Λιαργκόβας: Οι Ευρωπαίοι έχουν εκνευριστεί γιατί η κυβέρνηση βιάστηκε να μοιράσει το πλεόνασμα

17.3.14

Ο συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο στόχος είναι κάποια στιγμή να βγούμε πλήρως στις αγορές και να μην έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης από τα άλλα κράτη. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει με βιασύνη.

Πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε αυτή η έξοδος στις αγορές να είναι μόνιμη και σταθερή. Υπάρχει ο κίνδυνος να βγούμε βιαστικά και να αντιμετωπίσουμε αρκετά πιο υψηλά επιτόκια. Τα επιτόκια θα είναι ούτως ή άλλως πιο υψηλά από αυτά που δανειζόμαστε τώρα, τουλάχιστον διπλάσια...».

Δημοσιογράφος: Γύρω στο 5,5% με 6% δεν υπολογίζεται ότι θα καταφέρουμε να δανειστούμε;

Π. Λιαργκόβας: «Η άποψή μου είναι ότι θα βγούμε στις αγορές αρχικά, πιλοτικά, για ένα μικρό ποσό και μετά, σταδιακά, θα πάμε για μεγαλύτερα ποσά. Ενδεχομένως να βγούμε για 2,3 δισ. ευρώ στις αγορές, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τα βρούμε με ένα επιτόκιο 5% - 6%,  μεγαλύτερο από αυτό που πληρώνουμε τώρα. Αλλά αυτό θα είναι η αρχή. Θα δούμε πώς θα πάει το πράγμα και σιγά - σιγά θα επανέλθουμε».

(...)

«Είναι τόσες πολλές οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει -και που περιγράφονται λεπτομερειακά στο μνημόνιο-, που δεν είμαι σίγουρος, αν είναι καινούργιες απαιτήσεις ή απαιτήσεις τις οποίες είχαμε αποδεχτεί, με βάση το μνημόνιο και απλά δεν τις έχουμε ολοκληρώσει 100%. Σε κάποιες συναντήσεις με την Τρόικα -όχι τώρα, σε αυτή την φάση, αλλά σε προηγούμενες-, μου έκανε εντύπωση που έχουν μπροστά τους το μνημόνιο και τσεκάρουν ένα - ένα μέτρο, αν έχει γίνει ή όχι».

Δημοσιογράφος: Αυτή δεν είναι η δουλειά τους;

Π. Λιαργκόβας: «Αυτή είναι η δουλειά τους. Πολύ φοβάμαι ότι όταν έγιναν οι δεσμεύσεις ήταν μεγάλος ο αριθμός, τόσο μεγάλος που ίσως το πολιτικό σύστημα δεν είχε αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της προσαρμογής που χρειάζεται. Όταν έρχεται η ώρα να γίνουν όλα αυτά, πραγματικά είναι δύσκολο. Είναι μερικά ζητήματα που δεν είναι απλά, έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις. Άλλα συναντούν αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα. Επομένως, υπάρχει μια δυσκολία εφαρμογής και υλοποίησης των αρχικών δεσμεύσεων, που είχε αναλάβει η χώρα».

(...)

«Σίγουρα έχουν εκνευριστεί και θεωρούν ότι βιαστήκαμε. Τόσα χρόνια δεν είχαμε καν πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα που αποκτήσαμε, αμέσως η ελληνική κυβέρνηση βιάστηκε -κατά την άποψή τους-, να εξαγγείλει το μοίρασμά του».

Δημοσιογράφος: Είναι σωστή η θέση τους ότι θα πρέπει, κυρίως, να προσεχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014;

Π. Λιαργκόβας: «Ναι. Με βάση και την συνθήκη και τους νέους κανόνες που ισχύουν, θα πρέπει -σε περίπτωση που υπάρχει πλεόνασμα-, να μοιράζεται για θέματα συνοχής -προβλέπεται αυτό στην συνθήκη-, εφόσον έχει πιστοποιηθεί με σιγουριά το πλεόνασμα για την επόμενη χρονιά. Δηλαδή, για το πλεόνασμα του 2013, μπορούμε να συζητάμε για το κοινωνικό μέρισμα, αφού είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε και φέτος μεγάλο πλεόνασμα. Αυτό λένε οι κανονισμοί. Άρα και θεσμικά αν το δούμε, πράγματι υπήρξε βιασύνη για να μοιραστεί αυτό το όποιο πλεόνασμα».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, δείτε τι έγραφε εδώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Παραπολιτική.


--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.