Το Κίνημα Αλλαγής, ο Σταμάτης Μαλέλης και η απλή αναλογική

27.12.18


Πριν από καιρό, η Φώφη Γεννηματά είδε στο πρόσωπο του Σταμάτη Μαλέλη κάτι που κανείς άλλος είχε ποτέ διανοηθεί, ότι δηλαδή είναι αυτός μπορεί να εκφράσει τη νέα εποχή της Κεντροαριστεράς ως γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχει πάρει σβάρνα τα τηλεοπτικά παράθυρα, ουσιαστικά εις βάρος νεότερων στελεχών του κόμματος, χωρίς να έχει καταφέρει να συμβολίσει το παραμικρό. Στο μεταξύ, μόνος του ανακοίνωσε ότι θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του Κινήματος Αλλαγής στο Βόρειο Αιγαίο, μόνος του ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα είναι και στις πρόσφατες ανακοινώσεις του κόμματος, βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο της Β' Πειραιά ως υποψήφιος βουλευτής. Μένει να δούμε αν και μόνος του θα ανακοινώσει ότι τελικά δεν θα είναι ούτε υποψήφιος βουλευτής.

Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα ο Σταμάτης Μαλέλης έγινε talk of the town στον διαρκώς συρρικνούμενο μικρόκοσμο της Κεντροαριστεράς. Μιλώντας στην Αγγελική Σπανού και τον Βασίλη Σκουρή στο ραδιόφωνο του News 24/7, o κ. Μαλέλης δήλωσε ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει τον όλεθρο(!) και γι' αυτό το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν θα συγκυβερνήσει αλλά δεν θα φοβηθεί και τις επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική.

Οι δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη είναι τόσο ακραία δυσανάλογες με την πρόσφατη πορεία του Κινήματος Αλλαγής στα δημόσια πράγματα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πρέπει να τις πάρει κανείς στα σοβαρά. Από το Μακεδονικό μέχρι το αίτημα για πρόωρες εκλογές, είναι απόλυτα σαφές ότι κατά τους τελευταίους μήνες η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί μια προγραμματική σύγκλιση με τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έφερνε...τον όλεθρο!

Το μόνο που σίγουρα θα έφερνε τον όλεθρο για το Κίνημα Αλλαγής θα ήταν η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική. Ήδη η υψηλή πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ συμπιέζει το ποσοστό του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, κάτι που αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε στις κάλπες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βετεράνος της Πολιτικής για να καταλάβει πόσο ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον ενδιάμεσο χώρο αν διεξαχθούν εκλογές με απλή αναλογική!

Σημειώνω εδώ και καιρό ότι πια είναι φοβερά δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τις ακατανόητες επιλογές της αυλής της Φώφης Γεννηματά αλλά ομολογώ ότι κάθε μέρα κρύβει και μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη...