Αναλυτές βλέπουν ξανά πολιτικές εξελίξεις στον δρόμο της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Ευρώπης

3.2.15


Δυο αναλύσεις ξένων χρηματοπιστωτικών οίκων για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Τσίπρα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, εκτιμά η Credit Suisse. Ελάφρυνση χρέους χωρίς "κούρεμα" με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις το πιθανότερο σενάριο ενώ αναφέρει ότι οι πρώτες διακηρύξεις της κυβέρνησης στέλνουν διφορούμενα μηνύματα.

Η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρόθεση για το πάγωμα ορισμένων από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί και η συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στήνουν το σκηνικό δύσκολων διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου. Κατά τους ίδιους μια συμφωνία με το κεντρο-αριστερό και φιλοευρωπαϊκό «Ποτάμι» θα είχε βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει πιο γρήγορα σε μια συμφωνία με την Ευρώπη.

Αναλυτικά εδώ.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και στο τέλος θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις εκτιμά η Nomura. Υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη ώστε να εκπληρώσει ένα τέτοιο έργο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Ένας τρόπος ώστε να κερδίσει χρόνο είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, κάτι που έχει απορρίψει.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε μια εναλλακτική συμφωνία με τους δανειστές, αυτή θα χορηγείτο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε μεταρρυθμίσεις που απέρριπτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τονίζει η Nomura. Ο διεθνής οίκος κρίνει μη ρεαλιστική την υπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιτρέπει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω εντόκων γραμματίων, χωρίς την παρουσία ενός προγράμματος για την Ελλάδα.

Αναλυτικά εδώ.

8 σχόλια:

 1. δημητρης τζημας3 Φεβρουαρίου 2015 - 9:10 μ.μ.

  αριστερη παρενθεση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν δεν θέλει να την πάθει σαν τον αλαζονικό Παπανδρέου και αφού έχει μπει στο αδιεξοδο που τον οδήγησαν τα ψέματα του-όπως και τον Παπανδρέου άλλωστε-ένα τρόπο έχει για να πέσει στα μαλακά: να ζητήσει έμπρακτα-που σημαίνει να μοιραστεί την ευθύνη των αποφάσεων-ευρύτερες συμμαχίες στο εσωτερικό, πέρα από τους αμφιλεγόμενους-χρησιμοποιώ τον ευγενέστερο δυνατό όρο-ΑΝΕΛ. Με τον να βαφτίζεις το κρέας ψάρι και το μνημόνιο ή τη τρόικα κάπως αλλιώς, τον υποψιασμένο κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει γίνει προφανές πλέον ότι ο Αντωνάκης κάνει μόνο για πιτσαρία... Το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό δεν έχει μέλλον πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ δημήτρης τζήμας
  "αριστερή παρένθεση;"

  Σίγουρα OXI ΑΡΙΣΤΕΡΗ, αλλά λαικίστικη
  Παρένθεση ?
  α) περίπτωση :
  αν μας πάνε είτε μας πλησιάσουν στη δραχμή
  τέρμα η παρένθεση
  β) περίπτωση :
  αν οι "εταίροι" μας ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
  δεν μας αφήσουν να γκρεμιστούμε στη δραχμή,
  σίγουρα θα βάλουν ακόμα πιό βαρείς όρους,
  και AN δώσουν λεφτά γιά ανάπτυξη,
  θα τα αξιοποιήσει ο τσίριζα
  του λαικισμού και
  του "αριστερού" show ?
  ΠΟΛΥ ΧΛΩΜΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πιο πολύ δεξιά προπαγάνδα του αρθρογράφου. ....Τουλάχιστον μέχρι να δούμε τι γίνεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για όσους βιάζονται να πανηγυρίσουν και θεωρούν ότι επιτέλους διαπραγματευόμαστε, έχει πολύ δρόμο ακόμα για να επέλθει συμφωνία, η οποία, μάλιστα, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτά που η Γερμανία θα ζητήσει ως αντάλλαγμα για την απομείωση των καταβαλλόμανων δόσεων από την Ελλάδα, θα ταίριαζαν περισσότερο με το πρόγραμμα της Δράσης και ουδεμία σχέση έχουν με το πρόγραμμα-παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μιλάμε για κάψιμο εγκεφάλου ρε ευχή, δηλαδή σου είναι αδύνατο να διαβάσεις κάτι και να σχολιάσεις χωρίς να γράψεις για το ΓΑΠ; Τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά πια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μα μόνο το γεγονός ότι λές "θα ζητήσει η Γερμανία" και θα "μειωθούν οι καταβαλλόμενες δόσεις" δεν υποννοεί ότι όντως θα διαπραγματευτούμε; Δεν λέω αν θα πρέπει να χαιρόμαστε προκαταβολικά για το αποτέλεσμα απλά επισημαίνω το οξύμωρο της πρώτης σου πρότασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή