Νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Δημήτρης Χριστόπουλος

28.8.16


Ο Έλληνας καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος είναι από χθες ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH), γεγονός που συνιστά σημαντική επιτυχία τόσο για τον ίδιο όσο και για την (ισχνή) κοινωνία των πολιτών της χώρας μας.

Παραθέτω τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

O Δημήτρης Χριστόπουλος, επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσής μας (2003-2011) και επί μια τριετία αντιπρόεδρος της FIDH (2013-2016), εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Από την ίδρυση της το 1922, με έδρα το Παρίσι, η FIDH έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις στον παγκόσμιο αγώνα για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων και σήμερα στις τάξεις της δραστηριοποιούνται 178 οργανώσεις που εκτείνονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα, 27 Αυγούστου 2016.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαιρετίζει τη σημαντική αυτή εξέλιξη. Ο Δημήτρης υπήρξε επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσής μας (2003-2011), στη συνέχεια αντιπρόεδρος της FIDH (2013-2016) και προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η εκλογή αυτή είναι η επιβράβευση πολύχρονων αγώνων και παρεμβάσεων για τα δικαιώματα. Τιμά τον Πρόεδρο της FIDH, τιμά την Ελληνική Ένωση. Συνάμα αποτελεί έναν μείζονος σημασίας συμβολισμό και για τη χώρα μας καθώς, σε αυτή τη συγκυρία για την Ελλάδα, για πρώτη φορά ένας Έλληνας αναλαμβάνει μια τόσο υψηλή και μάλιστα εκλεγμένη θέση σε μια μεγάλη και σημαντική διεθνή οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η Ένωση μας, με την οριστική ίδρυσή της, το 1955 έγινε μέλος της FIDH και έως σήμερα τρία μέλη της έγιναν αντιπρόεδροι στο Διεθνές Γραφείο της Ομοσπονδίας. Για πρώτη φορά σήμερα εκλέγεται πρόεδρος της FIDH από άλλη ευρωπαϊκή χώρα πλην της Γαλλίας.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε:
Πρόκειται για μια εξέχουσα μέρα για μένα και την Ένωση μας. Ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής από το εθνικό στο περιφερειακό και από κει στο οικουμενικό επίπεδο είναι μια κατεξοχήν πρόκληση. Αλλά είναι και κάτι παραπάνω: είναι ένας πολιτικός αγώνας. Εδώ μπαίνουμε στο χώρο του πολιτικού. Όχι στο χώρο των κομμάτων ή των πολιτικών ελίτ. Αυτό που διακυβεύεται με τη δράση μας είναι ο πυρήνας του πολιτικού: ο αγώνας εναντίον της ανισότητας που διευρύνεται, ο αγώνας να αλλάξουμε τον συσχετισμό της εξουσίας υπέρ των αδυνάμων και των θυμάτων στο όνομα του κράτους δικαίου, στο όνομα του δικού μας οράματος για έναν δίκαιο κόσμο.
Στον δύσκολο αυτό αγώνα εμείς είμαστε οι αδύναμοι. Το όπλο μας είναι η στρατηγική μας. Δεν μπορώ να υποσχεθώ παρά ένα πράγμα: τα επόμενα χρόνια θα σκεφτόμαστε, θα αναλύουμε, θα αντιδρούμε, θα δρούμε και θα προτείνουμε προτάσσοντας το λόγο μας για τα δικαιώματα. Αυτή είναι η δύναμή μας, αλλά αυτή είναι και η αναπόδραστη ιδιομορφία, η παραξενιά μας, αυτή που κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη. Αυτό κάνει τη ζωή κάποιων μελών της FIDH ακόμα και επικίνδυνη. Πάνω από όλα αυτό αντιλαμβανόμαστε ως τη δική μας κοινωνία των πολιτών.