Έχουν ήδη εντοπιστεί 96.680 παρανόμοι ασφαλισμένοι στο 65% της απογραφής στον ΟΠΑΔ

2.9.13

Απογραφή σε όλα τα Ταμεία και στη συνέχεια εισαγωγή «έξυπνων καρτών» για τους ασφαλισμένους και τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκομεία κ.λπ.), οι οποίες θα αντικαταστήσουν το παραδοσιακό βιβλιάριο το οποίο στα χέρια επιτήδειων γίνεται «μπλοκ επιταγών», προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Το μοντέλο εφαρμόστηκε πιλοτικά στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι θα μπορούσε...



...να επεκταθεί, με όφελος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τον προϋπολογισμό και σημαντική διευκόλυνση για τους ασφαλισμένους.

Τι συνέβη στον ΟΠΑΔ; Το τρέχον έτος ο Οργανισμός πραγματοποιεί ηλεκτρονική απογραφή. Άρχισε τον Ιανουάριο, έχει φθάσει το 65% και έχει ήδη αποκαλύψει 96.000 παράνομα ασφαλισμένους (έμμεσα και άμεσα). Σε αυτούς περιλαμβάνονται ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία και άτομα που έχουν αποβιώσει.

Αν πολλαπλασιάσει κανείς την κατά κεφαλήν δαπάνη των 600 ευρώ τον χρόνο που καταβάλλει ο ΟΠΑΔ επί τον αριθμό των 96.680 παράνομα ασφαλισμένων (με την απογραφή στο 65% των 1,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στα μητρώα) το εκτιμώμενο όφελος φθάνει τα 58 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο κάποια από τα παράνομα βιβλιάρια να έχουν χρησιμοποιηθεί ως «μπλοκ επιταγών» για κομπίνες.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ολόκληρο το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος εδώ.

Να κάτι για το οποίο δεν θα βγάλουν ανακοίνωση τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κανείς δεν θα τολμήσει να απευθυνθεί δημόσια κατά όσων συνειδητά εξαπατούσαν το Δημόσιο. Ο πολίτης, όταν αντιμετωπίζεται ως υποψήφιος κομματικός πελάτης, έχει πάντα δίκιο...