Αυξήσεις στην Amazon: Η γλυκιά εκδίκηση του Μπέρνι Σάντερς

2.10.18


Τον είπαν γραφικό. Περιθωριακό. Κομμουνιστή. Λαϊκιστή. Ψευτοσοσιαλιστή. Επικίνδυνο για τις ΗΠΑ. Επικίνδυνο για τον δυτικό κόσμο. Η Χίλαρι Κλίντον θεωρήθηκε πολύ καλύτερη επιλογή από αυτόν. Σήμερα, ο Μπέρνι Σάντερς πήρε την εκδίκηση του.

Ήταν ο δικός του «γραφικός» αγώνας κόντρα σε όλους και σε όλα που ανέδειξε ότι τεχνολογικό κολοσσοί όπως η Amazon παράγουν τεράστια κέρδη ενώ προσφέρουν εξευτελιστικούς μισθούς στους εργαζομένους τους. Ήταν η δική του επιμονή αυτή που έκανε γνωστό ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές χρειάζονται και τη βοήθεια του κράτους, μέσω food stamps, για να τα βγάλουν πέρα.

Ήταν αυτός που βοήθησε πολλούς να καταλάβουν, ότι η επικρατούσα εικόνα για ομίλους όπως η Google και η Amazon, ότι δηλαδή είναι υπέροχοι «job creators» που καινοτομούν με στόχο «to make the world a better place», είναι λανθασμένη. Ήταν αυτός που επανειλημμένως τόνισε ότι όμιλοι που σωρεύουν τόσο μεγάλα κέρδη οφείλουν να πληρώνουν περισσότερους φόρους και μεγαλύτερους μισθούς.

Σήμερα, το πρώτο συμβολικό κάστρο έπεσε. Επιχειρώντας να απαντήσει στην τεράστια κριτική που της έχει ασκηθεί, η Amazon ανακοίνωσε ότι αυξάνει σημαντικά το κατώτερο ωρομίσθιο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε όλοι να λαμβάνουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα.

Πρόκειται για έναν αληθινό θρίαμβο της Πολιτικής, μια ακόμα απόδειξη ότι αξίζει να είσαι ο...τρελός του χωριού όταν διεκδικείς το αυτονόητο υπέρ των πολλών, κόντρα σε ένα κατεστημένο που δεν θέλει να παραχωρήσει κανένα από τα προκλητικά προνόμια του.