Οι 69 γυναίκες βουλευτές του Αφγανιστάν και οι μόλις 8 γυναίκες δήμαρχοι της Ελλαδας

1.4.14


Τη δεκαετία του 1990, οι πιθανότητες σας να συναντήσετε έστω και μια γυναίκα στους δρόμους του Αφγανιστάν ήταν ελάχιστες. Αν σήμερα επισκεφθείτε το κοινοβούλιο της χώρας έχετε 27,7% πιθανότητες να πέσετε πάνω σε κάποια γυναίκα βουλευτή. Έχουν εκλεγεί 69 σε σύνολο 249 εδρών.

Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι στην Ελλάδα τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα. Εκλέγουμε λιγότερες γυναίκες βουλευτές από ότι στο Αφγανιστάν και το 2010 εκλέχθηκαν μόνο 8 γυναίκες δήμαρχοι σε σύνολο 325 δήμων.

Η συνέχεια στο Protagon.gr

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

2 σχόλια:

  1. ευχή και κατάρα1 Απριλίου 2014 - 11:59 π.μ.

    Μην ξεχνάμε ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται ουσιαστικά υπό αμερικανική κατοχή και πιθανά είναι πιο εύκολο για τους εγκάθετους των αμερικανών να βρουν- πρόθυμες ή απρόθυμες αδιάφορο-γυναίκες να παίξουν το ρόλο που θα τους αναθέσουν άντρες. Θάταν ενδιαφέρον να διερευνήσει κανείς πολλά σε σχέση με αυτές τις γυναίκες αλλά σε ένα κατοχικό καθεστώς τρέχα γύρευε.


    Από την άλλη στην Ελλάδα η αστική δημοκρατία λειτουργεί σχετικά καλά. Κανείς δεν εμποδίζει τις γυναίκες να κατέβουν στο στίβο της πολιτικής. Αλλά αν οι ίδιοι οι πολιτικοί απαξιώνουν τις γυναίκες συναδέλφους τους-θυμάται κανείς της αχαρακτήριστη φράση του Ξυνίδη περί "καλτσοδέτας"-είναι μοιραίο αυτό να αντανακλάται και στην κοινωνία. Ο ίδιος ο Παπανδρέου έβαλε πολλές γυναίκες στα ψηφοδέλτια του. Ποια από όλες αυτές τελικά κατάφερε να αναδειχθεί; Προφανώς υπάρχει απροθυμία των γυναικών για την πολιτική δράση-το σπορ φαίνεται ότι χρειάζεται όντως ανδρικούς αδένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή