Διαφωνούν οι αναλυτές της Alpha Bank με την κατάργηση του «25ευρου» για τα νοσοκομεία

11.1.14

Με την πλευρά όσων επέμεναν στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία συντάσσεται η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά το μέτρο, «αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας».

Πιο συγκεκριμένα, ως προς το 25ευρώ, η Alpha σχολιάζει ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής πολιτικών ανάκτησης ενός μέρους του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων από τους χρήστες. Αποτελούσε στην ουσία το πρώτο θετικό μέτρο προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσης και ομαλοποίησης της λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ».

«Έως σήμερα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν μεν δραστικά και πολύ σημαντικά ως προς τον περιορισμό της σπατάλης πόρων και την περικοπή των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά κανένα μέτρο δεν είχε ως στόχο την αποκατάσταση μιας σταθερής πηγής εσόδων γι’ αυτά τα νοσοκομεία» επισημαίνει η Alpha, προσθέτοντας πως «αντίθετα, το μέτρο των €25 στην εισαγωγή για νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο αποτελούσε το πρώτο ουσιαστικά μέτρο προς την κατεύθυνση: (1) της έναρξης της διαδικασίας πάταξης της διαφθοράς που ανθεί ακόμη και σήμερα και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία (όπως αποκαλύπτεται από τα περιστατικά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, αλλά και από την εμπειρία των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία) και (2) της θέσπισης πρόσθετων πηγών ενίσχυσης των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων, όπως είναι αναγκαίο για την παροχή από αυτά ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης στους πολίτες που έχουν απόλυτη ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες».

Πρόκειται για δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, και η λύση «μπορεί να δοθεί με την επιδίωξη της ανάκτησης ενός μέρους του κόστους παροχής των υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ίδιους τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών» αναφέρει η Alpha Bank. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η χρηματοδότηση των νοσοκομείων δεν είναι σήμερα δυνατό να πραγματοποιηθεί με επάρκεια από το κράτος και από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους ακόλουθους λόγους:

(1) Διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν χάσει πια τη δυνατότητα που είχαν έως πρόσφατα να ασκούν «κοινωνική πολιτική» με τον συνεχώς διογκούμενο δανεισμό από το εξωτερικό και το εσωτερικό, για να παρέχονται δωρεάν υψηλού κόστους υπηρεσίες όχι μόνο σε εκείνους που τις έχουν ανάγκη αλλά δεν διαθέτουν επαρκείς ιδίους οικονομικούς πόρους, αλλά και στους πιο ευκατάστατους. Και, βεβαίως, για να προσφέρονται υπηρεσίες στους περισσότερο δικτυωμένους (στους δικούς μας) πολίτες της χώρας μας, σε εκείνους δηλαδή που πάντοτε βρίσκονται στην πρώτη θέση εκμετάλλευσης της «κοινωνικής πολιτικής» των ελληνικών κυβερνήσεων, χωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις, να έχουν συμβάλει στη χρηματοδότηση αυτής της πολιτικής.

(2) Διότι οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταποντιστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όχι μόνο εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων, αλλά και λόγω του ότι ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων δεν πληρώνει πλέον της εισφορές που οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία.

(3) Διότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας έχουν επίσης καταποντιστεί, παρά την υπερ-φορολόγηση των γνωστών υποζυγίων, αφού ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων δεν πληρώνει όχι μόνο τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, αλλά ούτε καν τον ΦΠΑ».

«Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2009 διότι οι κυβερνήσεις της προσπάθησαν έως τότε (και προσπαθούν ακόμη και σήμερα) να εφαρμόσουν την κοινωνική πολιτική της Σουηδίας με στήριγμα το ανεπαρκές ελληνικό φορολογικό σύστημα και, επιπλέον, με βάση το ελληνικό σύστημα δημόσιας διοίκησης» αναφέρει σε άλλο σημείο της ανάλυσής της η Alpha Bank, και σχολιάζει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά μέτρο των 25 ευρώ «αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας», ενώ «η επιβολή, ως ισοδύναμου μέτρου, της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων κατά 5 λεπτά για κάθε ευρώ, αποτελεί σαφή υπεκφυγή».

Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα μελέτη στο Capital.gr εδώ.

19 σχόλια:

 1. Σεβαστή η όποια άποψη που στηρίζεται σε επιχειρήματα και όχι σε κραυγές. Αργεί όμως η εποχή που όλα θα λυνονται συντομα δια του διαλόγου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα 4 δις που τσίμπησε πρόσφατα η εν λόγω τράπεζα δεν ενόχλησαν κανένα.Οπισθοδρόμηση είναι η κατάργηση των 25 ευρώ? Α ρε έλληνα μ....κα ακόμα ακούς το κάθε λαμόγιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιος ειναι το λαμογιο σε αυτη την περιπτωση;

   Διαγραφή
 3. Ο παπαδάκης, η Τρέμη, Αυτιάς, Μητρόπουλος και Λαζόπουλος τι λένε; Αφού αυτοί κυβερνάνε στην τελική...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα ήταν καλύτερο οι συγκεκριμένοι αναλυτές που πληρώνονται παχυλά από την Τράπεζα να ασχολούνται με θέματα που γνωρίζουν και όχι με ζητήματα της υγείας και πρόσβασης των πολιτών στα νοσοκομεία...
  Η ανελαστικότητα της ζήτησης νοσοκομειακών υπηρεσιών είναι περισσότερο από προφανής, αφού η είσοδος στο Νοσοκομείο δεν είναι επιλογή του χρήστη, αλλά απόφαση του γιατρού!!!
  Εκτός και αν πρόκειται για περιπτώσεις τύπου κ. Κοντομηνά...που εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο και πληρώνει αδρά...για να αποφύγει την προσωρινή σύλληψη.

  Επομένως ας ασχοληθούν οι κύριοι "επιστήμονες" της Τράπεζας με αυτά που γνωρίζουν γιατί έχουν καταντήσει γραφικοί!!! Να μην αναφέρω και λόγους άνισης μεταχείρισης μεταξύ Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, αφού η κυβέρνηση δεν προέβλεψε το 25ευρω για τις εισαγωγές στα ιδιωτικά νοσοκομεία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η τελευταια σου προταση φανερωνει το μπερδεμα σου.
   Δυστυχως οι αναλυτες εχουν δικιο με βασει την πραγματικοτητα.

   Διαγραφή
  2. Μπέρδεμα έχεις εσύ.Αν οι αναλυτές είχαν δίκιο και ήταν σωστοί στις προβλέψεις τους δεν θα χρειάζονταν οι τράπεζες συνεχώς χρήματα για την σωτηρία τους.Οπότε προφανώς δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.Είναι αστείο να δίνουμε σημασία σε δήθεν ειδικούς οι οποίοι συνεχώς τα σκατώνουν και την πληρώνουμε εμείς.Αν λοιπόν τα ψίχουλα απο την μή είσπραξη του 25ευρου πάνε πίσω την ελληνική οικονομία τότε τα 4 δίς για την alpha bank και τα άλλα τόσα για eurobank και λοιπά πόσο πίσω μας πάνε;Κλασικά ο μ...ας ο έλληνας πληρώνει τα λαμόγια.Αλλά εδώ ακόμα ψαχνόμαστε ποιόι είναι τα λαμόγια και ποιοί οι μ...ες.

   Διαγραφή
 5. προφανώς μόνο η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι δωρεάν και χωρίς πολιτικές ανάκτησης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η "αποκατάσταση μιας σταθερής πηγής εσόδων" του συστήματος υγείας ήταν το 25ευρω σύμφωνα με την Άλφα? Και γω που νόμιζα πως πληρώνω για το σύστημα υγείας από φόρους και κρατήσεις. Νόμιζα πως μέρος των εισφορών μου πάει στην Υγεία. Αν δεν πάει, ΟΚ να πληρώσω το 25ευρω αλλά αν πάει, που όλοι ξέρουμε ότι πάει, τότε να μη μας κρατά φόρο για την υγεία ο Άδωνις και να πληρώνουμε 50ευρο, όχι 25ευρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ολοι ξερουμε οτι παει;
   Οχι ολοι.
   Εγω ξερω οτι οι αμεσοι και οι τερατωδεις εμμεσοι φοροι που πληρωνω πηγαινουν κατα 75% στους μισθους τις γεναιες συνταξεις και τα προκλητικα εφαπαξ των ΔΥ που με .. υπηρετουσαν μια ζωη.
   Τι μενει για ολα τα υπολοιπα;
   Δεν σου αρεσει η αληθεια και σου φταιει ποιος την λεει.

   Διαγραφή
  2. @ 6.54 Αν δεις καλά τη μισθοδοσία σου, θα δεις ένα 4% Πρόνοια.

   Διαγραφή
  3. Ρε εχουμε μπλεξει με δημ. υπαλ.
   Ξερεται, αυτους που ...μια ζωη πληρωνουν τα παντα!!!! Κρατησεις, εισφορες, κλπ
   τωρα υπαρχει κ 4% για προνοια...
   Προσκυνω την λαμογια σου Λαε μου.

   Διαγραφή
 7. Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές της Τράπεζας έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία στις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία, η παρούσα μελέτη είναι άκρως διαφωτιστική. Αποδεικνύει, ότι κατά την άποψη τους οι λεγόμενες "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", συμπίπτουν με την "ανάκτηση του κόστους λειτουργίας από τους χρήστες", τουτέστιν με την κατάργηση ή τον περιορισμό της δωρεάν παροχής δημοσίων υπηρεσιών στους πολίτες.

  Ένα άλλο διαμάντι είναι το εξής: "Το μέτρο των €25 στην εισαγωγή για νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο αποτελούσε το πρώτο ουσιαστικά μέτρο προς την κατεύθυνση: (1) της έναρξης της διαδικασίας πάταξης της διαφθοράς που ανθεί ακόμη και σήμερα και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία (όπως αποκαλύπτεται από τα περιστατικά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, αλλά και από την εμπειρία των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία)" Ότι δηλαδή αν πληρώνουμε για την εισαγωγή θα παταχθεί η διαφθορά. Τι εννοούν; Τα 25 ευρώ θα αφαιρούνται από το φακελλάκι;

  Μόνο ένα σημείο είναι πράγματι εύστοχο. «Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2009 διότι οι κυβερνήσεις της προσπάθησαν έως τότε (και προσπαθούν ακόμη και σήμερα) να εφαρμόσουν την κοινωνική πολιτική της Σουηδίας με στήριγμα το ανεπαρκές ελληνικό φορολογικό σύστημα και, επιπλέον, με βάση το ελληνικό σύστημα δημόσιας διοίκησης». Πάντως φάινεται ότι κατά την Τράπεζα είναι δεδομένο ότι η λύση είναι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και όχι η αύξηση της φορολογικής βάσης ή η βελτίωση του συστήματος διοίκησης.

  Πολιτικός λόγος (και μάλιστα νεοφιλελεύθερος) από δήθεν τεχνοκράτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολλοι ρεπουμπλικανοι εχουν μαζευτει εδω μεσα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν αξία οι πραγματείες αναλυτών πτωχευμένων τραπεζών που επιζούν με τεχνητή υποστήριξη είναι να τις συλλέξει κάποιος σε ένα (σατιρικό) βιβλίο με τίτλο "100+1 τρόποι να χρεοκοπήσετε και να συνεχίσετε να κουνάτε το δάχτυλο σε αυτούς που θα σας ξεχρεώνουν".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σαφώς και τα επιχειρήματα είναι απολύτως πειστικά. Ποιος όμως ακούει επιχειρήματα; Ο Τσίπρας που θα ξεσήκωνε και το έπραξε ως ένα σημείο, τον κόσμο; Μάλλον η κυβέρνηση τελικά έλαβε την ορθότερη απόφαση με δεδομένο ότι η χώρα θέλει ηρεμία στην παρούσα φάση και όχι κραυγές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τι να μας πουν αγαπητοί φίλοι οι οικονομετρικές αναλύσεις όταν ένα ολόκληρο σύστημα χωρίς επιχειρήματα έπεσε σαν τα κοράκια να και το κατέφαγε; Ορθή τελικά η απόφαση αν και διαφωνώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή