Αλέξης να τα υποστηρίξει όλα αυτά. Αν είχε νούμερα μέσα ο κίνδυνος της πατάτας είναι σοβαρός... Άσε μη γίνει ρόμπα το παλληκάρι. Δεν είδες τι έγινε με τα Οξφορδιανά αγγλικά του τις προάλλες; Σωστή κίνηση, μελετημένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Α ρε Αλέξη, όσο πιο υστερικά σε πολεμάνε τα διαπλεκόμενα τόσο πιο πολύ δυναμώνεις !

  ΑπάντησηΔιαγραφή