Χρυσόγονος κατά Ζωής: Δεν έχει νομιμοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ για ρήξη και καταγγελία του χρέους

22.6.15


Σαφείς αποστάσεις από τα μπουρδολογικά πορίσματα της «Επιτροπής Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος παίρνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, θυμίζοντας μάλιστα ότι η συζήτηση αυτή αφορά κυρίως το χρέος που δημιούργησαν δικτατορικά καθεστώτα.

Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», μεταξύ άλλων αναφέρει:
(...)Εάν η κυβέρνηση, υιοθετώντας την έκθεση αυτή, προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τους δανειστές, τα συναφή ζητήματα θα αποτελέσουν ασφαλώς αντικείμενο δικαιοδοτικής κρίσης από εθνικά και διεθνή δικαστήρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια διάρκεια πολλών ετών. Από πολιτική άποψη πάντως μια παρόμοια κίνηση θα συνιστούσε πλήρη αλλαγή πορείας σε σχέση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία η παρούσα κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι των δανειστών για αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.
Το πιο άμεσο και πιεστικό ερώτημα εξάλλου είναι το αν και ποιος σχεδιασμός υπάρχει από ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση των (πιθανότατων) αντιδράσεων των δανειστών και ιδίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην περίπτωση της παύσης πληρωμών και άρνησης του δημόσιου χρέους. Τέτοιος σχεδιασμός, ακόμη κι αν υπάρχει, ούτε έχει διατυπωθεί δημόσια ούτε έχει υποβληθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Με άλλες λέξεις, την καίριας σημασίας απόφαση να προχωρήσουμε στην επιλογή της πλήρους ρήξης με τους δανειστές, την οποία υποδεικνύει κατ’ ουσία η έκθεση της επιτροπής της Βουλής για το δημόσιο χρέος, δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να τη λάβουν η παρούσα κυβέρνηση και η Βουλή, παρά μόνο αφού μεσολαβήσει αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή μέσω δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών. 
Το ότι οι λαϊκιστές τηλεσυνταγματολόγοι του χθες μοιάζουν οι «υπεύθυνοι» του σήμερα κάπως με σοκάρει αλλά εδώ που φτάσαμε...