Η αυτοδικία ως συνταγματικό τμήμα της νεοελληνικής νοοτροπίας

2.4.14

Η αυτοδικία είναι το καρκίνωμα που κατατρώγει τα θεμέλια της κοινωνίας. Είναι η διαλυτική εκείνη ουσία που όπου εισχωρήσει καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της.

Ο θάνατος από βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς του βαρυποινίτη στις φυλακές της Νιγρίτας προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία. Την αμηχανία των πρώτων ωρών διαδέχτηκε η κεραυνοβόλος παρέμβαση της οργανωμένης πολιτείας και η διαλεύκανση του εγκλήματος από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, πράγμα που οδήγησε στην άμεση σύλληψη των υπαιτίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνή Αμνηστία, «περίεργοι» θάνατοι στις ελληνικές φυλακές. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση προς εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι ελληνικές φυλακές είναι ένας ακόμη προβληματικός τομέας της ελληνικής κοινωνίας. Υπερπληθυσμός κρατουμένων, απουσία πλαισίου εγγύησης των δικαιωμάτων των έγκλειστων, κυκλώματα που αλληλοσπαράσσονται, φατριασμός στο συνδικαλιστικό χώρο των φυλάκων και πολλά άλλα, συνιστούν μια ωρολογιακή βόμβα που κάποια στιγμή θα σκάσει με εκκωφαντικό θόρυβο.

Πικρές αλλά μάλλον δίκαιες διαπιστώσεις από τον 
Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη στην ιστοσελίδα του Αθήνα 9,84.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.