Είχε τελικά αποκαλύψει ο Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη την πορεία μετάβασης της δραχμής;

4.7.15


Πριν από περίπου δυο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου και την επομένη μέρα ο Τύπος με γέμισε με ρεπορτάζ που παρουσίαζαν τον αρχηγό του Ποταμίου να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τα όσα άκουσε.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου ο Κωνσταντίνος Ζούλας έγραψε στην Καθημερινή:
Η προσπάθεια εξωραϊσμού του σεναρίου της δραχμής από τον Αλ. Τσίπρα ήταν που πραγματικά τρόμαξε χθες τον Στ. Θεοδωράκη στην ωριαία συνάντηση που είχε μαζί του. Διότι η αίσθηση που αποκόμισε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» δεν ήταν μόνο ότι ο πρωθυπουργός αμφισβητεί την κρατούσα εκτίμηση ότι ένα Grexit θα εξιστορείται στο μέλλον σαν μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή. Αλλά ακόμη χειρότερα, ότι τείνει να προσχωρήσει στην άποψη όσων στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν γενικώς ως βάρβαρη την πολιτική μιας Ενωσης 28 κρατών και ωραιοποιούν την επιστροφή στη δραχμή, αποκρύβοντας βεβαίως τις άμεσες οικονομικές συνέπειες, όπως και την πλήρη απομόνωση που θα υποστεί η Ελλάδα.

Μεταφέροντας στους συνεργάτες του το κλίμα από τη συζήτηση, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Τσίπρας να τον χρησιμοποίησε επικοινωνιακά χθες για να εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν φοβάται και ότι είναι αποφασισμένος για όλα στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν έκρυβε τη μεγάλη ανησυχία του για όσα άκουσε από τον πρωθυπουργό. Οχι μόνον γιατί ο κ. Τσίπρας σχεδόν ταύτισε την παράταση της λιτότητας εντός ευρώ με την επιλογή της δραχμής. Ουτε γιατί του είπε επί λέξει ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ αν δεν υπάρξει έως τα τέλη του μηνός επωφελής συμφωνία (κάτι που διέψευσε εκ των υστερων το Μαξίμου όταν έγινε συνειδητός ο διεθνής αντίκτυπος της δήλωσης). Ο λόγος που ο κ. Θεοδωράκης δήλωνε στους στενούς συνεργάτες του ακόμη και τρομαγμένος ήταν διότι στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επιχειρούσε διαρκώς να υποβαθμίσει όλους τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι δεν ανησυχεί ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός λουκέτου στις τράπεζες! Το δε απίστευτο επιχείρημα που φέρεται να επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας είναι ότι ελάχιστοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρήματα στις τράπεζες.
Αναλόγως παθητική –στα όρια του ωχαδερφισμού– περιγραφόταν στο «Ποτάμι» και η αντίδραση του κ. Τσίπρα στις επισημάνσεις του κ. Θεοδωράκη ότι η Ελλάδα κοντεύει πλέον να χάσει και τους λιγοστούς υποστηρικτές που είχε στην Ε.Ε., όπως ο κ. Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός όχι μόνον υποβάθμισε τις εναγώνιες προειδοποιήσεις που απευθύνονται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, αλλά εξέφρασε επανειλημμένως τη βεβαιότητά του ότι οι δανειστές στο τέλος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει γιατί απλούστατα τρέμουν το ντόμινο μιας τέτοιας εξέλιξης στην παγκόσμια οικονομία. 
Δυστυχώς, ακολούθησαν όλα όσα είπε τότε ο Αλέξης Τσίπρας στο Σταύρο Θεοδωράκη. Το ΔΝΤ δεν πληρώθηκε, οι τράπεζες έκλεισαν δίχως να συγκινηθεί ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ επιχειρήθηκε να προκληθεί ντόμινο στις παγκόσμιες αγορές, χωρίς όμως επιτυχία.

Τι μένει να επιβεβαιωθεί από εκείνο το ρεπορτάζ; Η μετάβαση στη δραχμή. Μην γελιέστε, αυτό είναι πλέον το πλάνο και ο Τσίπρας σχεδόν το περιγράφει πια. Εσείς αποφασίζετε.