Μην τρομάζετε τον Γιώργο!

26.10.09

www.protagon.gr

του Σταύρου Θεοδωράκη

Οργίασαν το πρωί τα ραδιόφωνα με το «βαρυσήμαντο μήνυμα» που έστειλε το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στον Γιώργο Παπανδρέου. Αν δεν ξέρετε την ιστορία να σας τη πω εν συντομία.
Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε την Παρασκευή τον νέο του Γραμματέα (στη θέση του Ραγκούση που έγινε υπουργός). Ο Ξενίδης πήρε 180 ψήφους, ο Παναγιωτακόπουλος 126 ενώ υπήρξαν 53 λευκά και 15 άκυρα. Εν ολίγοις 180 συντάχθηκαν με την πρόταση του προέδρου Γιώργου ενώ 194 λοξοδρόμησαν. Εξ’ου λοιπόν και τα σχόλια «χαστούκι στον Γιώργο», «ξίνισε το ΠΑΣΟΚ».
Τα ίδια έλεγαν (οι ίδιοι περίπου) σχολιαστές το 1996 με τον Κώστα Σημίτη. Με κάθε αφορμή φώναζαν για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ που αντιδρά». Το αποτέλεσμα τότε ήταν να νιώθει ανασφαλής ο Σημίτης και να ακούει περισσότερο από όσο έπρεπε «το κόμμα». Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε. Λειψές μεταρρυθμίσεις και παραχώρηση εξουσίας σε μουχλιασμένους μηχανισμούς.

Μάλιστα σε μια από τις τελευταίες μας συναντήσεις, ο Σημίτης μου το είχε πει. «Κακώς τους φοβήθηκα τότε, έπρεπε να μην ακούσω κανένα και να προχωρήσω πιο γρήγορα στον εκσυγχρονισμό της χώρας». Δεν μου το είπε ακριβώς έτσι αλλά το νόημα σας λέω.
Τα ίδια λοιπόν προσπαθούν να κάνουν τώρα ορισμένοι και με τον Παπανδρέου. Να τον φοβίσουν με την (υποτιθέμενη) δύναμη του κόμματος και να τον κάνουν να τους ακούει. Μιλούν λοιπόν στο όνομα των μελών τους, στο όνομα των συνδικαλιστών τους, στο όνομα των σχολιαστών τους.

Έχω την εντύπωση ότι ο Παπανδρέου δεν θα τσιμπήσει καθότι τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Ο κόσμος αυτόν επέλεξε μαζί με τους 20 ανθρώπους που ήταν μαζί του στην πρώτη γραμμή. Δεν επέλεξε ούτε μηχανισμούς, ούτε κόμματα, ούτε Εθνικά Συμβούλια.

Η Ιπποκράτους ας αναπαυθεί και αν οπωσδήποτε θέλει «παιγνίδι» ας διοργανώσει ένα τουρνουά τάβλι με τη Ρηγίλλης που επίσης είναι παντοδύναμη.

Κοινοποιήστε το στο Facebook