TV or not TV

6.11.08


«Μέχρι το 2003 το πρώτο πράγμα που έκανα το πρωί μόλις ξυπνούσα ή μόλις γυρνούσα το βράδυ σπίτι ήταν να πατάω το on στο τηλεκοντρόλ».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πρόβλημα...».

«Βλέπουν ελεγχόμενα dvd από μένα στον υπολογιστή μου. Το ευχάριστο είναι ότι δεν τη ζητάνε και όταν βρεθούμε σε κάποιο σπίτι δεν κάθονται μπροστά στην οθόνη».

«Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν μου κάνει καλό. Εβλεπα κυρίως ειδήσεις, αλλά δεν άντεξα αυτή την κακής ποιότητας δημαγωγία που, κατά τη γνώμη μου, κάνουν».

«Διάβασα μία έρευνα πριν από χρόνια που έλεγε ότι όταν κάποιος βλέπει τηλεόραση βρίσκεται στο 25% αυτού που ονομάζεται ύπνωση και του περνάνε ό,τι θέλουν. Από τη στιγμή που κανείς μπορεί να ενημερωθεί από εφημερίδες, Ιnternet και ραδιόφωνο, δεν βλέπω τον λόγο που θα τον κάνει να στηθεί μπροστά στην οθόνη. Κάποιες καλές ταινίες ή ντοκιμαντέρ, τα οποία ενδεχομένως θα παίξει η τηλεόραση, μπορείς να τα δεις σε dvd».

«Τα χαμηλού επιπέδου θεάματα που προσφέρει η τηλεόραση είναι πολύ περισσότερα από τα ωραία. Η τηλεόραση μας απασχολεί το μυαλό χωρίς να μπορούμε να έχουμε μια δημιουργική σκέψη. Επίσης, εκείνο που απεχθάνομαι είναι ότι μαγνητίζει το βλέμμα. Αν βρίσκονται δυο-τρεις άνθρωποι μαζί και είναι ανοιχτή η τηλεόραση, όλοι θα απορροφηθούν από αυτή».

Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν κατά σειρά στους Δημήτρη Ραζέλα, Μάικλ Κυριακίδη, Μανόλη Φανουργάκη και Λάμπρο Ντούσικο. Και οι τρεις ανήκουν στη μικρή κατηγορία των Ελλήνων που δεν έχει τηλεόραση. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, 1.471 σπίτια στα οποία κατοικούν παιδιά δεν έχουν τηλεόραση. Από τα συνολικά 3.689.377 νοικοκυριά της ελληνικής επικράτειας, μόνο τα 19.066 δεν έχουν τηλεόραση. Βοηθήστε να γίνουν περισσότερα. Η καλύτερη Τι-Βι είναι αυτή που είναι κλειστή!

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»