Όταν ο Γραμματικάκης δήλωνε δημόσια ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι η λύση για την Κεντροαριστερά

30.5.14


Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι ένας από τους δυο ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν το Ποτάμι στην Ευρωβουλή, εκεί όπου ανήκουν πια στην ίδια πολιτική ομάδα με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αν και το Ποτάμι μας είχε υποσχεθεί «πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν», ο Γιώργος Γραμματικάκης μόνο άγνωστο πρόσωπο δεν είναι στους κόλπους της ευρύτερης Κενροαριστεράς. Δεν είναι μόνο ότι υπέγραψε την πρωτοβουλία των 58 αλλά κι ότι στο παρελθόν είχε βγει μπροστά για να υποστηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2007.

Συγκεκριμένα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2007, οι καθηγητές Γιώργος Γραμματικάκης, Γιάννης Κουκιάδης, Αδαμάντιος Πεπελάσης, Μιχάλης Σταθόπουλος, Δημήτρης Τσάτσος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Δημήτρης Φατούρος με δήλωση - παρέμβασή τους ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο ως λύση για το ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση τους:

Έχουμε συνείδηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Γι` αυτό και, εκφράζοντας τις βαθιές ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες πολλών σκεπτόμενων ανθρώπων,τοποθετούμαστε σήμερα απέναντι στις εξελίξεις που μόλις ξεκίνησαν. Η λαϊκή ετυμηγορία δεν επιδέχεται δύο αναγνώσεις. Ο ελληνικός λαός βρέθηκε μπροστά σε ένα δραματικό δίλημμα και τελικά δεν αισθάνθηκε ότι υπήρξε πρόταση της αλλαγής που επειγόντως χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και η Δημοκρατία στην Ελλάδα. 

Η προοδευτική παράταξη της χώρας στάθηκε ανήμπορη να πείσει ότι με τη σημερινή της μορφή και έκφραση αποτελεί εναλλακτική λύση, κάτι που ήταν εμφανές τα τελευταία 3,5 χρόνια. Είτε μας στενοχωρεί είτε όχι γεγονός είναι ότι στις σύγχρονες Δημοκρατίες οι λαοί δεν κρίνουν μόνο προγράμματα αλλά και εμπιστεύονται ηγέτες. Πιστεύουμε ότι λύση υπάρχει,είναι ενωτική και έχει όνομα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε τις ευθύνες του και έπραξε καλώς.Η χώρα δεν έχει περιθώρια.

Με τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά να φουντώνει ξανά, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η παλιά σχέση εκτίμησης Γραμματικάκη-Βενιζέλου θα αποδώσει νέους καρπούς.