Το πάθημα του καλού παιδιού

26.5.14


Έχουμε όλοι σχολιάσει κατά καιρούς την αποτυχία κομμάτων, τη συντριπτική ήττα κομμάτων αλλά στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στις φετινές Ευρωεκλογές θα χρειαστεί για πρώτη φορά να μιλήσουμε για την πλήρη εξαφάνιση ενός κόμματος από τον πολιτικό χάρτη.

Δεν περίμενα να θριαμβεύσει η Δημοκρατική Αριστερά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αλλά σίγουρα δεν περίμενα να λάβει μόλις 1,20% πίσω κι από τον θίασο του Γιώργου Χατζημαρκάκη, πολύ μακριά μέχρι και από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Πρόκειται για μια απόλυτη συντριβή.

Ομολογώ ότι δεν πιστεύω ότι άξιζε μια τέτοια τύχη στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη αλλά ταυτόχρονα είμαι πεπεισμένος ότι πρώτα από όλους η Δημοκρατική Αριστερά αδίκησε τον ίδιο της τον εαυτό. Δεν υπερασπίστηκε με θάρρος τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, δεν διαχειρίστηκε σωστά την αποχώρηση της και δεν κατάφερε να αναδείξει νέα στελέχη που να μάχονται για το κόμμα κι όχι για την προσωπική τους επιβίωση.

Στη Δημοκρατική Αριστερά πίστεψαν ότι θα αρκεί για πάντα το εκκωφαντικό «ναι μεν αλλά» που εξέφραζε το κόμμα τους, αρκέστηκαν στη λογική του «καλού παιδιού» που δεν μπορεί παρά να κερδίσει τη συμπάθεια κάποιων, έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν γίνεται όμως έτσι η Πολιτική, πόσο μάλλον όταν εμφανίζεται κάποιος όπως το Ποτάμι που μπορεί να κάνει το ίδιο με πολύ καλύτερους τηλεοπτικούς όρους από ότι η Δημοκρατική Αριστερά.

Ακούω διάφορα περί αλλαγής ηγεσίας. Μου μοιάζουν δυστυχώς αστεία. Στο 1,2% δεν αλλάζεις αρχηγό, προετοιμάζεις απλώς το κλείσιμο του μαγαζιού. Στην Κ.Ο και στα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σε μια προοδευτική σύγκλιση Αριστεράς-Κεντροαριστεράς στο μέλλον. Θα ήταν κρίμα να χαθούν.

Τέλος, δεν αντέχω να μην σχολιάσω πόσο θλιβερή ήταν κατά την άποψη μου η δημόσια παρουσία του Γρηγόρη Ψαριανού και του Ανδρέα Παπαδόπουλου όλους αυτούς τους μήνες. Δεν έχω ξαναδεί στελέχη ενός κόμματος να μιλούν τόσο άσχημα για το ίδιο τους το κόμμα και να ανυπομονούν αυτό να αποτύχει για να πουν «τα λέγαμε».

24 σχόλια:

 1. Δεν βλέπω να αναφέρεσαι στο καπέλωμα του Παπανδρέου, που ξαφνικά αγάπησε τον Φώτη και τη ΔΗΜΑΡ και που αφαίρεσε ψηφοφόρους αντί να προσθέσει. Επιπλέον, αν ο Κουβέλης δεν είχε τορπιλίσει την προσπάθεια της κεντροαριστεράς, σήμερα είναι μαθηματικά σίγουρο ότιδεν θα είχαμε τρίτο κόμμα την ΧΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aυτά τα "οράματα" του Παπανδρέου μας έκαψαν. Όπως τότε, που ενώ γνώριζε τα οικονομικά μας χάλια , μας υποσχόταν ότι θα γίνουμε Δανία του Νότου και ότι όλα τα σχολεία θα χρησιμοποιούν e-books.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο καλό και δεν θα λείψουν σε κανένα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχή και κατάρα26 Μαΐου 2014 - 2:38 μ.μ.

  Όλα διαβάζονται μέσα στα συμφραζόμενα τους. Και τα προεκλογικά συμφραζόμενα για το ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ ήταν τα πιο αντίξοα από κάθε άλλο ελληνικό κόμμα. Όταν λοιπόν στα συμφραζόμενα αυτά που ποτέ δεν ευνοούν τα κυβερνητικά κόμματα-πόσο μάλλον τα κυβερνητικά κόμματα σε περίοδο μνημόνιου-ο Βενιζέλος επιβιώνει με 8% είναι σημάδι αντοχής και είναι και σημάδι ότι σε πολιτικές εκλογές όπου τα διακυβεύματα είναι ακόμη σοβαροτερα τα ποσοστά θα είναι μεγαλύτερα.


  Μάθετε να διαβάζετε τα αποτελέσματα σωστά και όχι με αχαλίνωτο υποκειμενισμό και προπάντων εμπάθεια. Αυτή τη στιγμή και με την εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ και τη διαφαινόμενη ανάλογη των ΑΝΕΛ ο Βενιζέλος είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων-και τού πάει τόσο πολύ αυτός ο ρόλος! Ένας στάσιμος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να προσβλέπει ΜΟΝΟ στην Ελιά για να βρει στρατηγικό κυβερνητικό εταίρο. Το ίδιο φυσικά και η Ν.Δ. Θέλω να πω ότι εκ των πραγματων ΠΟΛΙΤΙΚΑ η ΕΛΙΑ είναι ενισχυμένη περισσότερο από όσο δείχνει να είναι αυτή τη στιγμή η εκλογική της δύναμη και είναι σίγουρο ότι στις βουλευτικές εκλογές αυτό θα παγιωθεί και εκλογικά γιατί η ΕΛΙΑ το δηλώνει ότι είναι παραγωγικό πολιτικό κόμμα και σκοπεύει να παράγει πολιτική κυβερνώντας και όχι διαμαρτυρόμενη.Εξάλλου αυτή είναι και η μαγκιά της πολιτικής: να κυβερνάς, να επηρεάζεις τα πράγματα ενεργητικά και όχι να το παίζεις χαρούμενος ανεύθυνος επαναστάτης. Το πολιτικό κόστος είναι μαγκιά όταν γίνεται με πρόθεση σοβαρή και υπεύθυνη και τιμά αυτόν που το εισπράττει και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα26 Μαΐου 2014 - 2:49 μ.μ.

  "...Δεν έχω ξαναδεί στελέχη ενός κόμματος να μιλούν τόσο άσχημα για το ίδιο τους το κόμμα και να ανυπομονούν αυτό να αποτύχει για να πουν «τα λέγαμε»." Χιχιχιχιχιχιχιχι! Κάτι μού θυμίζει αυτό αλλά ας μην το πάρει το ποτάμι. Ας το πάρει ο συνειρμός ;-)  Υ.Γ. Κάτι για τον συμπαθή Κουβέλη-τόχα ξαναγράψει αλλά λοιδωρήθηκα. Ο άνθρωπος "δεν τόχει". Πώς να το κάνουμε; Είναι φανερό ότι δεν έχει την πολιτική ευφυΐα και το ένστικτο αλλά ούτε και το απαραίτητο σθένος της πολιτικής. Πολιτικού του είδους Κουβέλη ή του πολιτικού πρόγονου Λεωνίδα Κϋρκου δεν είναι φτιαγμένοι για να κυβερνούν και άρα δεν είναι φτιαγμένοι για να δημιουργούν Ιστορία. Έρχονται σαν στοχαστικοί-το πολύ-θεατές που συντάσσουν κάθε τόσο μια νέα Ιερεμιάδα και βολεύονται σ'αυτόν το εύκολο ανεύθυνο ρόλο. Όταν πρέπει να φορτωθούν ευθύνες-και άρα το μοιραίο πολιτικό κόστος που θα τους τσαλακώσει πολιτικά-αλλά και θα τους εξυψώσει αν "τόχουν" το χάρισμα-προτιμούν την εύκολη φυγή. Από δικαιολογίες; όσες θέλεις! Ο άλλος βρήκε τις διαλέξεις, δεν θα τις βρουν κλάσεις επαρκέστεροι πνευματικά σαν τον Κουβέλη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ενώ ο Βενιζέλος που τον μίσησε εκτόξευσε το συνονθύλευμα ελιά -33% από τις προηγούμενες εκλογές.
  Ακόμα ο Παπανδρέου φταίει;
  Δεν κοιτάζουμε τα χάλια μας, αντί, να ψάχνουμε γιατί έπεσε η Δημαρ;
  Δεν ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα και ακόμα μιλάμε μικροπολιτικά. Αυτός είναι και ίσως ο βασικότερος λόγος που αυτή η χώρα δεν θα πάει μπροστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νομίζω ότι δικαίως η ΔΗΜΑΡ πήρε το ποσοστό αυτό. Η συμμετοχή της στη κυβέρνηση υπήρξε σκέτη απογοήτευση. Το μόνο που θα έχουμε να θυμόματσε από αυτή είναι η συμβολή της στο σύστημα διανομής κρατικών θέσεων (4-2-1).Ούτε μία σοβαρή και επεξεργασμένη πρόταση. Ο δε αρχηγός της αποτελεί θλιβερή περίπτωση ανθρώπου που νομίζει ότι προοδευτικός είναι αυτός που το δηλώνει. Ειλικρινά, τόσο τετριμένος και ξύλινος πολιτικός λόγος δεν αντέχονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 8% και πέεεεφτει26 Μαΐου 2014 - 3:38 μ.μ.

  Εσένα το μυαλουδάκι σου σχόλασε νωρίς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Χατζηαρκούδογλου26 Μαΐου 2014 - 3:39 μ.μ.

  "Υπάρχουν πολιτικοί φτιαγμένοι για να κυβερνούν"!!! μου φαίνεται ως ρατσιστική η θέση σας. Πήρατε έγκριση από την Αφροδίτη Αλ Σαλέχ; Ή μήπως έχετε αυτονομηθεί;
  ΥΓ : Πόσο πήρε η Ελιά στην Α΄Θεσσαλονίκης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χατζηαρκούδογλου26 Μαΐου 2014 - 3:48 μ.μ.

  Δηλαδή πια "παραγωγή"πολιτικής έκανε η Ελιά και δεν το πήρα χαμπάρι.; Μια εκδήλωση παρακολούθησα στην οποία αναμασήσαμε ότι "σηκώσαμε μεγάλο βάρος" και την "ενότητα της Κεντραριστεράς". Και δυο τηλεφωνήματα δέχτηκα το ένα να σταυρώσω τον Ανδρουλάκη και το άλλο να σταυρώσω τον Χρηστίδη... (και οι δυο είχαν βάλει τηλεφωνήτριες).
  Το ότι ψηφίσαμε από συνήθειο ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια ότι μέσα σε μια διετία χάσαμε το 40% της δύναμής μας.
  ΥΓ Αυτό "το τιμά αυτόν που το εισπράττει και μάλιστα σε καθημερινή βάση", με συγκίνησε ιδιαιτέρως. Αλήθεια , ποια ήταν η τιμή στις Κάννες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. τόσο εντολοδόχος που τον έφαγαν με πισώπλατη μαχαιριά του Βενιζέλου και τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαρόζου με τον κολοτουμπιαρη π/θ μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Constantinos Mourouzis26 Μαΐου 2014 - 4:44 μ.μ.

  Καμία αναφορά στην κα Κοππά που χρειάστηκε τη συμβολή του διανοητή δρομέα που διατέλεσε "κατά τύχη" (ή ατυχία) Πρωθυπουργός αυτής της χώρας για να καταφέρει να καταποντιστεί! Όσο για τις άλλες επιλογές του δρομέα στις προηγούμενες εκλογές, δεν μπορώ να μην χαρώ με το ΜΑΥΡΙΣΜΑ του κου Κρίτωνα, του δελφινόφιλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μητσάρας ο σιδεράς26 Μαΐου 2014 - 5:22 μ.μ.

  Βρε καλώς την Ευχούλα! Τελείωσες την μπουγάδα ? Πήγες να ψωνίσεις από το σουπερ μαρκετ? καθάρισες την αυλή? έπληνες τα ρούχα? Τώρα που θα πάει Ευρωβουλή η κυρία σου θα σε πάρει μαζί για οικιακές δουλειές? Έγινες ορντινάτσα της Καιλή ευχούλα.Αυτό είναι κατάντημα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μαύρισμα;;; Είδες καλά το αποτέλεσμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Χατζηαρκούδογλου26 Μαΐου 2014 - 7:23 μ.μ.

  Αγαπητέ, δεν ξεχνάς και αυτό σε τιμά ιδιαιτέρως. Άρα θα θυμάσαι, πόσο έλαβε ο στημένος από τον Βαγκελάκη στη Δυτική Ελλάδα, κ. Ιωάννης Ζαφειρόπουλος και ο "αντάρτης" Νασιώκας στη Λάρισσα.
  Υ.Γ. Επειδή ο προηγούμενος δεν μου απάντησε, μπορεί να μου πεις εσύ, πόσο πήρε η Ελιά στην Α΄ Θεσσαλονίκης; Στην Β' Αθηνών πάντως καταποντίστηκε ... είμαι σίγουρος πως για αυτό φταίει ο Λοβέρδος.... συναρχηγό που τον βρήκαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ο εξαερωμενος θιασος του υπνωτιστη Κουβελη,αναχωρει για τα "λοιπα κομματα".Δε θα μας λειψει.

  Παρεμπιπτοντως,δεν μπορω ν'αγνοησω πως ο ΓΑΠ,δρωντας ως "hitman",με χειρουργικη ακριβεια,εκκαθαριζει επιτηδευμενα τον χωρο της κεντροαριστερας απο τα διαφορα ανθυπορεταλια,ανακτωντας το ζωτικο του χωρου.


  Ποιος ξερει,αν δρασει μεθοδευμενα και "φαει" εσωκομματικα τον BB, στερεψει και το Ποταμι,τοτε υπαρχει στο τερμα βαθος και προοπτικη συγκυβερνησης με εναν πιο ωριμο Τσιπρα,που θα βρεθει στην αναγκη συμμαχου.
  Προβοκαρω μεν,αλλα ειναι πιθανο αν παιξει τα χαρτια του σωστα.
  Time is on his side...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ευχή και κατάρα26 Μαΐου 2014 - 9:06 μ.μ.

  Η ανάλυση του γιωργοπαπανδρεϊκού φρίκουλα! Αλήθεια οι πιθανότητες ο ΓΑΠ να είναι ο ασυναγώνιστος hitman του εαυτού του σε έχουν απασχολήσει ποτέ; Για ψάξτο. Έχει συναρπαστικότερες λεπτομέρειες ένα τέτοιο σενάριο.


  Υ.Γ. Κι εγώ που νόμιζα ότι ο ΓΑΠ θα διεκδικούσε την ηγεσία...της ΔΗΜΑΡ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Όλοι σχολιάζετε την ΔΗΜΑΡ χωρίς να την ψηφίζετε. Αφήστε να σχολιάσει και ένας από τους 68.000 που την ψήφισαν χτες.


  Η ΔΗΜΑΡ από τη στιγμή που εξ ορισμού βρίσκεται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκασμένη να βρίσκεται σε δύο βάρκες, όπως την κατηγορούν. Δεν γίνεται διαφορετικά.


  Σε δύο (ή και περισσότερες) βάρκες είναι και άλλα κόμματα.
  Η ΔΗΜΑΡ κάθε φορά που απαντούσε σε ένα δίλημμα, έχανε τους διαφωνούντες.
  Κακώς μπήκε στην κυβέρνηση, κακώς βγήκε, κακώς δεν ξαναμπήκε. Ο Σαμαράς με την απόλυτη αδιαφορία του σε όποια πρόταση έκανε, την συνέτριψε.


  Όπως και να'χει η ποιότητα τόσο του Κουβέλη, όσο και των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, είναι πολύ ανώτερη των αντίστοιχων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και φυσικά των άλλων γραφικών κομμάτων που προτιμά ο ψηφοφόρος.


  Η απουσία της από την πολιτική ζωή θα στοιχίσει σε όλους τους εξυπνάκιδες.


  Μην ξεχνάτε ότι ο Καμίνης και ο Μπουτάρης που ανέτρεψαν τα χειρότερα κατεστημένα των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν επιλογές της ΔΗΜΑΡ.


  Λίγος περισσότερος σεβασμός σε πολιτικούς που έχουν δείξει πολύ πιο αξιοπρεπή στάση από τους άλλους συναδέλφους τους δεν θα πείραζε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανώνυμε


  Το να σε λέει φρίκουλα ο "ευχή και κατάρας"
  είναι σχεδόν κομπλιμέντο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ευχή και κατάρα27 Μαΐου 2014 - 1:10 π.μ.

  Θου Του μου από σένα περιμένω να μού πεις την κατάταξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Η μονοσταυρία της Κοππά πόσες ψήφους έδωσε; Ρώτα την ίδια και θα πιστέψω ό,τι μου πεις. Γιατί ακόμη και στην απιθανότατη περίπτωση που είναι πρώτη το 1,2 % σίγουρα δεν το εκπροσωπεί-που και να το εκπροσωπούσε κάτι τρέχει στα γύφτικα! Για σκέψου ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στη μόνη-τόσο ηχηρή και τόσο βαριά ε; μισή ώρα εκφώνηση προγραμματικών διακηρύξεων!-που δεν τού δίνει ούτε το 0,5% των ψήφων. Τι εκπροσωπεί πια ο Παπανδρέου; Ούτε καν τον απρόθυμο, φυγόμαχο εαυτό του, που πάντα του ήταν αλλού γι'αλλού. Οκτώ ολόκληρα χρόνια(2004-2012) χαραμισμένα για μια τέτοια εξαρχής αναμενόμενη κατάληξη!


  Υ.Γ. Μού άρεσε πριν από ένα μήνα περίπου που η ηγερία του παπανδρεϊσμού Έλλη Στάη έγραφε στο δημοσιογραφικό της site: "οι Παπανδρέου ΠΑΝΤΑ επιστρέφουν!", λες και δεν το κάνει αυτό από καιρό σε καιρό κι ο Νοσφεράτου!(διάβασε και την δυναστική του εκδοχή σαν Μητσοτάκης!).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καμμια σχεση.Τον ΓΑΠ δεν τον ψηφισα ποτε και δε θα τον υποστηριζα...μεχρι τωρα τουλαχιστον.Ομως οι προσφατες κινησεις του δειχνουν οτι θα'ταν αφελες να τον ξεγραψουμε.Κι αυτο δεν εχει να κανει με το οτι το blog που φιλοξενει την αναρτηση μου,του ειναι φιλικα προσκειμενο.

  Φυσικα γνωριζω πως εσυ αντιδρας ακαριαια κι ενστικτωδως σ'οποια αναρτηση χρησιμοποιει το λημμα "Βενιζελος" με αρνητικη χροια,οποτε δεν εχει νοημα να υπεραναλυσω την αποψη μου.

  Αν και δε σοβαρολογεις στο υστερογραφο σου,παρολ'αυτα ο ΓΑΠ σε διαψευδει σε πολλαπλα επιπεδα.Ειναι ενδεικτικο το οτι αναγεννα το πολιτικο του mojo με τον ιδιο ρυθμο που ο ΒΒ,φθειρει το δικο του.Το ιδιο και σε σχεση με τα υπολοιπα κεντροαριστερα ρευματα που αναδειχθηκαν στη μεταπαπανδρεικη εποχη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Η ΔΗΜΑΡ σαν κατατρεγμενος (και αμοιρος ευθυνων) Βασιλακης Καιλας!

  Η απουσια της ΔΗΜΑΡ απο την πολιτικη ζωη,μπορει καλλιστα ν'αντισταθμιστει με ηρεμιστικα/υπνωτικα χαπια για οσους το εχουν απολυτη αναγκη.

  Το οτι ο Μπουταρης περιμενε την επιλογη του Φωτακου για ν'αναδειχθει ως παραγοντας στην πολιτικη ζωη της συμπρωτευουσας ειναι ανεκδοτο.Αλλα οντως,η νικη εχει πολλους πατερες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ευχή και κατάρα27 Μαΐου 2014 - 10:29 π.μ.

  Xixixixixi!Κρίμα που δεν τον ψήφισες. Με τόσο λίγους οπαδούς που έχει και με το δεδομένο ότι μοιάζεις να είσαι πιο συγκροτημένος απο τους εδώ κλακαδόρους του, θα έκανες περισσότερη αίσθηση. Εν πάση περιπτώσει η επικοινωνία δεν μπορεί να τον αναστήσει πολιτικά τον Παπανδρέου, γιατί μέχρι να το ολοκληρώσει το σχέδιο-αμφισβητώ ζωηρά ότι έχει ο καημένος οποιαδήποτε τέτοια διάθεση-θα τον έχουν προλάβει τα γεράματα και ο χρόνος που θα τον σπρώχνει όλο και κάθε μέρα προς το βαθύ σκοτεινό πηγάδι της λήθης. Είναι τελειωμένος ο καημένος. Και είναι τελειωμένος απ'το ξεκίνημα του. Όσοι το βλέπαμε το λέγαμε από τότε-το μακρινό τώρα πια 2004: το συνόψιζα τότε στους φίλους μου ως εξής: η τυχόν-ήμασταν ακόμη στο Δεκέμβρη του 2003-επιλογή για ηγεσία Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ είναι επιλογή στρατηγικής ήττας για την παράταξη. Εσείς που είστε λογογράφοι του ή δεν ξέρω τι και τον υμνείτε όπως ο Βολταίρος τον Ερρίκο τον 4ο, ξεχνάτε ότι δεν ζούμε σε καθεστώς μοναρχίας για να μπορεί να επιβάλλεται ο ύμνος και ότι αν για μια φορά μια καλά στημένη επικοινωνιακή ομάδα μπορεί να ξεγελάσει ένα λαό, δεύτερη φορά, για το ίδιο άτομο, δεν μπορεί να το κάνει. Αυτά λοιπόν τα μαγικά ότι ο Παπανδρέου μαζεύει δυνάμεις κάνοντας διακοπές την ώρα που ο Βενιζέλος τις σπαταλάει και καίγεται, είναι αστήριχτα σε επίπεδο λογικής, ενώ είναι συμβατά με την ανάλυση ματζουνοχαρτορίχτρας. Άσε που υπάρχει και η πολύ πιο λογική ερμηνεία ότι, ένας εγκέφαλος αδρανής, αν δεν χρησιμοποιείται, πέφτουν σε αχρησία οι λειτουργίες του. Και τώρα, με το γνωστό πρόβλημα του ΓΑΠ, φαντάζεστε πόσο ριψοκίνδυνο είναι κάτι τέτοιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή