Διαχρονικά αφελής η σύνδεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα

8.5.15


Μια μικρή κυβερνητική κρίση προκάλεσε χθεσινή τροπολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπέρ της ανέγερσης του τεμένους στο Βοτανικό του οποίου η πορεία κατασκευής μπορεί να συγκριθεί μόνο με το γεφύρι της Άρτας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταγράφηκε ως εξής:
«Πολιτικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία που αποτελεί και την προϋπόθεση η τήρησή της και από τις δύο πλευρές με βάση την αρχή του διεθνούς δικαίου και της τήρησης της αρχής της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης.
«Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου τόσο σε σχέση με τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της από το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις για την επαναπροώθηση των προσφύγων – μεταναστών στις χώρες από τις οποίες εισήχθησαν στην Ε.Ε., εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε την άποψη ότι είναι τουλάχιστον άκαιρη μία τέτοια τροπολογίας σε ένα άσχετης θεματολογίας νομοσχέδιο», πρόσθεσε.
Είναι πραγματικά λυπηρό το ότι έχουμε φτάσει στο 2015 και εξακολουθούμε να κουβαλάμε την ισλαμοφοβία του 1821. Όποιος είναι μουσουλμάνος, δεν είναι αναγκαία και Τούρκος. Ούτε όποιος είναι Τούρκος, είναι αναγκαία και εχθρός της Ελλάδας. Από του μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα, ελάχιστοι είναι τουρκικής καταγωγής.

Επίσης, μπορεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να λυπούνται γι' αυτό αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις παριστάνοντας ότι είναι κάτι αντίστοιχο για την Ορθόδοξη Εκκλησία με αυτό που είναι η Σαουδική Αραβία για το Ισλάμ. Δεν μπορεί ένα δυτικό κράτος να τιμωρεί τους πιστούς μιας θρησκείας επειδή μια άλλη χώρα δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες όσο θα έπρεπε. Τι ισχυριζόμαστε; Ότι δεν μπορεί να πάει σε τζαμί στην Αθήνα ένας μουσουλμάνος από το Μπαγκλαντές επειδή δεν έχει ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Γιατί παραχωρούμε στην Τουρκία τη μονοπωλιακή εκπροσώπηση των μουσουλμάνων της Ελλάδας;

Εξάλλου, στην Τουρκία, παρά τα όποια προβλήματα, λειτουργούν δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες αλλά και συναγωγές, με τη γειτονική χώρα κυρίως να εγκαλείται από τους διεθνείς οργανισμούς για το μη σεβασμό στην πίστη μη Σουνίτικων ισλαμικών δογμάτων όπως είναι οι Αλεβίτες.

Το τέμενος στο Βοτανικό θα έπρεπε να έχει ήδη κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, αν και προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την ανέγερση ενός και μόνο μεγάλου τεμένους που εύλογα προκαλεί τόσες συζητήσεις. Θα ήταν πολύ προτιμότερο να ανεγερθούν πολλά μικρότερα τζαμιά όπου υπάρχουν μουσουλμανικές κοινότητες ανά την Ελλάδα. Έτσι συνήθως συμβαίνει στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Ξοδεύουμε χρόνο συζητώντας αυτονόητα πράγματα που άλλες χώρες έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες.