Ρωμανιάς: Κατάμαυρο το μέλλον του ασφαλιστικού, να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά

17.2.15


Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:
Τα τελευταία πέντε χρόνια όλα τα ταμεία -με πρώτο τον ΟΑΕΕ και δεύτερο το μεγάλο επικουρικό- τρέχουν την τελευταία στιγμή να δουν πώς θα εξασφαλίσουν ρευστότητα για να πληρώσουν τις τρέχουσες συντάξεις. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Αυτό είναι το πρόβλημα του παρόντος. Το πρόβλημα του μέλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Είναι άλλο πράγμα η ρευστότητα και άλλο η περιουσιακή κατάσταση. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε επί του παρόντος ρευστότητα εδώ και πέντε χρόνια και να γίνεται η καταβολή των συντάξεων, ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων, το αποθεματικό τους έχει σχεδόν μηδενιστεί. Επομένως, το πρόβλημα για το αύριο είναι τεράστιο. Το σύστημα είναι διαλυμένο. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Το σύστημα χρειάζεται ανάταξη. Πρέπει να δημιουργηθεί εξ' υπαρχής. Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερος και έφτιαχνα το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, ξεκινούσα από μηδέν συνταξιούχους, τραβούσα τις καμπύλες μου στο μέλλον και ήταν όλα μια χαρά. Γιατί έλεγα “τόσες εισφορές θα πάρω, τόσες συντάξεις θα πληρώσω”. Τώρα ξεκινάμε με 2.700.000 συνταξιούχους. Αυτή τη στιγμή είναι άθλος το να βρει κανείς πώς θα ισορροπήσει το σύστημα. Το μέλλον του συστήματος δεν είναι μαύρο, είναι κατάμαυρο... Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε το μέλλον...».
(...)Η ασφαλιστική εισφορά είναι φόρος. Αν καταργήσουμε την ασφαλιστική εισφορά, η οποία πέρα των άλλων είναι και διαφορετική ανά ταμείο και την αντικαταστήσουμε με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στο φόρο εισοδήματος -που σημαίνει ότι η εισφορά θα πέσει στο μισό-, θα έχουμε την εφαρμογή αυτού που γίνεται στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ασφαλιστικές καλύψεις με βάση το επάγγελμα. Πρέπει για όλους τους Έλληνες να ισχύει το ίδιο σύστημα με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με τα ίδια όρια ηλικίας, με τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και με τις ίδιες συντάξεις».
Συγχαρητήρια στον κ. Ρωμανιά για το θάρρος του να περιγράψει την πραγματικότητα. Ελπίζω να μην του ζητήσουν ξανά από την κυβέρνηση και πάλι να ανακαλέσει. Να δω αν θα αντέξει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ...

9 σχόλια:

 1. κι εμείς στα ίδια .. μη νομίζεις ότι κι εμείς καταλάβαμε και πολλά ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αφου οι συντάξεις είναι εγγυημένες για όλα τα υπόλοιπα χρόνια από τον ίδιο το Στρατούλη! Δε μας φτάνει αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ άντεξε ολόκληρη Ολυμπιάδα και αγορά του Αιώνα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα κολλήσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άκόμα και αν δεχόταν κανείς ότι όλο το δίκιο είναι με την ελληνική πλευρά, είναι προφανές, ότι η διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης - για την οποία τόσος λόγος έγινε στο παρελθόν και τόσο πολύ διαφημίζεται από τα ΜΜΕ- έχει αποτύχει πλήρως. Η κυβέρνηση έχει καταγέρει να βάλει τη χώρα μας στη γωνία και απέναντι σε όλη την ευρωζώνη. Μόνο που σημασία στη ζωή δεν έχει τόσο το αν έχεις δίκιο όσο το πως το διεκδικείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχαργητήρια στο κ.Ρωμανιά για τις σημερινές του θέσεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που είχε μέχρι σήμερα. Τον θυμάμαι, χρόνια τώρα, στα κανάλια να μιλά για την ανάγκη να μη μειωθούν εφάπαξ ποσά και συντάξειςς, ανεξαρτήτως ύψους και ανταποδοτικότητας, να δίνει τον υπερπάντων αγώνα κατά κάθε μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και να κατακεραυνώνει κάθε χριστιανό που τολμούσε να μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών. Ακόμα και πρόσφατα, τον θυμάμαι να μιλά για την ανάγκη θέσπισης νέων φόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Καλοδεχούμενη η στροφή στο ρεαλισμό αλλά δε ζούμε και στη χώρα των λοτοφάγων..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Tο Κόμμα Επαγγελματιών Ελλάδος, και ο ιδρυτής του Τασιόπουλος Παναγιώτης, αυτά τα λένε 4 χρόνια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Tο Κόμμα Επαγγελματιών Ελλάδος, και ο ιδρυτής του Τασιόπουλος Παναγιώτης, αυτά τα λένε 4 χρόνια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 44 κλάσεις να κατέβει, ευρώ δεν υπάρχει ούτε 1... Tο Κόμμα Επαγγελματιών Ελλάδος, και ο ιδρυτής του Τασιόπουλος Παναγιώτης, αυτά τα λένε 4 χρόνια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Tο Κόμμα Επαγγελματιών Ελλάδος, και ο ιδρυτής του Τασιόπουλος Παναγιώτης, αυτά τα λένε 4 χρόνια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή