Προβόπουλος: Αύξηση της φτώχειας κατά 43,1% σε ένα έτος

25.2.13


Δραματική χαρακτηρίζει στην έκθεσή του την επιδείνωση των δεικτών της φτώχειας στη χώρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σημειώνει ότι μέσα σε ένα έτος καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας κατά 43,1%.

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται το πρόβλημα της προστασίας των παιδιών ως μια από τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης ως ένα από τα επείγοντα ζητήματα δημόσιας πολιτικής στην......Ελλάδα. Το όριο των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε σε 23,3% το 2011 από 19,3% το 2005. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ως χαρακτηριστικό πρόβλημα το γεγονός ότι το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών έχει αναλάβει την σίτιση 8.000 παιδιών βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Αθηναίων.

«Ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό» τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ χαρακτήρισε δύσκολο το 2013, ορατή όμως την ανάκαμψη το 2014. Πρόσθεσε ότι το τμήμα της προσπάθειας που απομένει παρότι μικρότερο θα είναι εξίσου δύσκολο καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν.

Στην έκθεση της Κεντρικής τράπεζας δίνεται έμφαση στην αναγκαιότητα αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, τόσο με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσο και με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διαπιστώνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων εξαντλείται.

Πηγή: ΣΚΑΙ