Ο κύριος «fuck the EU» θα είναι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

6.5.16


Ένας έμπειρος αλλά και σκληρός διπλωμάτης επελέγη από το Στέητ Ντηπάρτμεντ ως ο επόμενος Aμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Τζέφρεϋ Πύατ ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Ο κ. Πύατ έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συνομιλίας που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ κατά την διάρκεια της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2014. Η συνομιλία είχε υποκλαπεί και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με τη φράση της Νούλαντ «fuck the EU», να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το επίμαχο απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του BBC:
Nuland: OK. He's now gotten both Serry and [UN Secretary General] Ban Ki-moon to agree that Serry could come in Monday or Tuesday. So that would be great, I think, to help glue this thing and to have the UN help glue it and, you know, Fuck the EU.
Pyatt: No, exactly. And I think we've got to do something to make it stick together because you can be pretty sure that if it does start to gain altitude, that the Russians will be working behind the scenes to try to torpedo it. 
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο κ. Πύατ είναι διπλωμάτης καριέρας και διατηρεί στενές σχέσεις με την κ. Νούλαντ η οποία έχει εδώ και καιρό την ευθύνη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει τα σχετικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση και ζητά την συμφωνία της προκειμένου να έλθει στην Αθήνα ο κ. Πύατ.

Αν μη τι άλλο, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη...