Ο χυδαίος διχαστικός λόγος του «επέστρεψε η Δημοκρατία»

6.2.15


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό σε μια σειρά παράλογων πολιτικών επιλογών που ξεχειλίζουν από εθνικισμό, τα οποία και υποβαθμίζονται στον δημόσιο διάλογο λόγω της κρισιμότητας της συγκυρίας.

Παρ'όλα αυτά, μιας και αυτό το κάτι σαν διαπραγμάτευση που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι πραγματικά δύσκολο και οι οιωνοί μοιάζουν δυσμενείς, καλό θα ήταν τουλάχιστον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να φροντίσει να χαμηλώσουν οι τόνοι, κάτι που δεν βλέπω να κάνει.

Χθες, μιλώντας αυτάρεσκα στους βουλευτές του κόμματος του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν νιώθουμε για κάτι περήφανοι, είναι γιατί επέστρεψε η αξιοπρέπεια, επέστρεψε η Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», μια φράση που θα μπορούσε να βγάζει νόημα μόνο αν ο Τσίπρας είχε εκλεγεί πρωθυπουργός επειδή επικράτησε σε κάποιο εμφύλιο πόλεμο.

Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί το μέτρο της ποιότητας της ελληνικής Δημοκρατίας, πόσο μάλλον το μέτρο της αξιοπρέπειας του κάθε Έλληνα πολίτη. Τουλάχιστον ο ναρκισσισμός του Βαρουφάκη έχει κι έναν ποπ προοδευτικό χαρακτήρα. Οι εθνολαϊκιστικές κορώνες του Τσίπρα είναι πολύ πιο επικίνδυνες.