Μητροπολίτης Σύρου: Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, σήμερα είμαστε όλοι πρόσφυγες

28.4.15


Σε μια σημαντική παρέμβαση, έστω και στο πλαίσιο της κοινωνίας των Κυκλάδων, προχώρησε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' τονίζοντας με άρθρο του ότι «Είμαστε όλοι πρόσφυγες».

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» των Κυκλάδων:
Ο Θεός, ως άνθρωπος, γεννήθηκε σε μια πόλη, όπου οι Παναγία Μητέρα Του και ο Μνηστήρας της Ιωσήφ ήταν ξένοι, δεν βρήκαν ούτε δωμάτιο για να μείνουν και γεννήθηκε σε στάβλο...
Στη συνέχεια, έγινε μετανάστης και πήγε με την οικογένειά Του στην Αίγυπτο, για να μη θανατωθεί από τον Ηρώδη και εκεί, σίγουρα, ο Ιωσήφ θα αναζήτησε δουλειά, ως ξένος εργάτης.
Μεγαλώνοντας περιπλανήθηκε σε όλη τη χώρα ως Ξένος, μη έχοντας «πού την κεφαλήν κλίναι» και Τον θανάτωσαν οι συμπατριώτες Του σα να ήταν Ξένος, παραδίδοντάς Τον μάλιστα σε Ξένους, στους Ρωμαίους.
Έτσι ο Ιησούς έγινε πολλαπλά ο μεγάλος Ξένος, που ποτέ δεν κατανοήθηκε ώστε να γίνει «δικός μας», παρά μόνον από λίγους, που πάντα (και τώρα) η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως «πτωχούς τω πνεύματι»...
Στη συνέχεια, Αυτός ο μεγάλος Ξένος έστειλε τους μαθητές Του σε «όλα τα έθνη» και εκείνοι ξενιτεύτηκαν και δίδαξαν τους ανθρώπους σε ξένες χώρες, και οι περισσότεροι θανατώθηκαν από ξένους ως ξένοι και τάφηκαν σε ξένη γη.
Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, οι Προφήτες μετανάστες, οι Απόστολοι μετανάστες, το χριστιανικό πνεύμα μεταναστευτικό...Και εμείς, σήμερα; Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι «άθεοι» ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά «χριστιανοί»...
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι ιεράρχες. Γέμισαν οι οθόνες μας με φασίστες κληρικούς που αμαυρώνουν την εικόνα της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

4 σχόλια:

 1. Γαμώ το θεό, ο χριστό, το άγιο πνεύμα κι όλους τους μετανάστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπου βολεύει η παρέμβαση του παπαδαριού πρώτος να την κολακέψεις.Όπου δεν βολεύει θυμόμαστε τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας και αρχίζουμε τα "γίναμε Ιράν".Ο καθένας δικαιούται την άποψη του αλλά το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατέψει και να μεριμνήσει πρώτα πρώτα για τους πολίτες του.Αν η εκκλησία θέλει να σώσει τον κόσμο ας πάει ο μητροπολίτης στην Συρία να έχει την τύχη των εκεί εκπροσώπων του χριστιανισμού.Για τις εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανούς που κινδυνεύουν καθημερινά σε Συρία,Ιράκ,Νιγηρία με θάνατο και εκτοπισμό ούτε ένας τραγοπαπας δεν έχει βγάλει μιλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν στο σχολείο διδασκόμασταν την Εβραίκή μυθολογία μάθαμε ότι οι γονείς του Ιησού δε βρήκαν δωμάτιο διότι τότε γινόταν απογραφή (αυτό αναφέρει και ο Λουκάς άλλως τε) και δεν υπήρχε τίποτα διαθέσιμο. Σήμερα μαθαίνουμε ότι αυτό έγινε διότι ήταν ξένοι, υπήρχαν δηλαδή καταλύματα διαθέσιμα αλλά δεν τους τα δώσανε διότι ήταν ξένοι (που δεν ήταν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).


  Θλιβερό να βλέπεις τέτοιους ανθρώπους να μιλάνε για προσφυγιά με άμφια, ενδύματα και ενδιαιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ακόμα θλιβερότερο το ότι τους πληρώνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χαίρομαι όταν το "παπαδαριό" θυμάται την ρίζα του χριστιανιανισμού που είναι η αγάπη κι η ανοχή. Έστω κι αν το λέει μόνο. Είναι σημαντικό, παρά ν΄ακούγονται φανατισμοί και λόγια μίσους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή