«Κανένα ταμειακό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογεί τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου...»

3.10.16


Χωρίς ακραίες διατυπώσεις, ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών Αντώνης Καραμπατζός αποδομεί πλήρως το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μέσα από τις σελίδες του ΒΗΜΑτος της Κυριακής.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την παρέμβαση του:
(...)Θα πρέπει επίσης να έχει ήδη καταστεί σαφές ότι κανένα ταμειακό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογεί τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της πολυφωνίας ως βασικών συστατικών στοιχείων μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Αν υιοθετήσει κανείς εδώ μια λογική περί ταμειακού συμφέροντος, τότε και πάλι η πλαγιά γίνεται πολύ ολισθηρή: αν το ταμειακό συμφέρον το επιτάσσει, θα φθάναμε λ.χ. μέχρι του σημείου να φορολογήσουμε τον χρόνο ομιλίας των πολιτών; Προφανώς μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ο λόγος κοστίζει και συνήθως έχει πολύ βαρύτερο τίμημα.
Εδώ και καιρό πλέον σε θεσμικό επίπεδο η χώρα μας πορεύεται ένα επικίνδυνο μονοπάτι που δοκιμάζει τις αντοχές της δημοκρατίας μας. Υπό τις διαρκείς ιαχές ενός πολυκέφαλου λαϊκισμού, η θεσμική συνείδηση και το δημοκρατικό φρόνημα πολιτικών και πολιτών, με την έννοια ιδίως της πίστης στην αυταξία των θεσμικών διαδικασιών, βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι «όλα γίνονται, αρκεί να έχεις τα μέσα και την εξουσία».