Ραγκούσης: Ο ανεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ έρχεται γιατί οι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έκαναν τη δουλειά τους

18.1.15


Με απλά λόγια: το αποτέλεσμα της τριετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να αγοράζει ακριβά ένα καθεστώς πιστοληπτικής προστασίας ώστε να μπορεί να αγοράζει ακριβό χρήμα. Επομένως, και υβριδικό Μνημόνιο και ακριβό χρήμα από τις αγορές. Και αν το δεύτερο είναι αναπόφευκτο, το υβριδικό Μνημόνιο μπορούσε κι έπρεπε να αποφευχθεί.

Και επειδή ο χρόνος στην πολιτική ποτέ δεν λειτουργεί ουδέτερα, η ιστορική αποτυχία της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Μνημονίου συνεπάγεται έναν ήδη ορατό αλλά και έναν διαφαινόμενο μεγάλο κίνδυνο για τον τόπο: Ο πρώτος είναι η αναβίωση του πολιτικού ρίσκου, της πολιτικής αστάθειας που διατρέχει ξανά η χώρα ιδίως ενόψει της επέλασης της «λερναίας ύδρας» του λαϊκισμού συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο διαφαινόμενος και υπέρτερος κίνδυνος προβάλλει επειδή η σημερινή κυβέρνηση, αφού κατέστησε ξανά τη χώρα «διεθνώς αιτούσα», υποχρεώνει τώρα την Ελλάδα να επιδιώξει τις λύσεις και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στα μείζονα εθνικά θέματα του χρέους, του Κυπριακού, της ΑΟΖ και του Σκοπιανού, ταυτόχρονα. Πρόκειται εθνικά για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη και ταυτόχρονα «βούτυρο στο ψωμί» για τα γεράκια του διεθνούς γεωστρατηγικού κυνικού «δούναι και λαβείν».

Τελικά, οι πρωταγωνιστές της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009 και στο 1ο Μνημόνιο, αυτή η γενιά πολιτικών μαζί με τους «αριστερούς» και «κεντροαριστερούς» τους κλώνους, μας οδηγεί τελικά στο 3ο υβριδικό Μνημόνιο, που περιλαμβάνει και την ειδική διεθνή οικονομική επιτήρηση και το ακριβό χρήμα. Μας οδηγεί χεροπόδαρα δεμένους στην τελική φάση διαπραγμάτευσης κρίσιμων γεωστρατηγικών διευθετήσεων που συντελούνται στον περιβάλλοντα εθνικό μας χώρο. Ενώ, εάν η απερχόμενη κυβέρνηση είχε «κάνει τη δουλειά» και «είχε περάσει τη χώρα απέναντι», τώρα δεν θα μας προβλημάτιζε και πολύ που κι αυτοί φεύγουν παραδίδοντας τη χώρα στην πιο ανεύθυνη και δημαγωγική πολιτική ομάδα που γέννησε η κρίση.

Ένα εξαιρετικά δίκαιο άρθρο του Γιάννη Ραγκούση στην Καθημερινή της Κυριακής.

7 σχόλια:

 1. Δεν σας φτύνουν, ψιχαλίζει....18 Ιανουαρίου 2015 - 7:36 μ.μ.

  Τελικά πως και δεν τρούπωσε πουθενά αυτός; Τζάμπα πήγαν τοσα σάλια στη διαπλοκή. Αλλά από την άλλη μπορει να φταίνε και τα σάλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευάγγελος Κορκολής18 Ιανουαρίου 2015 - 8:07 μ.μ.

  Υποθέτω ότι θα μπορούσε κανείς να βρει και άλλες πηγές για τη 13η σύνταξη, αλλά με βάση τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα, για τις συντάξεις γήρατος:

  1) πολλαπλασίασα τις μέσες μηνιαίες συντάξεις (τρίτη στήλη) με τον αριθμό των ανθρώπων που τις λαμβάνουν (δεύτερη στήλη).

  2) πρόσθεσα τα ποσά για συντάξεις 0-700 ευρώ (393.171.634 ευρώ) και >700 ευρώ (1.543.208.299 ευρώ). Αυτά είναι τα χρήματα που πληρώνει το κράτος κάθε μήνα.


  3) διαίρεσα τα δυο νούμερα και βρήκα ότι το σύνολο των μέσων μηνιαίων συντάξεων <700 ευρώ αποτελεί το 25% του συνόλου των μέσων μηνιαίων συντάξεων >700 ευρώ.


  Με άλλα λόγια, θα μπορούσε κάποιος να κόψει το 1/4 της σύνταξης ενός μόνο μήνα σε όσους παίρνουν >700 ευρώ/μήνα και να το διαθέσει για 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν <700 ευρώ/μήνα. Αυτό είναι φυσικά μια χονδροειδής προσέγγιση, βασισμένη σε μέσες τιμές και μόνο στις συντάξεις γήρατος, αλλά δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανακατανομής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν κατάφερε όμως ούτε κι αυτός να εμποδίσει την άφιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσα άρθρα στο facebook, τόσο καμάρι μπρος στους καθρέφτες του σπιτιού του, όπου συστηματικά ιδιωτεύει και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά προ των πυλών.Αν οι γίγαντες δεν μπορούν να σταματήσουν την εισβολή, προς τι η επίκληση των, συγκριτικά με τη μεγαλοσύνη του, ... νάνων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τελικά,νδεν χάλασε το λαπτοτ του Ραγκούση; Υπεθεσα πως κάτι τέτοιο συμβαίνει αφού δεν γραφεί τίποτα στο προφίλ του τελευταια. Όσο και αν τον εκτιμουμε, δεν θα συγχωρεσουμε ποτε την απουσία του απο τον αγώνα που κα ουμε να βάλουμε το Κίνημα στη βουλή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα διαφωνήσω με το συμπέρασμά. Εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι έρχεται. Η δεδομένη πολιτική μας ανωριμότητα, δυστυχώς, εκδηλώθηκε -όπως συμβαίνει συνήθως- στη πιο ακατάλληλη περίοδο, αυτή της κρίσης. Το θέμα ήταν να μην φτάσει ένα επικίνδυνα λαϊκίστικο κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει διεκδικητής της εξουσίας. Αφότου αυτό έγινε, τα πράγματα μπήκαν σε μη αναστρέψιμη ρότα. Η ανευθυνότητα και η αναποτελεσματικότητα της συγκυβέρνησης μπορεί να επίσπευσε το κακό αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ε αφού το λέει ο τιτάνας Ραγκούσης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα σου έκανε πολυ καλό αν κατάφερνες να μην κρινεις εξ ιδιων τα αλλότρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή