Οι τρεις σοφοί πίθηκοι στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

29.6.17


Ξεκινά αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γεγονός που λογικά αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ίδρυση ενός νέου σχήματος στον προοδευτικό χώρο -αν και με την Κεντροαριστερά ποτέ δεν ξέρεις.

Όπως αναμενόταν, η φοβερά κλειστή και σχεδόν συνωμοτική διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου λειτούργησε απωθητικά για τους πολίτες και ελάχιστοι μόνο ανά την Ελλάδα πραγματικά ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί το επόμενο τριήμερο.

Πιστεύω βάσιμα ότι μόνο αν οι σύνεδροι ακολουθήσουν πιστά το σχήμα των τριών σοφών πιθήκων μπορούν να βγουν διανοητικά και ψυχικά υγιείς από τα όσα πρόκειται να συμβούν.

Να λοιπόν οι οδηγίες μας:

See no evil: Δεν έχει σημασία ότι όλοι όσοι θα λάβετε μέρος είστε στην πραγματικότητα ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να παριστάνετε ότι αποδέχεστε τις ιδεολογικές διαφορές(!) που υπάρχουν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ, κάποιου πράγματος που λέγεται "ΕΔΕΜ" και κάποιου άλλου που λέγεται "Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία". Δεν έχει σημασία ότι θα βλέπετε τα΄ιδια και τα ίδια πρόσωπα, θα πρέπει να μοιάζετε σίγουροι ότι κάτι νέο και πρωτοποριακό γεννιέται. Όταν θα βλέπετε παντού γύρω σας γκρίζα κεφάλια, να κλείνετε τα μάτια σας και να φαντάζεστε ότι ο χώρος είναι γεμάτος νέους.

Hear no evil: Κλείστε στα αυτιά σας σε αυτά που σας είπαν φίλοι, γνωστοί και συγγενείς σας πριν πάτε στο Συνέδριο. Μην ακούτε τις φωνές της κοινωνίας που λένε "διώξτε τους παλιούς, το ΠΑΣΟΚ πέθανε, βγάλτε τη νέα γενιά μπροστά". Μην ακούτε αυτούς που θα λένε στα πηγαδάκια του συνεδρίου "βαρέθηκα ρε παιδιά, τα ίδια και τα ίδια ακούμε και τίποτα δεν αλλάζει". Θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να δείχνετε σίγουροι ότι ο Χρήστος ο Πρωτόπαππας και ο Νίκος ο Μπίστης αξίζουν άλλη μια ευκαιρία (τη 28η) να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το νέο. Να ακούσετε με προσοχή τις ομιλίες τους, θα είναι όπως πάντα φρεσκότατες.

Speak no evil: Εδώ πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, πέρα από το να μην πείτε όλα όσα θα έχετε ακούσει. Δεν πρέπει να μιλήστε, δεν πρέπει να μπείτε αυτό που ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται. Μην πείτε ότι όλο αυτό είναι ένα αστείο, σύνθετο πράγμα που γίνεται για να διασφαλιστεί η εκλογική επιβίωση των δεινοσαύρων. Μην πείτε ότι δεν έχετε καμία διάθεση να αγωνιστείτε για ένα δήθεν νέο κόμμα που θα κόψει και θα ράψει τα ψηφοδέλτια του για να εκλέγονται οι ίδιοι και οι ίδιοι. Μην διανοηθείτε έστω και να ψελλίσετε ότι είναι κακή ιδέα να προσπαθεί να μοιάσει το νέο σχήμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Μην πείτε ότι δεν ακούει κανείς εκτός του ενυδρείου της Κεντροαριστεράς.

Αν τηρήσετε με ευλάβεια τις παραπάνω οδηγίες, ίσως καταφέρετε να επιβιώσετε. Διαφορετικά, μετά τις πρώτες 1-2 ώρες του συνεδρίου, θα ουρλιάζετε γυμνοί πάνω στις καρέκλες "φτάνει με τη μιζέρια, τη στασιμότητα και τις ατέλειωτες διαδικασίες, φτάνει με τα καπρίτσια της πιο κακομαθημένης γενιάς της Κεντροαριστεράς, όσοι είστε ακόμα πολιτικά ζωντανοί εδώ μέσα, πάμε να φτιάξουμε μαζί κάτι νέο"...