Οι «έχοντες» είναι επίσης κομμάτι του λαού

6.2.15


Σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση, όλα μα όλα τα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία χρησιμοποιούσαν την απάντηση «θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» για να απαντήσουν στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά».

Κατά συνέπεια, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επαναλαμβάνει κι αυτός με τη σειρά του δεν προκαλεί έκπληξη, παρόλο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το νέο και το ηθικά ανώτερο. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει και κάτι ακόμα στη συγκεκριμένη κλισέ απάντηση, διευκρινίζει με οργισμένο ύφος ότι θα φορολογήσει παραπάνω τους πλούσιους.

Δεν ξέρω αν κάποιοι σοκάρονται αλλά οι περίφημοι «έχοντες» είναι κι αυτοί κομμάτι του λαού και προστατεύονται το ίδιο από τις συνταγματικές προβλέψεις περί ισονομίας και δίκαιης κατανομής των βαρών. Είναι άλλο να εντοπίσεις και να τιμωρήσει κάποιον που πλουτίζει με τρόπο παράνομο κι άλλο να...εκδικηθείς κάποιον επειδή είναι οικονομικά πετυχημένος.

Δεν βλέπω γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο να πάρουμε τα λεφτά των έντιμων εύπορων Ελλήνων και να τα πετάξουμε στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος και του πελατειακού κράτους. Είναι υποχρεωμένος π.χ ένας πετυχημένος γιατρός να πληρώνει φόρους για να δίνει παράλογες αυξήσεις στα νέα πελατάκια του ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαγορεύεται να έχει κι αυτός αξιώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας; Αυτόν δεν πρέπει να τον εκπροσωπήσει πολιτικά κάποιος; Τα δικαιώματα του δεν πρέπει να γίνουν σεβαστά;

Η λύση δεν είναι να μην μείνει κανένας πλούσιος στη χώρα επειδή πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η λύση είναι μάλλον το ακριβώς ανάποδο.

11 σχόλια:

 1. Ο φασισμός σαν νοοτροπία υπάρχει παντού και δεν είναι χαρακτηριστικό ενός μόνο πολιτικού φάσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ιδιο αδικα νοιωθουν και ολοι που ηταν εντάξει στις οικονομικές υποχρεωσεις τους οπως και αυτοι που πληρωναν την ανωτατη κλαση του ΟΑΕΕ και αλλων ταμειων για να πληρώνονται χαμηλές συνταξεις και να περικόπτονται οι δικες τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε αυξήσεις στο Δημόσιο ούτε μίλησε κατά της διαφάνειας και της λογοδοσίας, το αντίθετο μάλιστα. Μαζί σου στην κριτική για το που πάνε τα λεφτά, όταν θα υπάρχουν χειροπιαστά παραδείγματα και όχι υποψίες ή ενδείξεις κακών προθέσεων.

  Σε μια χώρα με μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι το να υπόσχεται κανείς ότι θα φορολογήσει τους πλούσιους είναι εκδικητικό, ιδίως τη στιγμή που ήδη υπερφορολογούνται οι φτωχοί.


  Το Σύνταγμα πουθενά δεν προβλέπει δικαίωμα στη μη φορολόγηση για όσους έχουν κερδίσει τίμια τα χρήματά τους. Όπως είναι γνωστό, και σήμερα σε ορισμένες χώρες, και πολύ περισσότερο κατά το παρελθόν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη εφάρμοσαν φορολογικούς συντελεστές πάνω από το 50% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα (ακόμα και 90% στο Η.Β.).


  Η μείωση των φόρων για την προσέλκυση πλουσίων ξέρουμε όλοι πολύ καλά που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα, αν όλες οι χώρες ακολουθήσουν αυτήν την επιλογή. Μια τρύπα στο νερό για τα κράτη, παράδεισος για τους πλούσιους και κόλαση για την μεσαία τάξη που μετακινείται δυσκολότερα από χώρα σε χώρα και θα κληθεί να επωμιστεί τα βάρη. Όποιος έχει αμφιβολίες ας ρίξει μια ματιά στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων στα κράτη της Ε.Ε. την τελευταία 25ετία.


  Όσο για το αν πρέπει να εκπροσωπήσει πολιτικά κάποιος τους πλούσιους Έλληνες, ασφαλώς και πρέπει. Και νομίζω ότι τους εκπροσωπεί. Ίσως αναλογικά περισσότερο απ' όσο εκπροσωπούνται οι φτωχοί και οι μεσαίοι. Πάντως αν η εκπροσώπηση δεν είναι καλή, την ευθύνη την φέρει η Δεξιά (ίσως και το Κέντρο) και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δικιά της δουλειά είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για το ότι το ασφαλιστικό είναι "μαύρη τρύπα" ψάξε αλλού να βρεις τους υπαίτιους. Πελατάκια και πελατολόγιο υπήρχαν αλλού. Εκτός αν θεωρείς πελατάκια όλους τους εκπαιδευτικούς π.χ. που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ για να πεταχτούν εν μία νυχτί. Φαντάζομαι επίσης προτιμάς να έχουμε δ.υ. σε διαθεσιμότητα (δλδ να πληρώνονται για να κάθονται), παρά να επαναχρησιμοποιηθούν πιο ορθολογικά στον δημόσιο τομέα.


  Ο δ.υ. κατέθεσε αίμα και δάκρυα από το 2009 γιατί τα εισοδηματά του είναι ΦΑΝΕΡΑ. Του τα δίνει το κράτος που τον φορολογεί. Ο μεγαλογιατρός να μας αποδείξει πρώτα ότι η κοινωνία μπορεί να τον εμπιστεύεται ως προς την φορολογική του συνείδηση και μετά συζητάμε για τα δικαιώματά του. Γερμανικό προτεσταντισμό δεν θέλετε άλλωστε;


  Από εκεί κι έπειτα μιλάς για "πελατάκια" μιας κυβέρνησης 10 ημερών.


  Και λίγη ψυχραιμία δεν κάνει κακό γιατί αρχίζει να χάνεται το μέτρο, πραγματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν έχει να αποδείξει κανείς τίποτα στην κοινωνία για τη φορολογική του συνείδηση παρά μόνο στους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς.


  Οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέφεραν αλλά δεν τα έχασαν όλα όπως εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται κανείς.


  Όσο για τα πελατάκια, δεν θα είχε φτάσει στο 36% ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν έταζε επαναπροσλήψεις και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ok, ας τα αποδείξουν στους κρατικούς μηχανισμούς και όπου θέλουν. Κανένα πρόβλημα. Μπορείς μήπως να μας πεις ποιους εννοείς ως "πελατάκια" στη φράση:

  "Είναι υποχρεωμένος π.χ ένας πετυχημένος γιατρός να πληρώνει φόρους για να δίνει παράλογες αυξήσεις στα νέα πελατάκια του ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαγορεύεται να έχει κι αυτός αξιώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας;"  Εγώ αναγκάστικα να ξενιτευτώ οπότε δεν θα πάρω και τίποτε. Θεωρείς όμως "πελατάκια" τους νέους εκπαιδευτικούς που παίρνουν τον βασικό ή τους νέους γιατρούς των νοσοκομείων που περιμένουν 2 χρόνια να πληρωθούνε υπερωρίες;


  Αυτοί είναι "πελατάκια" και οι μεγαλογιατροί είναι "λαός με δικαιώματα";


  Τέλος και μια πιο "ιδεολογική" ερώτηση: Τίθεσαι κατά της αναλογικής φορολόγησης και κατά του κοινωνικού ρόλου του φόρου; Διότι τον φόρο δεν τον χρειάζεται αυτός που έχει να πληρώσει και ιδιωτική παιδεία και ιδιωτική υγεία και ιδιωτική ασφάλιση αλλά αυτός που δεν έχει τίποτε από τα τρία. Είναι απόλυτα δικαίωμά σου να έχεις αυτή την προσέγγιση, η οποία είναι φυσικά η προσέγγιση του οικονομικού φιλελευθερισμού, απλά θέλω από περιέργια να επιβεβαιώσω την μεταστροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βρήκες παράδειγμα τον κλάδο των ιατρών που έχει αποκρύψει εισοδήματα που θα έκαναν ένα δημόσιο υπάλληλο να ζαλιστεί.Και οι έχοντες είναι κομμάτι του λαού και ας φορολογηθεί όπως και οι υπόλοιποι.Η δε φοροαποφυγή είναι σε μεγάλο βαθμό προνόμοιο του ιδιωτικού τομέα και αυτό το έχουμε ζήσει όλοι μας.Εστιατόρια καταστήματα ρούχων βενζινάδικα υδραυλικοί μηχανικοί τα παραδείγματα είναι τοσα πολλα εξ'ου και το γελοίο μέτρο του μαζέματος αποδείξεων.Αν και δεν νομίζω οτι με τον όρο έχοντες εννοεί κανείς τους γιατρούς κλπ.Γνωρίζει κανείς τι ποσά και τι ποσοστό επί των εισοδημάτων τους κατέβαλαν οι Μαρινάκης Κόκκαλη Βαρδινογιάννης Αλαφούζος Μπόμπολας Κοντομηνάς Λάτσης ακόμα και η λαλίστατη Γιαννα Αγγελόπουλου;Πάντως επί προσωπικού γνωρίζω δικηγόρους που δεν ξέρουν τι πάει να πει φόρος και ω τι έκπληξη και αυτοί με το δημόσιο τα έχουν βάλει.Αν πλήρωναν όλοι φόρους θα ήταν ένα καλό βήμα και για την χαλάρωση των μέτρων που πληγουν και τον ιδιωτικό τομέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σε χαλάει φλώρε των Β.Π. που θα πληρώσει ο μπαμπάκας;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υπάρχει διαφορά μεταξύ φορολόγησης και τιμωρίας του παράνομου πλουτισμού και μεταξύ φορολόγησης των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων. Το ένα αποτελεί λειτουργία κάθε ευνομούμενου κράτους, το δεύτερο αποτελεί πολιτική επιλογή που πηγάζει από την ιδεολογία κάθε πολιτικού σχηματισμού.
  Η "δίκαιη κατανομή των βαρών" επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Και προφανώς έκτακτες περιστάσεις πολλές φορές επιβάλλουν και έκτακτες εισφορές και αλλαγή της κατανομής των φορολογικών βαρών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευθύνη δεν έχει η μόνο η δεξιά από το 1821 και εν μέρει το ΠΑΣΟΚ από το 1981, αλλά και η "αριστερά", γιατί έλεγε/λέγαμε πως όποιος βγάζει πολλά λεφτά είναι 100 % εκμεταλλευτής .
  Ομως ο συνθέτης Μίκης ελπίζω και του αξίζει να έχει κάνει πολλά λεφτά .
  Οποιος ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ να πληρώνεται και να ασφαλίζεται .
  ΟΧΙ ΟΜΩΣόποιο golden boy κ.λπ. που έχει "κονέ"

  ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ να κερδίζει και μάλιστα τρελλά λεφτά .


  Ο καθένας να φορολογείται ανάλογα με το εισόδημά του,

  αρκεί αυτό να είναι ΠΡΟΙΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( παραγωγή, προσφορά υπηρεσιών )

  ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΙΟΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΟΜΠΙΝΑΣ

  ΠΡΟΙΟΝ ΑΕΡΙΤΖΗΔΙΚΗΣ, ΜΑΥΡΗΣ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗΣ ΦΟΥΣΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΦΑΣ

  που κλέβει από πάνω φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ,
  ΕΙΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ .


  Το βασικό μας πρόβλημα είναι η Λ-Α-Μ-Ο-Γ-Ι-Ά μικρή-μεγάλη .


  Και σ΄αυτό ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ η "αριστερά"

  από την αιώνια δεξιά και το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ

  που την απομιμήθηκε . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ax το χρυσουλι μου ποσο νοιαζεται τους πλουσιους που ειναι κι αυτοι "κομματι του λαου"! Αχ το χρυσουλι μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή