Στη σωστή κατεύθυνση η πρότασης απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών

3.1.14


Ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα υποχρεώνει τους εργοδότες να καταθέτουν τους μικτούς μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες προκειμένου να πιστώνονται οι λογαριασμοί των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και να αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Σχετική πρόταση με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής είχε γίνει σε αναφορά φοροτεχνικού η οποία κατατέθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Η πρόταση προβλέπει ότι οι εργοδότες θα υποβάλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ μέσω διαδικτύου αλλά και των ΚΕΠ. Εν συνεχεία θα καταβάλουν τον μεικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.

Σε απάντηση της αναφοράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η πρόταση σχετικά με την κατάθεση από τον εργοδότη των μεικτών μισθών των εργαζομένων στις τράπεζες και περαιτέρω την πίστωση των λογαριασμών των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και την απόδοση από τις τράπεζες των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και του παρακρατηθέντος ΦΜΥ στο Δημόσιο, θα εξετασθεί και σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης».

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ελπίζω το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς πιθανότατα αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει μέσα στα 4 χρόνια της κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, δεν εξασφαλίζονται μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καθώς οι εργοδότες δεν θα έχουν πλέον την επιλογή να μην καταβάλουν το σύνολο του μισθού κι αν το κάνουν, αυτό θα φαίνεται στο ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών.

4 σχόλια:

 1. καπως ετσι και τωρα...τους ζητανε πισω το δωρο που τους κατεθεσαν.....δυστηχως....η κριση βοηθησε τους απατεωνες να εκβιαζουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το μέτρο θα ήταν απαραίτητο σε μία οικονομία που λειτουργεί ικανοποιητικά και που η εισφοροδιαφυγή είναι χαμηλή. Στην Ελλάδα που εισφορές καταβάλλουν μόνο τα κορόιδα ή τελοσπάντων όσοι είναι αδύνατο να το αποφύγουν, δεν πρόκειται να αποδώσει παρά ελάχιστα. Το μέτρο θα είχε τη σημασία του αν είχε προηγηθεί η δραστική μείωση των εισφορών, κάτω μάλιστα από τον ευρωπαϊκό μ.ο.
  Γενικά, είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα αποτελεί μία επιλογη των εργοδοτών προκειμένου αυτοί να πλουτίσουν περισσότερο. Στη πραγματικότητα, για την πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η εισφοροδιαφυγή αποτελεί όρο επιβίωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ισχυει ηδη για το εργοσημο και

  μακαρι να επεκταθει η εφαρμογη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κοτζαγκιαουρίδης5 Ιανουαρίου 2014 - 10:25 μ.μ.

  Μήπως ήρθε η ώρα και για μας με τα μπλοκάκια μα δούμε τον εργοδότη να καταβάλλει τις εισφορές μας, κι ας τις έχει έκπτωση ως επαγγελματικό έξοδο; Μήπως ήρθε η ώρα της κατάργησης της περίφημης ελληνικής πατέντας της "αυτασφάλισης" των ετεροαπασχολούμενων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή