«Πιστοποιητικά για Έλληνες»

3.2.12

Φίλος, ο οποίος γράφει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μου έδειξε, πρόσφατα, ένα πολύ μικρό, αλλά ενδεικτικό παράδειγμα του ελληνικού παραλογισμού: στο εσωτερικό δίκτυο (ιntranet) της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, περιλαμβάνεται μία ενότητα με τις βεβαιώσεις που εκδίδει η σχολή του. Όποιος φοιτητής το επιθυμεί, μπορεί να κάνει αίτηση μέσω της συγκεκριμένης σελίδας για να του αποσταλεί, είτε ηλεκτρονικά, είτε ταχυδρομικά, βεβαίωση φοίτησης, αναλυτική βαθμολογία και άλλα έγγραφα που μπορεί να χρειαστεί. Η διαδικασία...


...είναι απλή και, φυσικά, απολύτως δωρεάν και για την ταυτοποίηση του αιτούντος χρησιμοποιείται ειδικός ΡΙΝ, ανάλογος με αυτόν που έχουμε για τις πιστωτικές μας κάρτες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ιστοσελίδα περιλαμβάνει και μία υπο-ενότητα με τίτλο «Πιστοποιητικά για Έλληνες». Η διοίκηση της σχολής έκρινε ότι έπρεπε να αφιερώσει ειδικό χώρο στην αφεντιά μας, λόγω των δεκάδων και διαφορετικού τύπου βεβαιώσεων, που ζητάνε οι πολυάριθμοι φορείς του ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι υπάρχουν για να ψήνουν το ψάρι στα χείλη των φοιτητών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ελληνικό κράτος μάλιστα ζητά να χρησιμοποιηθεί και ειδική σύνταξη στην κάθε βεβαίωση. Περιττό να πούμε ότι για καμία άλλη εθνικότητα δεν υπάρχει ειδική υπο-ενότητα στην ιστοσελίδα.

Η συνέχεια εδώ.