Νίκη Κεραμέως: Ως έγκυος βουλευτής πάσχιζα να βρω χώρο εντός της Βουλής που δεν κάπνιζαν

8.9.16


Την αδυναμία της να βρει, ακόμα και μέσα στη Βουλή, ένα χώρο που να τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος περιέγραψε σήμερα η βουλευτής της Ν.Δ Νίκη Κεραμέως, θέτοντας στις σωστές διαστάσεις του ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παραθέτω τα βασικά σημεία της ομιλίας της, όπως καταγράφονται στην προσωπική ιστοσελίδα της:

-Θεωρώ δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναίνεσης, τουλάχιστον γύρω από την βασική κατεύθυνση, αλλά και την αναγκαιότητά του.

-Θεωρώ δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα, καπνιστές και μη, συμφωνούμε ότι το κάπνισμα είναι ένας μείζων παράγοντας κινδύνου, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και ότι οφείλουμε να νομοθετήσουμε κάθε ενέργεια για την καταπολέμησή του.

-Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία αξία όταν ο Υπουργός Υγείας καπνίζει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Υγείας και η σχετική φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία αξία – και απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής – όταν μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο, στο Κοινοβούλιο όπου ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ΔΕΝ εφαρμόζεται ο ίδιος αυτός ο νόμος. Με εξαίρεση την αίθουσα της Ολομέλειας και των Επιτροπών, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας χώρος εντός της Βουλής στον οποίο να γίνεται σεβαστή η απαγόρευση του καπνίσματος.
Είναι θλιβερό και εξοργιστικό. Αν δεν εφαρμόσουμε εμείς πρώτα, υποδειγματικά, τους νόμους, πώς περιμένουμε από τους πολίτες να το κάνουν; Απευθύνω αίτημα προς το Προεδρείο της Βουλής για το αυτονόητο: να εφαρμόσει επιτέλους τον αντικαπνιστικό νόμο εντός της Βουλής.

-Η παλαιότερη Οδηγία έπρεπε να επικαιροποιηθεί: λόγω των νέων επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν τις δυσμενέστατες συνέπειες της χρήσης προϊόντων καπνού, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης νέων προϊόντων, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα οποία απαιτούν μια συνολική και όμοια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ρύθμιση, σε συνέχεια ερευνών που αποδεικνύουν ότι η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τη διαφήμιση και τη χρήση προϊόντων καπνού έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για την ατομική υγεία των καπνιστών και μη καπνιστών, όσο και του συστήματος δημόσιας υγείας γενικότερα. Πάνω από όλα, προτάσσεται η υψηλή προτεραιότητα που οφείλουν να δίνουν οι Κυβερνήσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας.

-Δυστυχώς, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για τη χώρα μας κάτι τέτοιο, τη στιγμή που έχουμε αντικαπνιστικό νόμο θεσπισμένο από το 2008 και, 8 χρόνια μετά, δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά, ευτελίζοντας όχι μόνο το αγαθό της δημόσιας υγείας, αλλά και κάθε έννοια έννομης τάξης.
Είναι προσβλητικό για όλους μας, στη χώρα αυτή, τη στιγμή που όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ενσωματώσει κι έχουν εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία με αυστηρότητα, εμείς να κερδίζουμε διαρκώς αρνητικές πρωτιές.