Η Ν.Δ διεκδικεί την πρωτιά χωρίς να αυξάνει τα ποσοστά της (γ'αυτό παραμένει φαβορί ο ΣΥΡΙΖΑ)

11.9.15


Δίχως αμφιβολία κι ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελεί την έκπληξη αυτών των εκλογών, μόνο και μόνο επειδή διεκδικεί την πρωτιά.

Πριν από μερικούς μήνες, κάτι τέτοιο έμοιαζε αδύνατο αλλά η εκκωφαντική αποτυχία του «Πρώτη φορά Αριστερά» και η αποχώρηση του πολιτικά τοξικού Αντώνη Σαμαρά μετέτρεψαν τις εκλογές σε ντέρμπι.

Παρ' όλα αυτά, για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Διεκδικεί την πρωτιά χωρίς να αυξάνει την εκλογική δύναμη της, κυρίως λόγω των διαρροών του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου η συντηρητική παράταξη έλαβε 27,81% και σε καμία δημοσκόπηση δεν εμφανίζεται πολύ ψηλότερα από το συγκεκριμένο ποσοστό.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που καταρρέει σε σχέση με το 36,34% του Ιανουαρίου με τους ψηφοφόρους του να επιλέγουν είτε τη Λαϊκή Ενότητα είτε την αποχή. Όσο πλησιάζουμε όμως προς την Κυριακή των εκλογών, το καλό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν φαίνεται να συγκινεί πολλούς, πόσο μάλλον μετά την τραγική εμφάνιση του αρχηγού του στο debate.

Κάπως έτσι, το γεγονός ότι η Ν.Δ έφτασε στο σημείο να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να μεταπείσει όσους νιώθουν προδομένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν ξανά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, έστω με κλειστή μύτη, έστω απλά «για να μην γυρίσει η Δεξιά».

Πλέον, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα πρέπει να ποντάρει στη λογική της χαμένης ψήφου, πείθοντας κυρίως του ψηφοφόρους του Ποταμιού και του Λεβέντη ότι στηρίζουν έμμεσα τον Τσίπρα, και να ελπίζει ότι η αποχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη, αυξάνοντας το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.