Όχι στους τακτικισμούς Τσίπρα, αποχή ή «παρών» οι μόνες επιλογές της φιλοευρωπαϊκής Αντιπολίτευσης

15.12.16


Επιβεβαιώνοντας τον μικροπολιτικό χαρακτήρα των -κοινωνικά άδικων- παροχών του προς τους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει απόψε στη Βουλή να παγιδεύσει για μια ακόμα φορά τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής Αντιπολίτευσης.

Ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα «εθνικής συναίνεσης» για ρήξη με τους δανειστές, αυξάνοντας τρομερά την πολιτική νομιμοποίηση των πελατειακών παροχών του.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το πακέτο των παροχών. Το ΠΑΣΟΚ με μια απόλυτα πολιτικάντικη ανακοίνωση τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι» και δεσμεύεται να το υπερψηφίσει! Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει τι θα πράξει το Ποτάμι, για παράδειγμα από αυτή την ανακοίνωση του δεν βγαίνει νόημα -μπορεί να μην έχω δει κάτι.

Τα πράγματα είναι απλά: τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν μπορούν να παίξουν το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα, δεν πρέπει να τον βοηθήσουν να εμφανιστεί ξανά στην ελληνική κοινωνία ως ο «καλός» ηγέτης που πολεμάει τους «κακούς» ξένους. Δεν γίνεται η αντιπολίτευση να ισχυροποιήσει πολιτικά μια μονομερή ενέργεια που τινάζει τη διαπραγμάτευση στον αέρα και επαναφέρει τον εφιάλτη του Grexit -και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή διεθνή συγκυρία. Άλλο η εθνική συναίνεση κατά των εξωφρενικών απαιτήσεων των Βρυξελλών, άλλο η εθνική συναίνεση στις ψευτομαγκιές που δεν οδηγούν πουθενά.

Αν μετά από 7 χρόνια κρίσης, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τότε η χώρα είναι οριστικά και αμετάκλητα καταδικασμένη στο να μην σηκώσει κεφάλι. Αν δεν τους πάει η καρδιά να ψηφίσουν ΟΧΙ, ας επιλέξουν τη λύση του «παρών» ή ας φύγουν από την αίθουσα της ολομέλειας, ας αφήσουν μόνο του τον Αλέξη Τσίπρα να παριστάνει ξανά τον επαναστάτη, μαζί με τους ΑΝΕΛ, ίσως και τη Χρυσή Αυγή.

Αν στη Ν.Δ είναι πράγματι τόσο μπροστά στις δημοσκοπήσεις όσο λένε και αν πράγματι επιθυμούν άμεσα εκλογές, τι φοβούνται; Μην μειωθεί η διαφορά από τις 12 στις 10 μονάδες; Είναι δυνατόν να εξακολουθούν ακόμα και τώρα να σέρνονται πίσω από τον Τσίπρα; Έτσι θα πεθάνει ο λαϊκισμός;