«Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν αποσοβήθηκε, απλά αναβλήθηκε»

30.12.13


Το φάντασμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαφανιστεί. Μπορεί να επανέλθει, όχι επειδή η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερεύσει, αλλά για το αντίθετο.

Με την οικονομική προοπτική για το νέο χρόνο και την τυχόν επανεμφάνιση των «φαντασμάτων» από τα προηγούμενα χρόνια ασχολούνται οι αρθρογράφοι της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal. Και υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση δεν είναι κάτι που τρομάζει πλέον τις αγορές, κυρίως μετά τις καλές ειδήσεις ότι ο «Έλληνας ασθενής» αναρρώνει καθώς καθώς και ότι προφητείες για έξοδο από το ευρώ δεν επαληθεύτηκαν μέχρι στιγμής.

Αυτό όμως, όπως υπογραμμίζουν, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει το βλέμμα από τη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος ενός «Grexit» δεν αποσοβήθηκε, απλά αναβλήθηκε. Και εξηγούν: «το ερώτημα – κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν αρχές του 2014. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο…».

Οι δύο αρθρογράφοι θεωρούν ότι η αισιοδοξία που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ανταπόκριση, μια και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα, τους φαίνεται πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Η εφημερίδα κάνει αναφορά σε ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας οικονομικής διαχείρισης Renaissance Capital, σύμφωνα με την οποία σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν δύο άνεργοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως, όπως αποφαίνεται. Για να αποκατασταθεί η αναλογία εργαζομένων - ανέργων χρειάζεται ένα πραγματικό θαύμα στον τομέα της απασχόλησης.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλιο Παραπολιτικής: Γενικά, μετά τις Ευρωεκλογές, η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε ιστορικά διλήμματα. Ας ετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική μεγάλη στροφή.

3 σχόλια:

 1. Εχουν αναλογιστεί ορισμένοι που εχουν ή φιλοδοξουν να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της χωρας τι θα σημαινει για τους ιδιους και τις οικογενειες τους απομακρυνση της χωρας από τον ανεπτυγμένο κοσμο; Εχουν καταλάβει γιατί τιμημα μιλάμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και την τρομοκρατία στην άκρη.Χώρα με με τον μισό σχεδόν πληθυσμό ανέργους και τους υπόλοιπους με μισθούς 300 ευρώ εφόσον υπάρχει καποια δουλειά της πλάκας ,χώρα που αργοπεθαίνει κάθε μέρα χωρίς ελπίδα ανάκαμψης,χώρα που οι κάτοικοί της δεν μπορούν να κάνουν κανένα σχέδιο για το μέλλον,να παντρευτούν ,να κάνουν παιδιά να...να...και να ζείς με το φόβο ότι οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο εχεις να στο πάρουν στην ψύχρα.Να το χέσω το ευρώ και τον "ανεπτυγμένο" κόσμο εάν είναι να με φέρει σε κατάσταση εξαθλίωσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Ανώνυμος 30/12/2013 6.05 μ.μ.

  " ... με τον μισό σχεδόν πληθυσμό ανέργους και τους υπόλοιπους με μισθούς 300 ευρώ ... "
  Οποιος περιγράφει έτσι την σημερινή Ελλάδα, δεν κάνει στην πράξη τίποτε άλλο υπερασπίζεται τα πάσης φύσεως λαμόγια, τα παλιά και τα τωρινά .
  Πότε θα πάψουν οι συριζαυγήτες, Μ.Μ.Ε. και συμπαθούντες να "χαρίζονται" σε Καραμανλή, Μέρκελ κ.λπ..

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή