Ηχηρή παρέμβαση Ρέντσι υπέρ της «ελεύθερης» Γαλλίας: Δεν είμαστε μαθητούδια κανενός

3.10.14


Την έντονη δυσφορία του για τις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο στους Ευρωπαίους εταίρους του για τα ελλείμματα και το χρέος διατύπωσε χθες ο Ματέο Ρέντσι.

«Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται σε εμάς και άλλες χώρες σαν να είμαστε μαθητούδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον. Μάλιστα, αναφερόμενος στον πρόσφατο προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση της Γαλλίας, έσπευσε να συμπληρώσει τα εξής: «Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς (...) Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως η Γαλλία και συμπαρατάσσομαι μαζί της».

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της Ημερησίας και το ενδιαφέρον σχόλιο του Λουκά Τσούκαλη για τις κινήσεις της Γαλλίας κόντρα στις συστάσεις της Γερμανίας στην Καθημερινή.

Μοιάζει, για πρώτη φορά, να συγκροτείται μια συμμαχία χωρών ως αντίβαρο στην εμμονή της Μέρκελ στη λιτότητα αλλά είναι τόσο μεγάλη η οικονομική υπεροχή της Γερμανίας εντός της Ευρωζώνης, που καλό θα ήταν κανείς να κρατά μικρό καλάθι.