Ούτε η Λευκωσία ενθουσιάζεται από την οικονομική στρατηγική της Αθήνας

30.1.15


Λευκωσία και Αθήνα έχουν διαφορετική προσέγγιση στα θέματα οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.«Σέβομαι απολύτως το αποτέλεσμα των εκλογών και εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και στους στόχους που έχει θέσει».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι προσβλέπει σε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ενδεχομένως στο επόμενο Eurogroup σε δεκαπέντε ημέρες. Ο κύριος Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στην Κύπρο πρέπει να διορθωθούν αυτά, που οδήγησαν την οικονομία στο χείλος της καταστροφής.

Με την εφαρμογή του προγράμματος, είπε, έχουμε δημιουργήσει τις προοπτικές και ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια αυτή.

Αναλυτικά στο Capital.gr. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κομψό άδειασμα της τυχοδιωκτικής στρατηγικής Βαρουφάκη, ίδιο με αυτό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

19 σχόλια:

 1. Επειδή σε διαβάζω χρόνια θα γράψω κάτι που θα έπρεπε, παρότι θα διαφωνήσεις, να σκεφτείς.

  Το '11 ο Παπανδρέου προσπάθησε να αντισταθεί στην απολυτοκρατία της Μέρκελ και να φέρει το πρόγραμμα στην κρίση του λαού. Δέχθηκε πρωτοφανή, ανελέητο, βρώμικο πόλεμο έξωθεν όσο κι εκ των έσω. Υπονομεύτηκε και έπεσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε τηρήσει στάση αντιδραστική, λαικιστική, εύκολη. Τώρα βρίσκεται στην θέση του Παπανδρέου.

  Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα ίδια κέντρα που κυνήγησαν τον Γιώργο τόσο έξω όσο κ μέσα στη χώρα είναι και πάλι σε θέση μάχης. Βενιζέλος, Ποτάμι, Mega, γερμανικός τύπος κλπ.

  Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τον Τσίπρα του 2010 ή του σήμερα, είναι ο τελευταίος που μπορεί να το κάνει. Αν αποτύχει, το σύστημα Βενιζέλος-Μπόμπολας-Ποτάμι θα ενθρονιστεί για τα επόμενα 20 χρόνια.


  Εάν όπως πήγε να φανεί, συνδεθεί με το σύστημα Καραμανλή, του αξίζει κάθε χλευασμός. Όμως εν μέσω διαπραγμάτευσης με την ολιγαρχία της ΕΕ και τα τοπικά συμφέροντα, η κριτική πρέπει να είναι με επιχειρήματα και όχι με κορώνες ("τυχοδιωκτική στρατηγική", "κομψό άδειασμα").

  Το πλεονέκτημα του Τσίπρα είναι ότι η συγκυρία είναι καλύτερη από το 2011 και ότι έχει μια πολύ φρέσκια εντολή από την κάλπη, σε αντίθεση με τον Παπανδρέου που είχε ήδη 1,5 χρόνο προγράμματος στην πλάτη του. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι δεν έχει Βενιζέλο στον ΣΥΡΙΖΑ...  Αυτά, τροφή για σκέψη και καλή συνέχεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολλές φορές με έχουν χαρακτηρίσει εδώ μέσα εμμονικό με τον Παπανδρέου, ενώ στη πραγματικότητα η παπανδρεϊκή εμμονή βρίσκεται στο μυαλό των οπαδών του, που άφοβα θα το χαρακτήριζα γιωργοπαπανδρεοκεντρικό.(υπάρχει και μια παραλλαγή του η αντιβενιζελική εμμονή, που ακόμη και τώρα που δήλωσε ότι θα φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πτοείται παρόλα αυτά)
  Λοιπόν η ανάλυση-ανάλυση; λέμε τώρα!-που κάνεις είναι τόσο επιδερμική όσο μια σκέψη του ΓΑΠ. Η δαιμονοποίηση της Μέρκελ-να θυμίσω ότι συγκυβερνά με τους σοσιαλιστές-είναι το εύκολο επικοινωνιακό-κομματάκι γκεμπελικό-της επιχειρηματολογίας σου. Αλλά η κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη στη πραγματικότητα ήταν μια οικονομική πυρηνική βόμβα που μας την έστειλαν πακέτο οι Αμερικανοί, στα πλαίσια ενός ακήρυχτου, μουλωχτού οικονομικού πολέμου που τον ξεκίνησαν ενόψει της αναδιανομής της παγκόσμιας δύναμης μετά την ανάδυση της Κίνας, την ανάταξη της Ρωσίας αλλά και της ανάδυσης μικρότερων συγκριτικά αλλά καθόλου αμελητέων νέων δυνάμεων-Ινδία, Βραζιλία. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή και αφού βιώσουμε πολλές και απρόβλεπτες εκδοχές συγκρούσεων εδώ κι εκεί, θα φτάσουμε σε ένα είδος νέας Γιάλτας όπου θα καθοριστούν οι νέες ζώνες επιρροής, των γιγάντων αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων. Σ'αυτά ακριβώς τα πλαίσια γίνεται η σύγκρουση-είπαμε ο πόλεμος είναι ακήρυχτος, άδηλος με τον συμβατικό τρόπο-Ευρώπης και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους στην Ευρώπη από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Η Ελλάδα τους ενδιαφέρει όχι μόνο γιατί ήταν ουσιαστικά η μόνη μπανανία τους στην Ήπειρο μας αλλά και γιατί έχει σημαντική γεωπολιτική αξία. Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι το μήλο της έριδος ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι στη δική μας αρμοδιότητα να διαλέξουμε σε ποια ζώνη επιρροής θα ενταχθούμε. Η Ευρώπη, στην οποία θα ενταχθούμε σαν ισότιμη οντότητα όταν αυτή ομοσπονδιοποηθεί, είναι ο φυσικός, ο οργανικός μας χώρος.Αντίθετα με τις ΗΠΑ η σχέση εκ των πραγμάτων θα είναι μια σχέση υποτελής. Αν είμαστε οργανικό μέρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα είμαστε ότι είναι η Φλόριντα για τις ΗΠΑ-απλουστεύω σκόπιμα για να γίνω πιο κατανοητός-με τις ΗΠΑ όμως θα είμαστε το προκεχωρημένο τους φυλάκιο, ο αποθηκευτικός χώρος των πυρηνικών τους και φυσικά το μαστάρι απομύζησης των πόρων μας για ένα ταμείο που δεν θα είναι δικό μας. Οι ΓΑΠ και Τσίπρας δουλεύουν προς τη κατεύθυνση της συνειδητής αντιευρωπαϊκότητας-οι αντίθετες ρητορείες τους προφανώς δεν πείθουν, οι πράξεις τους μετράνε. Στην ίδια παράταξη, την αντιευρωπαϊκή ανήκουν και οι ΑΝΕΛ και οι Χρυσαυγίτες-δεν είναι καθόλου τυχαίος ο ενθουσιασμός της Μαρίν Λε Πεν για το ΣΥΡΙΖΑ.
  Το γεγονός ότι ο Τσίπρας απέφυγε να συζητήσει με τους φιλοευρωπαίους όμορους πολιτικούς χώρους-ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ αλλά είχε πολύ πριν τις εκλογές επιλέξει σαν πολιτικό και κυβερνητικό τελικά εταίρο τους ακροδεξιάς συγκρότησης ΑΝΕΛ δείχνει ότι δεν πρυτανεύει καμιά ιδεολογική αρχή αλλά, με το αποϊδεογικοποιημένο ΑντιΜνημόνιο σαν αφορμή, μια άλλος γεωστρατηγικός σχεδιασμός, που είναι σαφέστατα αντιευρωπαϊκός και εξ ανάγκης φιλοαμερικανικός-τα φιλορωσικά είναι μούσια για εσωτερική κατανάλωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όλη η λογική του δημοψηφίσματος αποσκοπεί στην απουσία αντιπολίτευσης σε περίπτωση που ψηφιστεί ΝΑΙ? Θεωρείς ότι δεν ξεφεύγουμε από την κρίση εξαιτίας υποκινούμενων αντιδράσεων από μεγάλα ντόπια συμφέροντα?
  Η ρητορική Τσίπρα θα είναι υπέρ του ευρώ σε μια τέτοια περίπτωση? Αν ο κόσμος πει ΟΧΙ θα πάμε απλά σε απότομη πτωχοποίηση μεγάλης κλίμακας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν τα χάσουν όλα και οι υπόλοιποι, πάλι τίποτα θα έχει περισσέψει για εσάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1) Το σχόλιο απευθυνόταν προς τον συντάκτη, επομένως όχι, δεν διεκδικεί δάφνες πλήρους ανάλυσης όσο στοχευμένου σχολίου. Επομένως θα αφήσω κατά μέρος τη συζήτηση περί εμμονής γιατί δεν έχεις την πλήρη άποψή μου

