Το άλλο Δημόσιο

13.6.13

Όση ώρα τρέχουν σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις, χαζεύω το live stream του ενδιαφέροντος συνεδρίου Meet Greece που γίνεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.


Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση δυο νεαρών γυναικών για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ενός...



...μικρού θαύματος που το 2010 κέρδισε το διεθνές βραβείο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το ίδρυμα του Bill Gates για το επίπεδο της λειτουργίας της.

Ακόμα και το ίδιο το συνέδριο Meet Greece διοργανώνεται από τον κρατικό φορέα ΙΝΕΒΙΔΙΜ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης για την νεολαία «Νέα Γενιά σε Δράση». Αναζητώντας περισσότερα για τη λειτουργία του φορέα, εντόπισα στο διαδίκτυο το βιογραφικό του προέδρου του, κ. Φιλίππου Λέντζα, ο οποίος πέρα από την ενασχόληση του με τα κοινά, έχει να επιδείξει εξαιρετικές σπουδές στο εξωτερικό αλλά και μια αξιόλογη καριέρα στην ελεύθερη αγορά.

Με ακόμα λιγότερα λόγια και για να μην περιοριστούμε στα παραδείγματα, η ύπαρξη φορέων του Δημοσίου οι οποίοι παράγουν υπό την καθοδήγηση άξιων και μορφωμένων ανθρώπων είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που χειροκροτούν κι αποθεώνουν ολοκληρωτικές λύσεις όπως αυτή που εφαρμόζεται στην ΕΡΤ.

Σκεφθείτε να έβγαινε αύριο μια απόφαση που θα έλεγε πχ ότι διαλύονται όλες οι δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας επειδή οι δήμαρχοι διόριζαν τους δικούς του. Μαζί με τα ξερά, θα καίγονταν για τα χλωρά.

Όχι λοιπόν στο αντιπαραγωγικό Δημόσιο, όχι και στη συλλήβδην απαξίωση του ρόλου του Κράτους. Μέτρον άριστον, το έχουν πει σοφότεροι από εμάς, μερικούς αιώνες παλαιότερα...