Γαλάζια καρφιά

21.11.08

www.ethnos.gr

Τριγμούς... στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν τα «γαλάζια» καρφιά δύο βουλευτών της ΝΔ κατά υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, η οποία με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία των «151» βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, αφού εξακολουθεί να επικρέμαται ο κίνδυνος της Προανακριτικής Επιτροπής.

Κι αυτό, γιατί τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο «γαλάζιων» βουλευτών που κατέθεσαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο λόγος για τον βουλευτή Χαλκιδικής Αθηναίο Φλωρίνη, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, επίσης βουλευτή του ίδιου νομού, Γιώργο Βαγιωνά, αποκάλυψαν πως στην περιοχή υπάρχει κύκλωμα με τη συμμετοχή «γαλάζιων» πολιτικών, δικαστικών και μοναχών του Αγ. Ορους που «βγάζει» βουλευτές και εκλέγει νομάρχες και δημάρχους.

Μάλιστα, ο κ. Φλωρίνης άφησε αιχμές ότι οι μοναχοί βρίσκονται πίσω από το εκλογοδικείο για να χάσει την έδρα του και ότι πιθανόν ο Αρσένιος ήταν εκείνος που τον απείλησε τηλεφωνικά, όταν δεν δέχτηκε να συναντηθεί μαζί του, ενώ εκτιμά πως ο ηγούμενος Εφραίμ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα μόνος του και ότι στην υπόθεση αυτή έχουν εμπλακεί άνθρωποι της πολιτικής και δικαστικοί, χωρίς όμως να πει ονόματα.

Υπήρξε ζημιά
Επιπλέον, ο κ. Βαγιωνάς είναι βέβαιος πως υπήρξε ζημιά για το Δημόσιο από τις ανταλλαγές δημοσίων εκτάσεων, ενώ «δεν του άρεσε» -όπως είπε- το συμβόλαιο της Αικ. Πελέκη, στο οποίο το αποχαρακτηρισθέν δάσος της Ουρανούπολης (που αντάλλαξε το Δημόσιο με τη λίμνη Βιστωνίδα), έκτασης 8.600 στρεμμάτων, εκτιμήθηκε αντί 1.100.000 ευρώ, δηλαδή 123 ευρώ το στρέμμα, όταν στις ακτές της Χαλκιδικής δεν υπάρχει στρέμμα λιγότερο από 50.000 ευρώ το στρέμμα, φωνάζοντας μέσα στην Εξεταστική «έλεος!»

«Από τη στιγμή που αρχίζεις να μοιράζεις «φιλέτα» όπως η Ουρανούπολη βεβαιότατα υπάρχει ζημιά», ανέφερε. «Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει στη Χαλκιδική ούτε μία πέτρα κάτω από 100.000 ευρώ το στρέμμα», προσέθεσε ο κ. Φλωρίνης.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα που έθεσε ο Γ. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ) αν επιμένει ότι πρέπει να πάνε φυλακή όποιοι πολιτικοί ενέχονται στο σκάνδαλο, ο κ. Φλωρίνης απάντησε: «αν βρεθούν στοιχεία ώστε να πρέπει να γίνει Προανακριτική, βεβαίως να γίνει. Νομίζω ότι δεν το αρνείται κανείς... Εφόσον βρεθούν ένοχοι, να πάνε φυλακή. Κανείς αυτό δεν το αρνείται».

Και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές με τις αποκαλυπτικές τους μαρτυρίες «στόχευσαν» κατά των υπουργών της κυβέρνησης για τις υπογραφές στις αποφάσεις των ανταλλαγών δημοσίων εκτάσεων, εξέφρασαν το παράπονό τους ότι κανείς υπουργός δεν επικοινώνησε μαζί τους, ενώ δεν θεώρησαν ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις που είχαν καταθέσει στη Βουλή.

«Δεν δέχομαι ότι οι υπουργοί παραπλανώνται. Βεβαίως, πρέπει να ξέρουν τι υπογράφουν οι υπουργοί... Εσείς αν ήσασταν υπουργός, θα υπογράφατε οτιδήποτε σας έφερναν;», τόνισε ο κ. Φλωρίνης, απευθυνόμενος σε μέλος της Εξεταστικής, ενώ άφησε αιχμές και κατά του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την εγγραφή στην ΚΕΔ των ακινήτων της Ν. Ραιδεστού (που πούλησε η Μονή στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ» του κ. Πάπιστα), λέγοντας: «Οταν ήμουν νομάρχης δεν υπέγραφα ό,τι μου έφερναν. Πρώτα το εξέταζα...».

«Ντροπή»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση του Γ. Βαγιωνά, ο οποίος επανέλαβε αρκετές φορές πως η ηθική έχει αξία στην πολιτική, προσθέτοντας πως αισθάνεται ντροπή ως βουλευτής, ενώ έδειξε να μην αποδέχεται τον ισχυρισμό των υπουργών που υπέγραφαν τις υπουργικές αποφάσεις επειδή είχαν στα χέρια τους γνωμοδοτήσεις:

«Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση των νομικών συμβούλων. Εάν ήμουν εγώ (υπουργός), δεν θα το υπέγραφα». Και προσέθεσε: «Η ηθική έχει αξία στην πολιτική. Οχι η ποινή. Υπάρχουν ευθύνες για όλες τις κυβερνήσεις από το 98 μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα αν κάποιες παραγράφησαν. Η ηθική δεν παραγράφεται. Αυτό λέει η πολιτική».

Και οι δύο επεσήμαναν πως στο συμβόλαιο της κ. Πελέκη για την Ουρανούπολη έπρεπε να υπάρχει βεβαίωση του Δασαρχείου.

«Κανείς συμβολαιογράφος δεν κάνει συμβόλαιο σε περιοχή που έχει δάσος ή είναι αρχαιολογικός χώρος, χωρίς βεβαίωση δασαρχείου», τόνισε ο κ. Βαγιωνάς, ο οποίος επισκέφτηκε για τον λόγο αυτό τον υφυπουργό Οικονομικών Αντ. Μπέζα, ενώ διέψευσε τη συμβολαιογράφο, βεβαιώνοντας πως υπάρχουν κτίσματα.

«ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΕΦΡΑΙΜ - ΑΡΣΕΝΙΟΣ - ΜΠΙΖΝΕΣ ΠΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ»

Αποκαλυπτικοί ήταν οι δύο βουλευτές για τον ρόλο των μοναχών. Ο Αθ. Φλωρίνης τόνισε πως οι δύο μοναχοί -Εφραίμ και Αρσένιος- είναι αδίστακτοι, τους οποίους χαρακτήρισε «ισχυρό δίδυμο».

«Δεν καταλαβαίνουν τίποτα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιτύχουν αυτό που έχουν βάλει στο μυαλό τους», ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι το μοναστήρι είχε business plan και ότι ήθελε να δημιουργήσει τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Κατήγγειλε ότι η Μονή έβαλε το χέρι της στο εκλογοδικείο για να χάσει την έδρα του, αλλάζοντας τον εισηγητή και ότι ο αντίδικός του (ο πρώην βουλευτής Β. Πάππας) είναι πνευματικό παιδί του Εφραίμ, τον οποίο οι μοναχοί στήριζαν προεκλογικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε εκλογοδίκες που επισκέπτονταν τη Μονή.

Μετέφερε, μάλιστα, το κλίμα που υπάρχει στην περιοχή ότι για να πετύχεις στην πολιτική χρειάζεσαι την ευλογία του Εφραίμ. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε τα Χριστούγεννα του 2007 με τον Γ. Σουφλιά στην Ουρανούπολη, τον οποίο ενημέρωσε για την υπόθεση αυτή.

Ανθρωπος που ξέρει καλά το Αγιο Ορος ο Γ. Βαγιωνάς μετέφερε την εντύπωση που έχει αποκομίσει τόσα χρόνια ότι «οι ηγούμενοι είναι εξουσιομανείς», προσθέτοντας ότι το 80% των μοναχών είναι αγανακτισμένοι από τη συμπεριφορά του Εφραίμ.

Τόνισε πως ο Εφραίμ τού τηλεφώνησε ζητώντας συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, στην οποία ήρθαν οι Αρσένιος και Ευδόκιμος. Επιβεβαίωσε ότι πολιτικοί, δικαστικοί αλλά και άνθρωποι της ΚΕΔ επισκέπτονται συχνά τις μονές και ότι τους δίνουν ωραία δώρα, λέγοντας πως οι δικαστικοί ενεργούσαν υπέρ της Μονής.