Γιαννίτσης: Κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να αφορά τους νέους ανθρώπους που φεύγουν κατά χιλιάδες

2.7.17


Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους/πολιτικούς της γενιάς του που διαρκώς αναφέρεται στους νέους ανθρώπους -κι αυτό έκανε και κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα (με πηγή τη Μεταρρύθμιση):
(...)Η όποια πρωτοβουλία ανασύνθεσης της πολιτικής πρέπει να έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους νέους ανθρώπους, που  πληρώνουν με επώδυνο τρόπο το τίμημα των δικών μας άπληστων και ανεύθυνων επιλογών. Οι νέοι σήμερα έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ίδια τους τη χώρα. Έτσι φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες. Με ηθικά επιχειρήματα περί χώρας και πατριωτισμού τους καλούμε να επωμιστούν τα απίστευτα φορολογικά, εισοδηματικά και ασφαλιστικά βάρη που δημιουργήσαμε, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη σύνταξη της γιαγιάς. Εμείς οι ίδιοι, βέβαια, ως εθνική συλλογικότητα, δεν δείξαμε καμιά ηθική αναστολή όταν κάναμε τόσα για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Αναρίθμητες φορές δοξάσαμε τους νέους, αλλά από την πολλή δόξα σβήσαμε το μέλλον τους. 
Αναφέρθηκα επιλεκτικά σε κάποια μεγάλα ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποτελούν εθνικές προτεραιότητες. Η ιστορία κάθε πολιτικού χώρου του δημιουργεί υποχρεώσεις που δεν παραγράφονται. Στη ΔΗΣΥ το ΠΑΣΟΚ έχει μια βαριά ιστορία, που ξεπερνάει τα πρόσωπα. Όμως, την επιτυχία δεν θα την καθορίσουν οι αναδιατάξεις προσώπων, πολιτικών δυνάμεων ή οι δηλώσεις πολιτικής ταυτότητας. Οι κεντρικοί όροι επιτυχίας είναι οι θέσεις, οι πολιτικές προτάσεις και οι έμπρακτες δράσεις, οι οποίες θα δώσουν διέξοδο στο ελληνικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό δράμα.
 Στο προσωπικό επίπεδο έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την αυταρέσκεια και την ψευδαίσθηση, ότι μια νέα σελίδα της χώρας ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και ότι είμαστε οι αυτονόητοι πρωταγωνιστές στο έργο αυτό. Μπορούμε να είμαστε, όσοι αποδείξουμε ότι το αξίζουμε και -για να τσιτάρω λίγο Ντράγκι:  αν κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πετύχουμε.  Αλλιώς δεν θα είμαστε. Και μια αποτυχία στο πεδίο αυτό οδηγεί ευθέως στα τέρατα του Γκράμσι και αμφιβάλλω ότι έχει σημασία αν αυτά έρχονται από αριστερά ή δεξιά.