Ο άγνωστος θεός και το τζαμί

8.10.09

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το αίτημα της δημιουργίας μουσουλμανικών χώρων λατρείας την πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Οι μουσουλμανικές κοινότητες και η πολιτιστική τους ταυτότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει τζαμί αλλά ούτε και νεκροταφείο για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε υπόγεια κι αυτοσχέδια τζαμιά.

Έχω επισκεφθεί αρκετές χώρες με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο και σε καμία από αυτές δεν έτυχε να μην συναντήσω εκκλησίες κι άλλων θρησκειών.

Κανείς δεν με εμπόδισε να προσκυνήσω στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας στη Συρία , κανείς δεν μου απαγόρευσε την είσοδο στην Παναγία την Βλαχέρνα της Κωνσταντινούπολης..

Θέλω να πιστεύω ότι η χώρα μας βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από τα κράτη αυτά .

Η δημιουργία θρησκευτικών χώρων μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνική συνοχή της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που ζούμε . Καλό θα ήταν μάλιστα να δημιουργηθούν περισσότερα από ένα τζαμιά καθώς είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλοι οι πιστοί σε έναν χώρο λατρείας.

Μερικούς αιώνες πριν , οι Αρχαίοι Αθηναίοι είχαν φροντίσει να έχουν κι ένα μνημείο στον "άγνωστο θεό" . Εμείς γιατί φοβόμαστε ένα τζαμί ;

Παραπολιτικός


Κοινοποιήστε το στο Facebook