Σημαντική διπλωματική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα η Σύνοδος των Ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα

9.9.16


Το ότι κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας έταζε να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη ξεκινώντας από τη φτωχή πλην τίμια Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι η διοργάνωση της Συνόδου των Ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα θα πρέπει να χλευαστεί, σαν να διεξάγεται σε εκείνο το εφηβικό πλαίσιο.

Αναμφίβολα, το ότι ο Ολάντ, ο Ρέντσι και οι υπόλοιποι ήρθαν στην Αθήνα και χαμογελαστοί φωτογραφίζονται με τον Τσίπρα, δείχνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να μην υλοποίησε ούτε κατά 0,1% τα όνειρα διάφορων αριστεριστών του ΣΥΡΙΖΑ του 3% αλλά τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ανέκδοτο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι θετικό το ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε μια κάπως δειλή αλλά σημαντική προσπάθεια δημιουργίας ενός φιλοευρωπαϊκού αντίβαρου στη δογματική λιτότητα που πάγια υποστηρίζει και προωθεί το Βερολίνο. Δεν προσδοκώ ότι θα βγει κάτι φοβερό από όλο αυτό αλλά δεν θεωρώ ότι κάθε αντίρρηση που διατυπώνεται έναντι της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας είναι εξ ορισμού λαϊκίστικη ή αντιευρωπαϊκή.

Μπράβο λοιπόν στον Τσίπρα του 2016 που κατάφερε να φέρει όλους αυτούς τους ηγέτες στην Αθήνα, ελπίζω μόνο να μην πιστέψει πάλι ότι είναι θέμα ωρών να ξεσπάσει η...επανάσταση στην όμορφη ήπειρο μας.

Κατά τα λοιπά, λυπάμαι που διάφοροι «σοβαροί» δημοσιογράφοι και δημόσιοι σχολιαστές υποτιμούν τόσο πολύ τη συγκεκριμένη σύνοδο, κυρίως γιατί ξέρω πολύ καλά πόσο διαφορετικά θα αντιδρούσαν αν είχε καταφέρει το ίδιο ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Αντώνης Σαμαράς....