Παραπολιτική Reloaded

23.9.18


Από όποιο πολιτικό φάσμα κι αν προέρχεται, στον πυρήνα κάθε εξήγησης του τι πήγε τόσο στραβά στην περίπτωση της Ελλάδας των μνημονίων βρίσκεται η εύλογη διαπίστωση ότι η κρίση στα μέρη μας ήταν περισσότερο πολιτική παρά οικονομική.

Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα σταθεί στις μικρολεπτομέρειες που λατρεύουν να επισημαίνουν, σε χρόνο ενεστώτα, οι θαμώνες των ψηφιακών καφενείων. Η μεγάλη εικόνα που θα έχει μπροστά του είναι ότι από την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέχρι τη λήξη του Τρίτου Μνημονίου, το πολιτικό σύστημα δεν στάθηκε συνολικά στο ύψος των περιστάσεων. Μια τέτοια διαπίστωση δεν θα υπονοεί ότι «όλοι το ίδιο ήταν» αλλά κυρίως θα επιχειρεί να χαλιναγωγήσει την έπαρση των πολλών ηθικολογικών δαχτύλων που υψώνονται στους τηλεοπτικούς δέκτες μας.

Σήμερα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που μπορούν να υποστηρίξουν ότι δικαιώθηκαν σε όλα αλλά ούτε και άνθρωποι που είχαν άδικο σε όλα. Όπως εξαιρετικά διαπίστωσε πρόσφατα στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης, ο τελικός απολογισμός δείχνει πως είμαστε όλοι ηττημένοι. Τουλάχιστον, όπως σωστά επισήμανε ο Γιώργος Παγουλάτος στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής, στην παρούσα συγκυρία επιβαίνουμε στο βαγόνι της ευρωπαϊκής ενότητας και οι εχθροί της Ευρώπης δεν κατοικούν εδώ.

Στους επόμενους μήνες, θα κληθούμε με την ψήφο μας να αποφασίσουμε το ποιοι θα αναλάβουν τις τύχες της χώρας. Από το τελευταίο δημοτικό διαμέρισμα μέχρι τη Βουλή και την Ευρωβουλή. Κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε δίκιο σε κάθε προηγούμενη του επιλογή, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αυτή τη φορά θα επιλέξουμε σωστά. Γι' αυτό ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε ψύχραιμα και να αποφασίσουμε νηφάλια.

Σε αυτήν την πολύμηνη εθνική...ψυχανάλυση, η Παραπολιτική θα είναι παρούσα, κινητοποιούμενη από μια γνήσια περιέργεια εντοπισμού του τι σημαίνει πια «προοδευτικός χώρος». Το προηγούμενο ταξίδι κράτησε ακριβώς 10 χρόνια. Μένει να δούμε πόσο μακριά θα φτάσουμε αυτή τη φορά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρώτος σταθμός θα είναι τα Σκόπια και η υποστήριξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Μείνετε συντονισμένοι...