  2) Αν υποθέσουμε ότι ισχύει η θεωρία σου για Αμερικανόσταλτη κρίση....καταρχήν δεν στηρίζεται πουθενά. Κανέις δεν πήρε τον ΚΚ από το χέρι να τον πάει στην GS για δανεισμό και κανείς δεν υποχρέωσε κανέναν να παίξει τα χρήματα των ταμείων σε τοξικά ομόλογα.

  3) Ακόμη κι αν στηρίζεται κάπου, και όντως το κακό μας το στείλανε οι κακές ΗΠΑ, πώς ακριβώς αντέδρασε η ΕΕ; Αρνούμενη να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια, στέλνοντάς μας στο ΔΝΤ, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για επαναγορά ομολόγων και ποσοτική ελάφρυνση επί 4 χρόνια, μέχρι που ο Ντράγκι να αψηφήσει τις ενστάσεις της Γερμανίας και προχωρήσει στην πρώτη κίνηση προς α) τόνωση της οικονομίας της ΕΕ και β) ενοποίησης της οικονομίας της ΕΕ.

  Το ποιος είναι "Ευρωπαϊστής" είναι περίπλοκη συζήτηση σήμερα. Όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι δεν είναι αυτός που πνίγει την Ευρώπη, διαλύει τις κοινωνίες της και επιτρέπει σε ακράιες δυνάμεις (ΧΑ, Λεπέν, Φαραζ) να αναδεικνύονται και να κυριαρχούν. Αν η κα Μέρκελ αγαπά τόσο την Ευρώπη ας επιτρέψει την Ευρωπαϊκή ολοκήρωση, τόσο την πολιτική, όσο και την οικονομική. Με δημοκρατία, όχι εκβιασμό. Αλλά δεν το κάνει, διατηρεί μια Ευρώπη όπως την θέλει, διότι αυτό συμφέρει το κράτος-μέλος της. Σήμερα βρίσκεται απέναντι ακόμη και από τον Κεν. Τραπεζίτη, ο οποίος κάνει αυτά που τόσο ο ΓΑΠ όσο και ο Βαρουφάκης ζητούσαν από το '10.

  Δεν πρόκειται περί δαιμονοποίησης της. Πρόκειται περί σύγκρουσης μεταξύ μιας δύναμης που δεν θέλει καμία αλλαγή στην ΕΕ όσο ωφελούνται κάποια οικ. κέντρα και των δυνάμεων που θέλουν την ΕΕ να πάει το βήμα μπροστά προς την πραγματική ενοποίηση. Ευρώ με χωριστές οικονομίες, επιτόκια και ομόλογα για κάθε μέλος δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια. Επομένως η πυρηνική βόμβα μπήκε εκ των έσω με την λογική της εσωτερικής υποτίμησης και τη διατήρηση ενός σκληρού νομίσματος ταυτόχρονα.

  Τώρα, τι να σχολιάσει κανεί περί Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να θεωρήσω φιλοευρωπαϊστή τον Λιαρόπουλο με τους αλλαλαγμούς του χθες; Ο Βενιζέλος, εκτός της ανυπαρξίας του ως διαπραγματευτή, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και ως ταλαντούχος υπονομευτής τόσο προς τον ΓΑΠ όσο και προς την ΔΗΜΑΡ. Κανείς δεν θα τον ξαναεμπιστευτεί ως εταίρο ούτε σε δημοτικό συμβούλιο. Μετά την αλλαγή ηγεσίας θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ιρις Παπαδοπουλου31 Ιανουαρίου 2015 - 8:50 π.μ.

  Οχι. Επρεπε να διαπραγματευτεί. Η Ελλαδα χρειάζεται ΙΚΑΝΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ όχι ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΗ.
  Ο Καραμανλης τόλμησε να κανει συμφωνια με τη Ρωσια για τον αγωγο, και του απαγάγαν τα παιδια για 8 μέρες. Γιατί νομίζετε ότι αποσύρθηκε από τη πολιτική?
  Με ποιούς νομίζετε ότι τα έχουμε βάλει? Με τον Νταισελμπλουμ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και ποια είναι η Κύπρος που έχει και άποψη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σωστό. Γενικά, ποιος τολμά να διαφωνεί με την Ελλάδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το σωστο ειναι 'Η σχετικη πλειοψηφια των ψηφισθαντων'.Το 35% του 65% δηλαδη. Μην παιρνουν τα μυαλα σου αερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν διαφωνεί η Λευκωσία ας μην μας δώσει 12άρι στη Γιουροβίζιον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το πιο αστείο σχόλιο εδώ μέσα. Πάμε πίσω στο 2012, τον Ιούνιο. Μια κυβέρνηση έβγαλαν κι εκείνες οι εκλογές.Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος έκαναν αυτό που τώρα ζητάνε μέσω εσού; Πες μου ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ-όχι δύο, ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ! Κάτσε και σκέψου ποια είναι η συμβολή του Τσίπρα και του Καμμένου στο να γίνουμε Σαμαράδες.(δεν μιλάω για τη κόλαση των λοιδωριών, των δαιμονοποιήσεων, ακόμη και των γιαουρτιών).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Άρα, δεν έχουμε εμείς το πρόβλημα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Ο ατσαλάκωτος όμως?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αυτα που λες δεν με αγγιζουν. Δεν ευθυνομαι εγω για τις επιλογες και την προβατοποιηση του εληνικου λαου . Δεν ψηφισα ουτε και θεωρω σοβαρους Τσιπρα ,Καμμενο. Αυτη ειναι η κυβερνηση της χωρας μου και ειναι υπευθυνη να παει την χωρα στο επομενο επιπεδο ,το οποιο μπορει να ειναι επανω μπορει να ειναι και στο υπογειο. Δεν θα επετρεπα στον εαυτο μου να κανει αυτα που εκαναν αυτοι για να καταστραφει η χωρα μου και εγω μαζι , ωστε στο τελος να πω : σας τα 'λεγα εγω. Εαν δεν εχεις καταλαβει οτι το μελλον της χωρας κρινεται απο μια κλωστη δεν φταιω εγω. υ.γ. Αποφευγω να χαρακτηρισω την απαντηση σου υ.γ.2 την Ip μου την γνωριζει ο διαχειριστης του Blog και μονο αυτος γνωριζει ποια ακριβως σχολια εχω κανει κατα καιρους. υ.γ.3 Ο Σαμαρας δεν ηταν αντιπολιτευση .Ειχε την τυχη της χωρας στα χερια του και την ξεπουλησε για προσωπικο συμφερον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το 35% ψήφισε τα κόμματα τα οποία στη συνέχεια σχημάτισαν την παρούσα κυβέρνηση.
  Εγώ δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αναφέρομαι στο ποσοστό των ανθρώπων που επιδοκιμάζουν τη στάση του Βαρουφάκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Τα δανεικά τα δέχονται οι τράπεζες για να αποπληρώσουν άλλες τράπεζες. Δεν πάνε στην πλειοψηφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εσείς οι Σαμαράδες? Δε νομίζω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Θεωρείς ότι δεν έχουμε κανένα διαπραγματευτικό χαρτί και ότι θα πρέπει και αυτή η κυβέρνηση να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τις υποδείξεις της Γερμανίας; Δεν λέω να κάνουμε του κεφαλιού μας, συμβιβασμός θα γίνει, πρέπει να κάνουμε και μεταρρυθμίσεις κτλ. Αλλά δεν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα μια ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για πρώτη φορά; (Γιατί μην μου πείς ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύονταν...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σωστό το σχόλιο. Το έχω παρατηρήσει και εγώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή